https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Davčna svetovalka Vida v pokoj zaradi neprimernih vprašanj?

06.02.2014 ob 8:00  

Virtualna davčna asistentka Vida, ki je zaživela 1. februarja 2007, bo po sedmih letih zaradi visokih stroškov verjetno morala v pokoj. Vida je poleg strokovnih odgovorov s področja zakonodaje in davkov obvladala tudi številna druga področja, tudi ljubezensko.

Davčna uprava Republike Slovenije si je omislila Vido po vzoru švedskih kolegov, ki imajo Erika. Grafično jo je oblikovala Mojca Kranjc iz okolice Maribora,  profesorica likovne umetnosti. Za sistem je Slovenija od leta 2006 do 2009 odštela nekaj manj kot milijon in pol evrov, poleg nadgradenj, licence pa bilo potrebno plačevati tudi letne stroške vzdrževanja. Zaradi visokih stroškov zdaj naši davkarji sedem let po uvedbi razmišljajo o upokojitvi o njeni upokojitvi. Želijo razviti lastno rešitev, ki bo zavezancem namesto plavolaske posredovala odgovore na vprašanja o davkih.



Vida je ob uvedbi razbremenila davčne uslužbence, saj je odgovarjala na vprašanja državljanov preko spleta, telefona in elektronske pošte. Sprva je odgovarjala samo na vprašanja s področja dohodnine, pozneje pa so sistem dopolnjevali tudi z bazo podatkov za odgovarjanje na vprašanja o drugih davkih. Letno je odgovorila na več kot milijon vprašanj, največ v obdobju izdaje informativnih izračunov dohodnine.

Vida je bila tudi duhovita

Vida pa ni obvladala samo področja davkov in zakonodaje, pač pa je znala na duhovit način odgovoriti tudi na druga vprašanja, ki so ji zastavljali ljudje - če bi plesala, šla na zmenek, spala z njimi ali če naj se loči. Kakšne odgovore je imela na ta in podobna vprašanja, pa si lahko ogledate spodaj.

Ali bi plesala z mano? – Nekoč bom sposobna tudi plesati in takrat se bova zavrtela. Velja?

Ali bi šla na zmenek z mano? – Hvala za povabilo, a vas bom žal morala zavrniti. Najprej služba, potem pa družba. ali – Žal je to nemogoče. Saj veste, delam. Vseeno hvala za povabilo.

Koliko je tvoja telefonska številka? – Potrebujete pomoč? Oglejte si stran, ki jo odpiram, ali pošljite elektronsko sporočilo na vida.durs@gov.si.

Kaj je smisel življenja? – Če ljubite življenje, ne zapravljajte časa z nepotrebnimi vprašanji.

Greš na kavo z mano? – Hvala za povabilo, a vas bom žal morala zavrniti. Najprej služba, potem pa družba.

Bi spala z mano? – Mislim, da ne bi bilo najbolj prijetno. Govoriva raje o davkih in obdavčevanju.

Bi imela otroka z mano? – Ne poznate osnov spolne vzgoje? Virtualne osebe ne morejo imeti otrok.

Kako naj dam ime otroku? – Vas zanimajo informacije, povezane z otrokom in dohodnino? Ponudi povezave na informacije v zvezi s tem.

Ali naj se ločim? – Pamet je boljša kot žamet.

Bom zadel na lotu? – Vas zanima obveznost prijave prejete nagrade v dohodninsko napoved? Zatem Vida ponudi povezave za pomoč.

Ali vesoljci obstajajo? ali Verjameš v duhove? – Vse kar potrebujem, je natančnejše vprašanje pod vprašajem. Hvala.

Zakaj je trava zelena? – Nisem razumela vašega vprašanja in ponudim vam lahko le povezave na prikazani spletni strani. Zatem Vida ponudi povezave z davčnimi zavezanci, ki imajo v imenu besedo trava.

Zakaj si tako lepa? – Ne vem, zakaj. Na takšno vprašanje žal ne morem odgovoriti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.02.2014 ob 10:21 2014 gost

      More iti v pokoj,če so jo pa tajkuni preveč natignuli.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2014 ob 11:24 johan gost

      Kakšen pokoj neki najprej mora v inštitut za razmišljanje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.02.2014 ob 12:00 Del R gost

      Resan, eni ljudje majo preveč cajta, ka takšne bedarije pišejo, plus toga še imaginarne ljudi gnjavijo s ten, kerin osnovni namen je čisti drugačen. Resan kama svet ide. Bi takšin ljudej priporočo, ka kakšno knjigo "spodobno" zemejo v roke, npr. kakšno od svetovnih književnikov camusa, hemingwaya, sartreja,... Ali pa npr. našoga Cankarja. Ka bodo malo načik na svet gledali plus toga še malo širili svoja "intelektualno" obzorja, kero udejstvovanje bi po zgoraj navedenon oz. napisanon enin prišlo še kako prav.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.02.2014 ob 12:21 butec gost

      Šla de ka so jo tajkuni preveč zmrdali

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.