https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nesprejeti proračun ogroža Pomurski vodovod - sistem C

18.02.2014 ob 10:30  

Ker občina Ljutomer še vedno ni sprejela proračuna za letošnje leto, je ogrožena izgradnja vodovoda. Ljutomerska občina za projekt Oskrba s pitno vodo - sistem C družbi SGP Pomgrad dolguje okoli pol milijona evrov. Ob tem pa se županja Karba sprašuje, ali bi bila kršitev zakona rešitev za nadaljevanje izvajanja projekta.


Ogrožena je izvedba projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C in pridobivanje nepovratnih sredstev, saj so ljutomerski občinski svetniki že trikrat zapored zavrnili predlog letošnjega proračuna. Projekt, za katerega je izmed osmih občin na prleškem delu odgovorna prav občina Ljutomer, je vreden okoli 50 milijonov evrov.

Izvajalci so z deli pričeli že jeseni, a ta so se trenutno na terenu ustavila, saj kot opozarja vodja projekta Janez Rožmarin, izvajalcev del ne morejo poplačati, zaradi nesprejetja proračuna, poroča Večer. Občina Ljutomer sicer denar za financiranje projekta od pristojnih ministrstev prejema, a zaradi nesprejetja proračuna nima določenih postavk, s katerih bi lahko denar nakazala izvajalcem del, še opozarja Rožmarin.

Časa za igranje s projektom ni več

Rožmarin je za Večer pojasnil, da so iz skupne blagajne pokrili zahtevke za izvedbo projekta na območju upravne enote Gornja Radgona, ker pa je občina Ljutomer v času začasnega financiranja, pa situacij za štiri občine upravne enote Ljutomer niso mogli poravnati: »Ker zneska izvajalcu del nismo smeli poravnati, Ministrstvu za kmetijstvo in okolje nismo posredovali dokazila o plačilu teh zneskov izvajalcu. In tukaj nastopi težava: ker tega dokazila nismo poslali na ministrstvo, to ne bo poravnalo zahtevka, ki zapade v teh dneh.« Tako vodstvo projekta ni poravnalo odprtih obveznosti v višini pol milijona evrov, ki jih ima do SGP Pomgrad. To je potrdil tudi predsednik uprave družbe SGP Pomgrad Tadej Ružič in dodal, da so občino Ljutomer v tem tednu obvestili, da zaradi neplačil ustavljajo dela. Na SGP-ju poudarjajo, da takšno stanje ni dobro in ga je zato potrebno izboljšati, oz. prekiniti čimprej. Rožmarin pa izpostavlja, da na voljo ni več časa za odlašanje s projektom ter za igranje z izvajalci in z drugimi občinami, ki sodelujejo pri tem projektu.

Foto: www.preberi.si

Dokler ni proračuna, ni mogoče plačevati računov

Na MKO so potrdili, da se izplačila izvedejo iz evropskih sredstev do upravičenca pod pogojem, da je ta MKO posredoval zahtevek za izplačilo in če ima plačane obveznosti do izvajalcev po izvajalskih pogodbah. Spomnili so še, da iz odločbe o dodelitvi sredstev pomoči in sklenjenih pogodb o sofinanciranju izhaja, da bo projekt zaključen do 31. oktobra 2015. Ministrstvo za finance pa glede dogodkov okoli projekta dodaja, da v kolikor občina nima sprejetega proračuna, se začasno financiranje nalog in programov izvaja na podlagi proračuna preteklega leta, za iste programe kot v preteklem letu. Tako vse kaže, da dokler ne bo sprejet proračun, ne bo mogoče financirati novega projekta Oskrba s pitno vodo - sistem C.

Olga Karba: Bi bila kršitev zakona rešitev za 50 milijonov vreden projekt?

Na očitke, zakaj škripa na projektu o izvedbi Pomurskega vodovoda – sistema C, se je na družabnem omrežju Facebook s komentarjem odzvala tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je navedla izjavo Irene Ferkulj, odgovorne za odnose z javnostmi na Ministrstvu za finance. Kot piše Karbova, Ferkuljeva pravi: »Dokler ni sprejet proračun, torej ni mogoče financirati niti novega projekta niti prekoračiti obsega financiranja projekta, ki se je v preteklem letu že izvajal, v enakem lanskem obdobju. Na Ministrstvu za finance zadevo preučujemo z vidika začasnega financiranja v pogojih, ko je občina brez sprejetega proračuna. Stališče MF bomo vodstvu občine in tudi vam zagotovili v začetku prihodnjega tedna.«

Karbova pa upa, da se rešitev najde čim prej: »Upam, da bomo stališče dobili kmalu, saj na njega čakamo že lep čas. Občina Ljutomer je plačala svoje obveznosti v zakonsko dovoljeni višini začasnega financiranja. Preostale obveznosti bo plačala, ko bo dobila stališče z navedbo konkretne zakonske podlage, saj zakona ne bomo kršili.«

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2014 ob 15:08 lotmerk gost

      Ne ga srat in nasedat županji. Minister Židan je pred časom bil jasen, da naj županja vodovoda C ne uporablja, kot talca za svoje probleme. Občina ima tudi svojo spletno stran in ne nek privat facebook županje. Saj občina ni njena. Narobe svet. Investicije prikazuje, kot "njene" in ne občinske. Ljudstvo zbudi se.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.02.2014 ob 23:10 Ivanka gost

      Ta cirkus okrug proračuna v Ljutomeru je za potrebe volilne kampanje, ki so se je začeli iti na občini. Tri leta je bil normalno sprejet proračun, letos pa si je županja zamislila 2 mil. kredita in je seveda to ustavilo sprejetje proračuna. Narobe bi bilo, če bi svetniki na prvo žogo to sprejeli. Občina bi bila zakreditirana za nekaj let, to nekateri težko razumejo, predvsem tisti, ki so tudi sami navajeni, da ko kaj vidijo in želijo imeti, takoj na banko po kredit. Sposobni poiščejo notranjega rezerve, kreditii so linija najmanjšega truda. Politikom bi morali prepovedati jemanje kreditov!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.02.2014 ob 7:10 volilec gost

      Gospa,imela si moj glas,sedaj ga nimaš več!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.