https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pozor pred srnjadjo na cestah in v bližini domov

03.02.2014 ob 10:15  

V zimskem času se pogosto na območju celotnega Pomurja opaža divjad relativno blizu naselij in ob cestah, na katerih je pogosto gost promet. Nemalo kdaj se zgodi tudi trk s srnjadjo. Kaj je temu vzrok in kako lahko preprečimo nastalo škodo tako pri živalih kot pri avtomobilih, smo povprašali lovce Lovske družine Benedikt.  

 

Križanje življenjskih območij

Ker nemalo prebivalcev celotnega Pomurja sporoča o opažanju divjadi blizu naselij, se marsikdo vpraša, ali morda ni dovolj dobro poskrbljeno za živali? Zapadli sneg preprečuje živalim dostop do gozdnega podrastja, s katerim se prehranjuje. Na poledenelih cestah ne moremo  zavirati dovolj učinkovito, zato pogosto pride do trka s srnjadjo. Po odgovore na vsa ta vprašanja smo se obrnili na strokovni lovski kader, kjer so nam pojasnili tako aktualno problematiko divjadi ob naseljih, do dejstev zakaj je pomen lovca pomemben pri ohranitvi ekosistema, do katerega smo ljudje prepogosto mačehovski.  

Pogoji za življenje

Populacija divjadi lahko tudi upade. Vendar je premišljevanje, da to povzroča tako imenovana "lovska sezona", zmotno. Kot so lovci pojasnili, so za gozdno življenje bistvenega pomena naravni pogoji, v katerih divjad živi in zato je bilo preteklo leto 2013 dokaj kritično, zaradi dolge zime in sušnega poletja, v katerih primanjkuje hrane. Prav zaradi tega prepogosto divjad zaide na kmečko obdelovane površine, na katerih povzroča škodo.

"Srnjad je divjad gozdnega roba. Potrebuje gozd in kjer je srnjad, se povrtnine ne sadijo na prostem področju" pojasnjuje član lovske družine in hkrati potrdi dejstvo, zakaj doživljajo škodo kmetije, čigar saditvene površine mejijo na gozd. Kmetje se tako ali drugače lahko zaščitijo, vendar kot lovci pojasnjujejo, da je divjad živela na teh področjih veliko pred človekom in da človek tisti, ki divjadi jemlje življenjski prostor. Da bi prihajalo do čim manj križanj poti človeka in divjadi, lovci nudijo oškodovanim kmetom posebne ukrepe, ki odvračajo divjad od poljščin in povrtnin. Kot sami navajajo: "Odgovorni smo za škodo pred divjadjo in za škodo po divjadi."

Avtomobilski trk s srnjadjo

Tudi ceste so zgrajene na življenjskem področju srnjadi in mnogokrat prekrižajo njihove poti, zato se srnjad pogosto znajde na prometnih cestah. Zato ne smemo prezreti dejstva, da pogosto pride do trka na cestah s srnjadjo, še posebej ob mraku ali jutranji zarji, ko jih težko opazimo. Člani lovske družine pojasnjujejo, da je v takem primeru potrebno nemudoma obvestiti policijo in le ta obvesti najbližjo lovsko družino, da žival neškodljivo odstrani. Žival se ne sme odvažati ali uporabiti v prehrambne namene. 

Fotografija: arhiv lovske družine  Benedikt

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.