https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Šalovci: Zaradi omejevanja pri gradnjah svetniki prostorskega načrta niso sprejeli

Šalovci, 06.02.2014 ob 14:15  

Včeraj je potekala 25. seja občinskega sveta Občine Šalovci, na kateri so svetniki zavrnili predlog Odloka o prostorskem načrtu Občine Šalovci, ki ga je pripravil ZEU.

Župan je pojasnil, da začetek priprav za ta predlog sega v leto 2007. Omenil je še, da je Direktorat za prostor pripomogel, da je občina dobila svojo obrtno cono, ki meri 3,5 ha. Predlog odloka je sestavljen iz strateškega in izvedbenega dela, cilj pa je ohraniti videz pokrajine. Nato je besedo dal Alenki Šumak, predstavnici Družbe za načtovanje in inženiring, ki je predlog odloka pripravila.

Šumakova je pojasnila, da so med pripravo prostorskega načrta dobili 200 pobud s strani občine, ki so jih skrbno preučili in jih posredovali 28 nosilcem urejanja prostora. Sledila je izdelava okoljskega poročila, kjer so presodili, ali so vsi vplivi v prostor sprejemljivi. Novembra 2012 so na občini javno razgrnili OPN in okoljsko poročilo, kjer so lahko občani v 30-ih dneh podali pripombe in predloge. Šumakova je pojasnila še, da je največji problem pri pripravi odloka predstavljala gospodarska cona, ker se je v fazi priprave odloka zakonodaja večkrat spremenila. Probleme so imeli tudi z iskanjem nadomestnih kmetijskih zemljišč, nekaj težav pa so jim predstavljala pravila Krajinskega parka Goričko, ki so jih prav tako morali upoštevati.

Dario Ilič, direktor Komunalnega podjetja Šalovci, je povedal, da sedanji predlog odloka občinskega načrta nadomešča stari občinski načrt občine Murska Sobota, ki pa je zelo splošen. Novi odlok pa naj bi zagotavljal trajnostni razvoj občine.

Sledila je razprava. Eden izmed svetnikov je izrazil mnenje, da predlagani prostorski načrt nikakor ne zagotavlja trajnostnega razvoja občine, ker je preveč omejevalen. Kot je povedal, je vse preveč podrejeno nekim pravilom, predvsem pravilom Krajinskega parka Goričko. Zmotile so ga določbe o poplavnih območjih, ki so temeljile na podatkih izpred 50 let. Šumakova je pojasnila, da so ta določila po zakonu morali upoštevati, saj so za celo Slovenijo podani enaki pogoji glede poplav, kar je določeno v Zakonu o vodah.

Sankcije za fasade, ki niso v skladu z odlokom?

Župana je zanimala določba glede barve fasad, in sicer kakšna bo sankcija, če nekdo svojo hišo prebarva z barvo, ki ni dovoljena v odloku. Alenka Šumak je pojasnila, da teh sankcij še niso določili. Sledilo je vprašanje, zakaj ja na območjih razpršene gradnje dovoljena kritina samo opečnate barve. Šumakova je odgovorila, da naj bi se gradnja na teh območjih omejila oz. je prepovedana, zdajšnja razpršena poselitev pa naj se ohranja taka, kot je. Cilj teh določb je ohranjati videz pokrajine. Prostorski izvedbeni pogoji odprte gradnje vplivajo na podobo krajine, zato so bolj strogo zastavljeni. Npr. pri večjih turističnih in gospodarskih objektih dopuščajo pravila oblikovanja bolj svobodno izvedbo.

Zgradbe v obliki črke U ali L samo v določenih conah

Svetnike je zanimalo še, zakaj se izven določenih con ne sme graditi objektov v obliki črke U ali L, ampak samo dvokapnica. Sporna se mu je zdela tudi določba, da mora vinogradnik, ki želi postaviti vinsko klet, imeti v posesti najmanj 30 arov vinograda. Šumakova je pojasnila, da je to pogoj iz Pravilnika o posegih v najboljša kmetjska zemljišča.

Svetniki so na koncu zaključili, da bi s sprejemom tega odloka ljudi odvrnili od priselitve na območje njihove občine, kar pa je ravo nasprotno z njihovimi nameni.

Župan je na koncu povzel razpravo, da so svetniki mnenja, da je v odloku preveč omejitev, na katere svetniki in občani verjetno ne bodo pristali. Eden od svetnikov je predlagal sestavo komisije, ki bo šla skozi OPN in spremenila določene najbolj sporne določbe, ki jih svetniki v zdajšnji obliki nikakor ne bodo sprejeli. Župan in svetniki so se strinjali s predlogom, da bodo v prihodnjih dneh preverili najbolj sporne člene odloka in predlagali sprejemljive spremembe, o katerih se bodo pogovorili na naslednji seji. Tako svetniki predlaganega Odloka niso sprejeli.

Podaljšanje mandata članom v svet zavoda OŠ Šalovci

Svetniki so odločali tudi o predlogu kandidatov v svet Zavoda OŠ Šalovci. Besedo je dobil svetnik Gubič, ki je pojasnil, da novih kandidatov nimajo, imajo pa iste stare kandidate in je pradlagal, da se tem trem obstoječim kandidatom podaljša mandat do novih volitev v občinski svet. Svetniki so predlog sprejeli.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.