https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Srakova banda – z zvoki ljudske glasbe zabavajo tudi na različnih jubilejih

13.2.2014  

Srakova banda je bila ustanovljena leta 2006. Člani skupine preigravajo prekmursko ljudsko glasbo in ljudske pesmi drugih pokrajin ter držav. Poleg koncertov igrajo na obletnicah, rojstnih dnevi in porokah. Letos se bodo v Srbiji udeležili mednarodnega folklornega festivala.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj se je začela vaša skupna glasbena pot?

Srakova banda je bila ustanovljena v začetku leta 2006.

Kdo ste člani skupine? Kako ste še našli med sabo?

Skozi leta od ustanovitve se je v skupini zamenjalo nekaj članov, od leta 2010 pa smo člani »bande« Anja Sraka, Živa Vigali, Rok Sraka, Alen Pivar in Miha Legen.

Anja, Rok in Miha so skupaj že igrali pri Mladi beltinski bandi (od leta 1997) in bili člani folklorne skupine OŠ Beltinci, Alen je prav tako spremljal folklorno skupino v OŠ Beltinci. »Najmlajši« član, oz. članica Srakove bande je Živa Vigali, ki se je »bandi« pridružila leta 2010.

Kakšno zvrst preigravate in od kod navdih?

Preigravamo predvsem ljudsko glasbo, v največji meri prekmursko ljudsko glasbo, prav tako pa ne izostanejo ljudske pesmi drugih pokrajin, tudi držav.

Kdo so vaši vzorniki?

Seveda vsak član ima svojega vzornika, oziroma vzornike. Kot banda pa nadaljujemo tradicijo ohranjanja ljudske glasbe, ki so jo izvajale različne bande, od katerih je seveda najbolj znan Kociprova banda.

Kako ste se odločili za ime Srakova banda? Ima kakšen poseben pomen?

Za ime Srakova banda smo se odločili, ker so ob ustanovitvi bande bili kar trije člani s priimkom Sraka (poleg Anje in Roka še njegov brat Primož).

Sicer je bilo v zgodovini band (Kociprova banda, Bakanova banda,…) značilno, da so se le-te imenovale po »primašu« (to je tisti ki je igral prvo violino).

A ker se nismo mogli odločiti ali se bomo imenovali po »primašu ali po edinem dekletu, ki je takrat igrala v skupini, smo se zmenili, da se bomo Srakova banda imenovali zaradi več Srak v skupini (smeh).

Kje in kdaj se je zgodil vaš prvi koncert in kakšni so bili občutki?

Prvi večji koncert od ustanovitve, pa verjetno tudi največji do zdaj je bil leta 2007 na Pomurskem poletnem festivalu v Veliki Polani leta 2007, kjer smo nastopili kot predskupina Vladu Kreslinu. Seveda so bili posebni občutki nastopiti pred velikim občinstvo, kot je ponavadi v Veliki Polani.

Smo pa leta 2007 in 2008 v Beltincih priredili koncert Srakove bande z gosti, s katerim smo obakrat napolnili beltinski kulturni dom. Takrat je bil še posebno lep občutek, saj je bil takrat »naš« koncert.

Kateri pa je bil do sedaj vaš najboljši in najslabši koncert in zakaj?

Glede najboljšega in najslabšega koncerta je težko povedati, saj na vsakem koncertu daš vse od sebe in se potrudiš da odigraš najboljše. Ampak po vsakem koncertu je bila publika zadovoljna, tako da bi težko rekel, da je bil kateri koncert najslabši.

Igrate tudi na zasebnih zabavah? Kako se razlikujejo omenjene zabave od koncertov?

Ja, se je tudi že zgodilo, da smo igrali na poroki, obletnicah, rojstnih dnevih. Glede razlike med igranjem na zasebni zabavi in koncertu je v tem, da na koncertu odigraš svoj program in končaš, na zasebnih zabavah zna trajati dlje časa. Tako da bistvene razlike, razen v trajanju igranja ni.

Se vam je morda na koncertu zgodila že kakšna zanimiva prigoda, ki bi jo morda delili z nami?

Seveda je vsak koncert in nastop zgodba zase, na vsakem se najde nekaj kar nam ostane v spominu, ampak da bi pa bilo kaj res zelo zanimiva pa zaenkrat še ne. 

Kaj pa avtorski komadi?

Zaenkrat jih še nimamo, ni pa rečeno da jih ne bomo imeli. Bomo videli kaj bo prinesel čas.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost glede skupine in ali vas bomo lahko kaj kmalu spet videli na odru v Pomurju?

Srakova banda od leta 2007 deluje pod okriljem Kulturnega društva »MARKO« Beltinci, kjer spremlja tudi folklorno skupino »MARKO« na nastopih in gostovanjih.

Letos se z omenjeno folklorno skupino odpravljajo na gostovanje v Srbijo (Beograd), kjer se bodo udeležili mednarodnega folklornega festivala. Srakova banda se bo poleg spremljanja folklorne skupine tam predstavila tudi s samostojnim nastopom. Na jesen je planiran tudi koncert Srakove bande z gosti, ki bo po vsej verjetnosti potekal v Beltincih. Smo se pa ravno pretekli vikend udeležili dobrodelnega koncerta Človenija, ki je potekal v Murski Soboti.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2014 ob 17:05 fardirka gost

      to je naša narodna muzika, nej pa nekša tirolska harmonika

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.