https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Županja Karba in skupina občinskih svetnikov ne najdejo skupnega jezika

Ljutomer, 18.02.2014 ob 12:30  

Pri usklajevanju letošnjega proračuna Občine Ljutomer ne popuščata ne koalicija in ne opozicija. Zatika se že pri lokaciji izvedbe delovnega srečanja.


Včeraj je skupina svetnikov občinskega sveta javnosti posredovala pismo, v katerem županjo Olgo Karba pozivajo na srečanje, na katerem bodo predstavili svoje predloge o letošnjem proračunu. Naj spomnimo, da je občinski  svet iz Ljutomera prvi predlagani proračun na svoji zadnji seji zavrnil. Kot pa je danes na družabnem omrežju Facebook zapisala županja, je bil včeraj izveden usklajevalni sestanek, katerega pa se skupina svetnikov ni udeležila.

Županja Karba je na Facebooku zapisala:

»Včeraj je bil na pobudo direktorjev zavodov, predstavnikov KS sklican usklajevalni sestanek na katerega so bili vabljeni vsi svetniki, predsedniki političnih strank, direktorji zavodov, predsedniki in člani KS, javni uslužbenci OU. Cilj je bil usklajevanje in sprejetje kompromisne rešitve, saj je sprejetje proračuna nujno potrebno. Žal se svetniki, ki tudi prvotno niso podprli predloga proračuna, niso udeležili sestanka. Vsem prisotnim se zahvaljujem za konstruktivno razpravo, na kateri so bili sprejeti naslednji zaključki:

1. Svetnikom se da pobuda, da tajno glasujejo o predlogu proračuna.

2. Prisotni predstavniki KS, zavodov, ostali proračunski uporabniki, svetniki, ki ves čas podpirajo proračun....dajejo podporo predlogu proračuna.

3. Naj se skliče čimprej seja, da se bo čimprej odločalo o predlogu.«


Skupina občinskih svetnikov predlaga svoje delovno srečanje

Da se tovrstnih srečanj ne bodo udeleževali, so nekateri svetniki v pismu javnosti pojasnili že včeraj:

»S tem pismom želimo vas, gospa županja in ekipo strokovnih sodelavcev občine Ljutomer, ki so skupaj z vami pristojni za pripravo predloga proračuna, povabiti na delovno srečanje. Z vami se želimo dogovoriti in uskladiti glede novega predloga proračuna, ki bo upošteval sprejet sklep iz zadnje seje Občinskega sveta in bo zagotovil uspešno izvedbo realno izvedljivih projektov v letu 2014.

Prepričani smo, da so bile velike odločitve za našo pokrajino in državo sprejete z vizijo lepše, boljše prihodnosti za vse. Zato podajamo javno pobudo, da bi se dobili v četrtek, 20. februarja 2014, ob 18. uri, v prostorih Doma upokojencev, na Ormoški cesti 15, v Ljutomeru. Za dobro naše občine se želimo pogovoriti v normalnem delovnem okolju in na podlagi argumentirane razprave priti do najboljšega predloga proračuna. Nikakor pa se ne bomo udeleževali dogodkov, ki so organizirani v športnih dvoranah okoli predloga proračuna o katerem, razen medijskih zapisov, sploh nismo bili obveščeni. Na njih pa so povabljeni direktorji javnih zavodov in to zopet med delovnim časom, ko bi naj opravljali aktivnosti namenjene občankam in občanom. O namenu teh dogodkov ne želimo izgubljati besed, saj smo mnenja, da v športne dvorane sodijo športne aktivnosti in mogoče še kakšni kulturni dogodki, nikakor pa to ni okolje za iskanje usklajenega predloga proračuna.«


Celotno pismo skupine svetnikov smo objavili včeraj:

Opozicija ljutomerski županji: »Nov proračun naj bo v skladu z našimi željami«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2014 ob 13:15 obcan Ljutomera gost

      Prva je vabilo sklicala županja, zato bi bilo prav, da bi prišli na ta usklajevalni sestanek, ki je bil širše zastavljen. Vidi se, kam pes taco moli in ti svetniki so po moji presoji že zdavnaj pokazali, da jim ni mar za občane, ampak le zgolj za lastne politične interese in igrice. Gre se preprosto za to, da se proračun ne sprejme in ne izvedejo investicije kljub temu, da ima Občina Ljutomer odobrena sofinancerska sredstva, preprosto se gre za to, da se pač onemogoči županjo, da ne bi imela kaj pokazati pred bližajočimi se lokalnimi volitvami. Za občane jim ni mar, saj so nekateri svetniki celo proti investicijam v lastnih naseljih, samo da se ne bi štelo v prid županji. To je grozno, kakšnega politikanstva se gredo.

      8 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.02.2014 ob 14:48 1111 gost

      Glede na to da se županja očitno trudi najti kompromis, so ti predlogi občinskih svetnikov in polemiziranje o lokacijah srečanj malo smešni oz. otročji. Kot da je pomembno, če se pogovarjajo v telovadnici ali pa v domu za upokojence, verjetno je pomembneje, da se skoraj nekaj zmenijo in začnejo delati za dobrobit občanov, ne pa samo za svoje riti!!!

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.02.2014 ob 16:32 comprnca von juršovka gost

      čira čara in vsi mi boste slepo sledili....

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.02.2014 ob 16:48 volitve gost

      Ne prdi obcan Ljutomera. uporabljaš iste besede kot sama županja. Politikanstvo. To so njene fore. Nek facebook. njene investicije. Občina ima spletno stran. Investicije so od občanov. Debate v športni dvorani so samo poceni šov za ljudi. Direktorji javnih zavodov sploh nimajo kaj tam iskati. Celo naj bi dali sami dali pobudo. Bla, bla,bla. Predstavniki KS se nikoli niso na tak način udeleževali srečanj. Njim in županji teče voda v grlo, ker prihajajo volitve in nimajo kaj veliko za pokazati. Zato sedaj delajo šov in hočejo, kot krivca za neizvedene investicije pokazati svetnike. Le kdo je lahko tako nor, da bi nasedel takim foram. Še tiste investicije za katere je denar že dolgo na voljo se niso izpeljale, ali so se začele skrajno neresno in nestrokovno. Ljudje vse to vedo in vidijo. Jesen se hitro približuje. In tudi končni obračun, ko bodo ljudje imeli glasovnico in pisalo v rokah.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.02.2014 ob 23:16 Prlek z bregov gost

      Zanimiv je zadnji stavek na "facebook-o"...naj se čimprej skliče seja, da se bo določalo. Bolj pametno bi bilo, da se bo županja odzvala povabilu svetnikov in poskrbela, da se ne bo "le odločalo", amapk da se bo proračun tudi sprejelo. Čisto razumno je, da se svetniki niso udeležili usklajevalnega sestanka. Proračun je resna stvar, ki ga ne moreš usklajevati na množičnem sestanku. Če je iskren namen, da se proračun sprejme, se bi ¸lahko županja vsaj toliko kot se usklajuje s porabniki proračuna, usklajevati tudi s tistimi, ki ga ga sprejmejo in so tudi dejansko odgovorni za proračun. Odgovornost za maksimalno zadolžitev občine za naslednjih, ne vem, menda 8 let, je vandarle resna stvar. Je pa res kot kaže letos s tem proračunom panika, pa naenkrat zakreditiranje do grla, samo da bi se nekaj pokazalo. Mi to nekako ne vsede!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.02.2014 ob 10:00 obcan Ljutomera gost

      Prlek z bregov! Kako se boš usklajeval pri proračunu z nekom, ki mu ni cilj sprejetje proračuna, ampak zgolj to, da občina Ljutomer letos proračuna ne bo imela, njihove mokre sanje so, da se v Ljutomeru proračuna letos ne sprejme in to samo za to, da bi lahko pred volitvami s prstom pokazali na županjo, rekoč: "Nič ni naredila!" Samo za to gre in za nič drugega. To se vidi iz vseh dosedanjih aktivnosti svetnikov. Ne samo, da ta skupina svetnikov popolnoma ignorira vabila županje, celo ignorira predloge, ki so nastali na zborih krajanov kot najdemokratičnejši način soodločanja. Ne vem več, v katerem imenu se še ti svetniki pojavljajo? V imenu svojih strank? Katerih, lepo vas prosim? Potem pa še v svoji aroganci na seji izjavijo, da proračuna ne sestavljajo občani in ne krajevne skupnosti, ampak le člani občinskega sveta. Ja, prav imate, dragi svetniki, roko dvignete ali pa ne dvignete le vi in ne občani. In baje za naslednjo sejo zahtevate varnostnike. Koga se bojite, dragi svetniki? Volivcev? Žalostno je, da se jih. Če se jih že morate bati, pomeni, da ne uživate več popolnoma nobenega zaupanja pri občanih. Ste popolna zrcalna slika vaših strank na državnem nivoju. Samo prepiranje sem ter tja in nobenega pogleda v prihodnost.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.