https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sanja Lončar v Gornji Radgoni o zdravju in zdravi prehrani

Gornja Radgona, 06.02.2014 ob 7:10  

V prostorih knjižnice Gornja Radgona se je odvijalo predavanje Sanje Lončar o zdravju in zdravi prehrani.


V polni dvorani knjižnice Gornja Radgona je strokovnjakinja za zdravo prehrano Sanja Lončar podajala svoje znanje med vedoželjnimi poslušalci, ki so napolnili dvorano do zadnjega sedeža.  V pripovedi je predavateljica predstavljala posamezne pomene zdravega življenja s primeri iz kemije, fizike in biologije. Ob predstavitvenih temah je Sanja vodila rdečo nit na precej humorističen način, zaradi česar so se poslušalci nemalokrat iz srca nasmejali.  Vsi prisotni na predavanju  so imeli tudi priložnost poizkusiti zdravo prehrano brez odvečnih maščob in z izbranimi vitaminskimi deleži.

Ljubezen, vir človeštva

»Naši predniki so pogumno uporabljali besedo, za katero danes ne vemo, kaj pomeni. Ljubezen je največja moč. Največja zdravilna sila univerzuma je ljubezen. Ampak zakaj? Ko mamica čuti ljubezen do otroka, ki je bolan. Ali jo je strah, da bi se okužila, ko bo previjala otroka. Ne, sploh ji ta opcija ne pride na misel. Ali mislite, da je mati Terezija bila cepljena proti gobavosti, ko se je ukvarjala s temi bolniki? Ste morda pomislili, da so ji v ta namen pripravili lepo sveže stisnjen sok, poln vitaminov in mineralov? Ne, iz ljubezni sploh ni pomislila na posledice.« Tako je v mnogih prispodobah in poučnih primerih predstavljala Sanja Lončar temo, kako ljubiti in živeti.

Bakterije niso krive

Pogosto je v predavanjih omenila posledice napačnih dejanj v fazi bolezni. "Telo je grajeno tako, da se obrani in delamo napačno. Namesto, da pustimo organizmu, da se obrani, mu damo zdravila."

Lončarjeva smatra, da s tem polenimo telo in povzročimo fazo, v kateri se telo preprosto več ne trudi obraniti pred mikroorganizmi. »Niso bakterije krive za to, da obolimo,« pripoveduje predavateljica in nadaljuje, da pogoje, pri katerih se posamezna bakterija razvije, ustvarimo sami. »Zakaj obolimo v istem času, ko se pojavi gripa, angina in podobne bolezni? Zakaj obolevamo skoraj vsi? Preprosto, zato ker jim damo enake pogoje in bakterije nas sploh ne bi opazile, če jim ne damo možnosti.«

Voda, vir življenja

Predavateljica navaja mnogo napak, ki jih prezremo v vsakdanu. Pozorni postanemo šele takrat, ko nam voda teče v grlo. Vendar Lončarjeva navaja, da je prav voda tisti del v telesu, ki je ključnega pomena in nujno potrebna za zdravo življenje. Nikakor naj ne bi pustili ali prezrli dejstvo, da nam lahko telo dehidrira: "Ko je telo zadovoljno, nas nič ne boli in prava izbira vode je zelo pomembna. Pijemo trdo vodo in teorija, da bi nam naj kalcij pomagal je popolna potegavščina.«

Solze

Skozi mnogo primerov je predavateljica pripovedovala, da smo pogosto zavedeni ali napačno naučeni. Omenja, da je naše telo ustvarjeno tako, da izloči strupene snovi. Toda ne samo snovi, temveč tudi čustva ustvarjajo naše težave. Pravi, da prav tako solze odnašajo posamezne škodljivosti v življenju, vendar nas je solz sram. Razlika je predvsem v spolu, pri čemer Sanja navaja, da se moški spol v mladosti prehitro nauči, da solze niso moško dejanje in da se prepogosto sramujejo tovrstnega dejanja. Lončarjeva nas je spomnila, da so solze del življenja.

Dnevna prehrana

"Med poletjem in zimo se naše celice obnavljajo. Vendar je odvisno kakšne so nove. To vse pa pogojuje način in vrsta prehrane. Celice so lahko grajene iz slabih virov, slabe hrane in z uporabo umetnih hranil." Lončarjeva postavlja želodec v vlogo enega najpomembnejših organov našega telesa. V želodcu se nahaja vse, kar zaužijemo. Pravi, da želodec in črevesje delujejo kot en sistem in moramo paziti, kaj vnesemo v telo. Pravilno moramo izbrati tudi čas prehranjevanja. Predavateljica smatra, da je večer najslabši čas, ko vnašamo hrano vase.

Sladko spanje

Sanja omenja še težave "elektro smoga" ter količino spanja. Kot elektro smog omenja vse naše tehnologije, ki se nahajajo ali v stanovanju ali v spalnih prostorih. Elektrika pomeni sevanje, ki ga človek ne čuti in niti ne zazna, vendar predavateljica navaja, da se skozi čas ti učinki nalagajo in se pojavijo v preveliki meri. Priporoča tudi, da se lahko izvede test, v katerem se naj v spalnih prostorih popolnoma izklopijo iz električnega sistema vsi ti dejavniki in sami bomo občutili lažji spanec in zaznavno več energije ob prebujanjuV mnogih primerih je priporočala vsem poslušalcem, da naj spijo dovolj. Bistvenega pomena je čas, kdaj spimo. Priporoča, da bi morali spati pred polnočjo, kajti prava izbira časa botruje našem uspehu in volji do dela, ki ga opravljamo čez dan.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.