https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Kulturni večer glasbe in poezije v Ljutomeru

Mestna hiša, 19.02.2014 ob 15:00  

V mestni  hiši Ljutomer je potekal  kulturni dogodek, s katerim so počastili največjega slovenskega poeta, Franceta Prešerna.

 

V mestni hiši Ljutomer je v poročni dvorani potekalo posebno srečanje prleških poetov. Ob spominu na smrt našega največjega pesnika Franceta Prešerna, so Matilda SlavičSlavica Sunčič in Mira Azzeh  recitirale nekatere Prešernove poezije. Po  izbranih recitalih je učenka 2. razreda  ljutomerske glasbene šole, Robertina Djačkaj zaigrala na violončelu Purcellijevo skladbo Rigadoon.  

Po odigrani skladbi je predsednica Literarnega društva upokojencev, Silva Kosi predstavila dolgoletno ustvarjalno delo 16 literarnih članov, ki ustvarjajo pesmi in prozo. Svoja dela predstavijo sami na kulturnih prireditvah ali pa to zanje storijo recitatorji. Po nastopu posameznih gostujočih poetov je ritem v kulturnem večeru nekoliko poskočil, kajti na violino je zaigrala učenka 4. razreda glasbene šole Slavka Osterca, Petra Kaučič prvi stavek koncerta v e-molu izpod peresa skladatelja Komarowskega.

Umirjena glasba skladatelja Komarowskega se je ujemala s temo poezije, v kateri so poeti predstavili bolečo preteklost, ko so le redko okusili sladko stran življenja. Vendar so poeti v svoji pripovedi in predstavitvi soglasno izrazili skrb nad današnjim obdobjem, ko je vsega na pretek, vendar brezposelnost in revščina le rasteta iz dneva v dan.

V premorih med recitacijami in glasbo so posamezniki pripovedovali zgodbe, v katerih se je zaznal ponos pripadnosti slovenskemu narodu.  Literarni večer se je nadaljeval v prleškem narečnem jeziku, s katerim se je napetost žalostnih zgodb nekoliko sprostila ob komičnih temah poezije.

Ob zaključku dogodka sta zaigrali učenka 3. razreda glasbene šole, Lare Borovič na violini Bagirove Romance ter Živa Jurič etude za violino na narodno temo skladatelja Markovića. Vse glasbene točke je na klavirju spremljala Katja Žibart. Direktor Občinske uprave Tomislav Zrinski je po spodbudnem zaključnem govoru podelil vsem nastopajočim nagelj.

Dogodek je ob burnem aplavzu zaključila članica Literarnega društva upokojencev, Matilda Slavič, ki je zapela pesem "Med iskrenimi ljudmi". V kulturnem večeru so nastopali literati Jelka Vrbnjak, Slavica Sunčič, Matilda Slavič, Mira Azzeh, Olga AntičIvan VrharLudvik BrunecFrančišek FerencekKatica Cupar. Med predstavitvijo so bile prebrane še pesmi odsotnih Tilke Kolarič in Anice Zelko.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.