https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Bogojini tretje leto zapored opravili ledeno trgatev

Bogojina, 01.02.2014 ob 9:00  

Andrej Benkovič iz Bogojine, ki sicer živi in dela v Ljubljani, je tretje leto zapored priredil ledeno trgatev. Skupaj z družinskimi člani in prijatelji so pri minus osmih stopinjah v noči s ponedeljka na torek pobrali grozdje s 450 trsov vrste Renski rizling.

Kot nam je povedal Andrej Benkovič, sicer zaposlen na Ministrstvu za infrastrukturo v Ljubljani, letošnja jesen ni bila ugodna za grozdje, a je vseeno upal ter tvegal, da je pustil grozdnje tako dolgo na trsih. Prav zaradi tega bo eden od redkih z naših koncev, ki je to zimo opravil ledeno trgatev. Pogoj, da se lahko šteje, da je bila opravljena ledena trgatev, je namreč 72 ur povprečna tempertura sedem stopinj pod ničlo, do nedavnega pa so bile temperature čez dan še krepko čez ničlo.

Ledeno trgatev posvetili vsem trgačem

Tako je Bogojinčar ujel mraz od sobote do ponedeljka, ter skupaj z družino in prijatelji obral 450 trsov Renskega rizlinga. To je bilo že tretjič zapored, vsako leto pa je trgatev nekomu posvečena - predlani jih je namenil staršem, lani svoji 40. letnici, ker pa letos nihče v sorodstvu nima okrogle obletnice, pa so trgatev posvetili vsem trgačem.

Vino ima premalo sladkorja, da bi bil ledeni izbor

Neugodna jesen pa se pozna tudi na vinu, ki je priteklo iz "preše". Sladkorna stopnja po prvih podatkih ne bo zadostovala kriteriju, da bi se vino lahko imenovalo ledeni izbor, saj nima vsaj 128 Oechlejevih stopinj sladkorja, ampak malenkost manj, podrobnejša analiza s strani murskosoboškega Kmetijsko-gozdarskega zavoda pa bo pokazala, ali so izpolnjeni pogoji za jagodni izbor - ustrezati morajo temperaturni pogoji.

Cene za 0,75 litra takega vina tudi po 50 evrov

Če ne bo ne eno, ne drugo, bo to vino "le" izbor, a kot pravi Andrej, se ga bo brez zadržkov imenovali ledeno vino. V svoji zbirki namreč že ima ledeni in jagodni izbor. Kot ljubiteljski vinogradnik, ki si v prihodnosti obeta tudi prodajo teh vin, pove, da se gibljejo cene teh vin za 0,75 litra od 30 do 50 evrov, zato pa jih stekleniči tudi v manjše stekleničke, po 0,187 ali 0,25 litra.


Namen teh vin po njegovem mnenju ni uživanje v večjih količinah, ampak za nekaj sladkega ob jedi ali za posebne priložnosti, je pa zaskrbljen, ker veliko ljudi ne loči razlike med vini, kaj pravzaprav pomeni vrhunsko, kakovostno ali namizno vino.

Vina po kakovosti:

Namizno vino: tovrstno vino obravnavamo kot najmanj kvalitetno. Večinoma ni sortno in je pogosto narejeno iz grozdnih sort, ki ne dosežejo sladkorne stopnje za kakovostno vino. Zato je dovoljeno dodatno sladkanje.

Kakovostno vino: narejeno je iz grozdja, ki je obrano v polni zrelosti, njegova sladkorna stopnja pa se giblje med 70-85° Oe (14.2-17.0 g/l); vsebovati mora 6 do 10 g skupnih kislin/liter. Tudi pri kakovostnih vinih je dovoljeno dodatno sladkanje.

Vrhunsko vino: je vino najvišje kvalitete; grozdje, iz katerega je pridelano, je obrano v polni zrelosti oz. prezrelosti. Sladkorna stopnja mora biti nad 85° Oe, tako kot pri kakovostnih vinih pa (odvisno od sorte vrhunskega vina) 6 do 10 g skupnih kislin/liter. Vrhunsko vino se ne dosladkava.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2014 ob 9:53 Gost 1 gost

      Takih temperatur seveda ni bilo. Edino če je grozdje dejval v zmrzovalnik!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.