https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na parlamentu v Gornji Radgoni obravnavali dijaške težave

OŠ Gornja Radgona, 12.02.2014 ob 9:30  

V osnovni šoli Gornja Radgona je potekal 24. medobčinski otroški parlament, v katerem so zasedali učenke in učenci šestih osnovnih šol.

 

Tik pred pričetkom zimskih šolskih počitnic se je v osnovni šoli Gornja Radgona sestal 24. medobčinski otroški parlament. Na srečanju osnovnih šol Apač, Gornje Radgone, Radencev, Negove, Svetega Jurija Ob Ščavnici ter Kapele so dijaki razpravljali o aktualnih temah mladih.  Pomemben dogodek otrok so spremljali tudi izbrani gostje, med katerimi je bil tudi župan občine Apače, Franc Pižmoht, vodja Mladinskega centra Gornja Radgona, Boris Fartek ter ravnateljice in ravnatelji osnovnih šol.

Uraden začetek zasedanja 36 mladih parlamentark in parlamentarcev se je pričel z izvedbo slovenske himne. V pozdravnem govoru ravnatelja gostujoče osnovne šole, Dušana Zagorca, so bili predstavljeni mentorji  osnovnih šol. Izvoljeni v predsedujoče telo so zasedli svoja mesta in 24.  medobčinski otroški parlament se je pričel. Sledila je uradna predstavitev dnevnega reda, po katerem je dogodek skrbno potekal. Sledila je predstavitev sodelujočih osnovnih šol po abecednem vrstnem redu, nato so dijaki izmenično predstavljali probleme v družbi, s katerimi se mladi srečujejo danes na svoji poti do želenega življenjskega cilja, do zaposlitve.

Pogosto so predstavniki parlamenta omenili, da jih odrasli ne slišimo. Svoje trditve so ponazorili z video materiali, v katerih so nastopali izključno dijaki in dijakinje sodelujočih šol.  Predstavljene teme so nakazovale razlike med nekoč in danes. Mladi se predobro zavedajo težav zaposlovanja po zaključenem šolanju. Želijo si lažjo pot in predvsem življenje, v katerem ne bi bilo strahu pred prihodnostjo. Do podobnih ugotovitev je prišel župan Franc Pižmoht v svojem govoru:

"Pozorno sem vas poslušal in dejansko poznate, to kar se v naši družbi dogaja. Zato se vsi tisti, ki smo za to najbolj odgovorni in vodimo lokalno  politiko kot tisti, ki vodijo državno politiko,  zavedamo, da se vsi ti pogoji morajo spremeniti. Tudi mi, starejši se moramo zamisliti sami nad sabo in še kaj postoriti. Me pa nekoliko skrbi, ko se vrnem v svojo mladost, ko smo prav tako lepo uživali, je bilo brezskrbno obdobje. Mi se takrat nismo ukvarjali s takšnimi vprašanji, kot se srečujete danes vi, mladi. Takrat smo premišljevali samo o tem, kakšen poklic bomo opravljali. Vse ostalo smo zanemarili, ker smo videli nekakšno vizijo."

Župan Pižmoht je še z mnogimi vspodbudnimi besedami podprl razmišljanja mladih, ki so prihajali iz različnih osnovnih šol, a so govorili o istih težavah. 

V nadaljevanju so se oblikovala omizja, za katerimi so skupaj sedeli dijaki različnih šol ter skupno tvorili odgovore na dana vprašanja. Vsaka skupina je imela določeno barvo. Dosežene odgovore, so naknadno predstavniki omizij tudi predstavili. Ob zaključku so bili soglasno izbrani posamezniki, ki bodo dijaško besedo ponesli v parlament Republike Slovenije.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.