https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Branko Časar: »Pomurci smo znani po tem, da se velikokrat prenajedamo«

11.02.2014 ob 11:00  

Pogovarjali smo se s prekmurskim kuharskim mojstrom Brankom Časarjem, znanem po zbiranju, oplemenitenju in ohranjevanju prekmurske kulinarične dediščine, prav tako avtorjem štirih kuharskih knjig, prejemnikom številnih domačih in mednarodnih priznanj ter članom slovenske kuharske reprezentance na dveh kuharskih olimpiadah.


Branko Časar se je rodil v Markovcih v Prekmurju. Vajeniško šolo je opravljal v hotelu Diana v Murski Soboti. Svoje izobraževanje je nadaljeval na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih in Srednji gostinski šoli v Mariboru. Ob delu in izpopolnjevanju znanj v najboljših ljubljanskih in blejskih hotelih si je na opatijski Fakulteti za hotelirstvo pridobil naziv F&B manager.

»Za vsako izkušnjo, ki sem jo dobil v svoji poklicni karieri, sem hvaležen.« 

Svojo poklicno pot je nadaljeval v soboškem hotelu Diana, kjer je bil zaposlen dobrih 30 let, od tega je bil dolga leta šef kuhinje. Zdaj teče že deveto leto, odkar je šef kuhinje v Gostilni Lovenjak v Polani pri Murski Soboti. Tekom svojega službovanja v Diani in pri Lovenjaku ter usposabljanja v ljubljanskih, portoroških ter blejskih hotelih je spoznal veliko prijateljev, s katerimi še vedno izmenjuje izkušnje ter sodeluje. »Vsak nasvet je dobrodošel za posameznika in vedno, ko kateri izmed kolegov kaj rabi, smo tu drug za drugega,« nam je povedal Časar. Šteje si v čast, da lahko v svojo bogato knjigo izkušenj zabeleži, da je kuhal za vse dosedanje slovenske predsednike.

»Boug žegnjaj pomeni nekaj dobrega, prijetnega in užitnega.«

Ob izidu svoje že četrte knjige Boug žegnjaj je izrazil hvaležnost Irmi Benko ter že pokojni Renati Ficko, ki sta ga navdušili za prvo avtorsko knjigo. Svoje kuharske recepte že vrsto let objavlja v časniku Vestnik in na radiju Murski val. Sedaj je avtor že štirih kuharskih knjig, v katerih se prepletajo kuharski recepti od tradicionalnih prekmurskih jedi, jedi na žlico, morskih jedi, juh, sladic, do različnih kombinacij jedi, ki so plod njegove domišljije. Sam pravi, da je vsak njegov recept povezan z zgodovino: »stare recepte nadgrajujem in dopolnjujem, jih moderniziram ter take ponudim domačemu človeku«.

Branko Časar: »Pomurci si za kuho vzamemo premalo časa.«

Časar za sebe pravi, da ima sam najraje jedi na žlico, drugače pa je človek univerzalnosti. »Pri kuhi si ne postavljam omejitev. Če je potrebno skuhati kaj mehiškega, ruskega, azijskega,...mi ne predstavlja problema.« Za Pomurce pravi, da so preobremenjeni in si vzamejo premalo časa za kuho, vse preveč se poslužujejo hitre nezdrave hrane, na hitro pripravljenih zrezkov, nimajo zdravih prehrambenih navad, zaužijejo premalo zelenjave, »kot pravijo Kitajci je potrebno ravnovesje jing in jang tudi v prehrani, zaužiti moramo vsega pomalem v zmernih količinah. Pomurci smo znani po tem, da se velikokrat prenajedamo.« Za svoje goste rad pripravi kakšno specialiteto, recimo svinjski zrezek gratiniran s suhimi slivami in slivovico, vendar si njegovi gostje še vedno najraje privoščijo prekmurski bograč in gibanico.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.