https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti slavnostno podelili nagrade kulturnikom in umetnikom

Gledališče Park, 08.02.2014 ob 13:00  

Včeraj je v Gledališču Park potekala slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Mestna občina Murska Sobota je ob tej priložnosti podelila nagrade za dosežke na področju umetnosti in kulture. Obiskovalce slovesnosti je zabavala ena najzanimivejših in samosvojih glasbenih skupin Čompe.


Slavnostna govornica je bila direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Jasna Horvat, ki je ob tej priložnosti spregovorila o slovenski besedi: »Kulturni dan je praznik slovenske besede, slovenske ustvarjalnosti in praznik vseh umetnosti. Prav kultura nam je skozi zgodovino omogočila, da smo ohranili svojo identiteto in se vzpostavili kot narod z lastno državo.« V svojem govoru se je dotaknila Primoža Trubarja, ki je že pred več kot 400 leti postavil temelje slovenskega knjižnega jezika ter avtorja Malega katechismusa Franca Temlina, ki je že pred 300 leti napisal prvo knjigo v prekmurskem knjižnem jeziku in ga tako mnogi obravnavajo kot začetnika prekmurske književnosti.

Med drugim je spregovorila o trenutni situaciji mladih, ki zaradi slabih gospodarskih, kulturnih in socialnih razmer, kljub temu, da jim je domovina dala osnovno, srednješolsko, univerzitetno znanje "bežijo" v tujino, »zgodovina izpred let svetovne vojne se ponavlja in ne smemo si pred tem zatiskati oči. Če zdaj pobližje pogledamo mlade iz Prekmurja, ti prej najdejo svoj kruh v osrednji Sloveniji, torej "beg", čeprav še zmeraj na ljubo slovensko zemljo. Toda tudi tu se ne ustavi. Mladi, celo cele družine, potujejo v neznano, samo da bi si ustvarile eksistenco, da bodo svojim otrokom omogočili to, za kar so prepričani, da bodo na domačih tleh prikrajšani

V nadaljevanju slovesnosti je župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec podelil nagrado za dosežke na področju umetnosti in kulture, mladima ljubiteljskima igralkama, članicama Kulturno-umetniškega društva Štefan Kovač Murska Sobota, Klari Draković in Luciji Rožman. Klara in Lucija sta lansko leto na festivalu mladinske ustvarjalnosti Vizije 2013, ki poteka v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti in kjer se predstavljajo najboljši mladi ustvarjalci iz vse države z gledališkimi in lutkovnimi predstavami, rokovskimi koncerti in ugledališčeno poezijo, že prejeli nagrado vizionar za uigran igralski par.

Nagrado za življenjsko delo za dosežke na področju umetnosti in kulture je prejela slovenska pianistka in profesorica prekmurskih korenin Zdenka Novak. V svoji dolgoletni glasbeni karieri je prejela številne nagrade. Ob tej priložnosti se je zahvalila za nagrado in z vsemi zbranimi podelila misel o glasbi: »Glasbe ne vidimo, jo slišimo, čutimo, doživljamo, daje nam moč, prinaša obilo lepega. Človeka se more dotakniti v višjem, duhovnem smislu, ne zgolj za zabavo. Z umetnostjo je življenje lepše.«

Večer je s svojim razigranim nastopom popestrila skupina Čompe v zasedbi: Janeza Škofa, Neže Zinaić, Žige Saksida, Silva Zupančiča in Marjana Staniča. S svojo poetično glasbeno govorico so podali besede Daneta Zajca in Edvarda Kocbeka.

Foto: Kristjan Škrlec

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.02.2014 ob 16:09 IVA gost

      Gospe Zdenki iskrene čestitke, res bi si nagrado zaslužila že mnogo prej, pa kljub temu.Lepo, da vas imamo, saj ste človek z veliko začetnico, ste človek, kateri izžareva bogato toplino ,kjerkoli se pojavite. Hvala vam za vašo toplo srce, ostanite še dolgo tako srčni in nam s tem obdarujte naše mesto. HVALA !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.