https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Jeseni bo v Rakičanu že deveta generacija študentov agrarne ekonomike

Rakičan, 07.02.2014 ob 7:10  

V predavalnice v dvorcu Rakičan bo jeseni sedla že deveta generacija visokošolskega študija Management v agroživilstvu in razvoj podeželja, študija, ki je še vedno edini redni študij v Pomurju.


V Pomurju, kjer se razprostirajo širna polja, so se pred desetletjem strokovnjaki s kmetijskega področja borili, da so v regijo pripeljali visokošolski študij. Prva generacija je bila vpisana leta 2006, in prav ta ista je bila tudi daleč najbolj uspešna. Diplomirala je že večina takratnih študentov, mnogi so se vpisali še na drugo stopnjo, dva pa sta vpisana tudi na tretjo stopnjo oziroma doktorat.

Svet regije leta 2008 poskrbel, da se je program obržal

Mnogi so bili mnenja, da omenjeni program ni potreben in da se ne bo dolgo obdržal, toda s pomočjo sveta regije, ki je leta 2008 sprejel sklep o sofinanciranju s strani pomurskih občin, iz leta v leto prebrodili tudi finančne stiske, ki so nastajale zaradi dislociranosti od matične Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Predstojnik programa prof. dr. Črtomir Rozman poudarja, da gre za mešanico managementa s kmetijskimi znanji, s katerimi je možen širok spekter zaposlitve, od  opravljanja ključnih funkcij v kmetijstvu, v svetovalnih službah in drugod.

prof. dr. Črtomir Rozman

Niso podlegli pritiskom varčevanja

Na včerajšnji tiskovni konferenci je Rozman poudaril, da število vpisnih mest ne bodo zmanjšali, čeprav so bile za to težnje in pritiski. To je karikirano primerjal s sečnjo jablan za kurjavo. Tako bo tudi letos na voljo 40, lani se je v prvi letnik vpisalo 32 študentov. Kot je povedal Rozman je interesa vsako leto dovolj, velika večina od vpisanih prihaja iz severovzhodnega dela Slovenije, vmes pa so tudi kakšni od dlje, recimo Laškega, Žalca ali Koroške.

Diplomanti prejmejo diplome ugledne mariborske univerze

Predstojnik Katedre za agrarno ekonomiko prof. dr. Jernej Turk, ki je hkrati predsednik Društva agrarnih ekonomistov Slovenije, poudarja, da gre za edini tovrsten študijski program pri nas, diplomanti pa prejmejo diplome Univerze v Mariboru, ki ima ugled in tradicijo, in ne neke privatne ustanove. Čeprav so bili prva lastovka kot prvi redni študij v programu, so danes osem let kasneje še vedno edini.

prof. dr. Jernej Turk

Drug teden v petek in soboto informativna dneva

V Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan bodo v petek, 14. februarja ob 10. in 15. uri, ter v soboto, 15. februarja ob 10. uri pripravili informativna dneva za vse, ki jih študij agrarne ekonomike zanima.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.