https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

AVTOMOBILIZEM

Porsche Cayman R - nemški lepotec

20.11.2010  

V slovarju znamke Porsche je imela črka R vedno poseben pomen, kar je dokazal že prvi Porschejev kupe (911 R – 1967) z oznako R (Racing), ker jo poznavalci in ljubitelji znamke opisujejo s tremi dodatnimi besedami, kot so 'Reinrassig, Reizvoll & Raffiniert' (čistokrven, mikaven in dodelan). Sedaj smo dočakali novo interpretacijo te pomembne črke, ker so Nemci v Los Angelesu predstavili novi Cayman R.

Nova, še bolj športno orientirana izvedba kupe modela Cayman, je zasnovana na serijski izvedbi Cayman S. V primeru izvedbe Cayman R so Nemci poskrbeli za dodatno dieto, ki je prinesla 55 kilogramski prihranek pri masi tega športnega avtomobila, ki znaša sedaj 1295 kg (911 R: 821 kg, 210 KM pri 6200 vrt/min, 0-96 km/h: 6 sekund, največja hitrost: 196 km/h, izdelani štirje prototipi in približno 20 'serijskih' primerkov v letih 1967/68).

Za premikanje tega kupeja s sredinsko nameščenim 'flat six' (šestvaljni bokser) bencinskim motorjem skrbi 3,4-litrski agregat, ki lahko uporabniku pri enakih (7200) motornih vrtljajih ponudi 10 KM več kot serijski Cayman S, ki premore 320 KM. Motorni navor pa ostaja nespremenjen.

Ker je Cayman R lažji in zaradi znižanega podvozja tudi nekoliko (-20 mm) nižji, se je končna hitrost te izvedbe dvignila na 282 km/h (cayman S: 277 km/h), za 0,2 sekunde pa je boljše tudi pospeševanje od 0-100 km/h, ki je zaključeno v petih sekundah.

Če pa bo avtomobil opremljen tudi s paketom 'PDK Sport Chrono Plus', bo lastnik pri prej omenjenem pospeševanju pridobil dodatne tri desetinke sekunde (4,7 sekunde, 4,9 sekunde - Cayman S).

Foto: Porsche

Po nemških navedbah bo Cayman R navzlic odličnim sposobnostim zmeren pri porabi goriva, ker naj bi ob premagovanju stokilometrske razdalje v povprečju porabil samo 9,7 litra bencina, izvedba PDK (z menjalnikom z dvojno sklopko) pa naj bi v podobnih pogojih popila še za 0,4 litra manj.

Cayman R se bo v prodajnih salonih pojavil na začetku prihodnjega leta.

Vir: www.avto.info

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.