https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Svetniki: Karbova z odstopom ogrozila izvedbo Pomurskega vodovoda

Ljutomer, 24.02.2014 ob 10:35  

Poročali smo že, da je ljutomerska županja mag. Olga Karba v petek odstopila kot koordinatorica v izgradnji vodovodnega sistema C, oglasila pa se je večina svetnikov Ljutomera, ki meni, da njen samovoljni odstop, s katerim naj bi presegla pooblastila, resno ogroža izvedbo projekta.

"Županja Ljutomera mag. Olga Karba je s svojimi dejanji še enkrat več potrdila, da očitno misli, da je Občina Ljutomer njena last in da lahko, kadar se ona tako odloči, izigra voljo občank in občanov, ki so jo izvolili za županjo v upanju, da bo delala vestno in odgovorno. Ona pa sedaj odstopi od nalog, ki bi jih po svoji dolžnosti, kot županja Občine Ljutomer, morala opravljati. Odstopila je od opravljanja nalog, ki so dolžnost županje občine Ljutomer, saj je po odločbi o dodelitvi sredstev za projekt »Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem C«, katero je izdal organ upravljanja – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Občina Ljutomer v vlogi upravičenca in v vlogi koordinatorja projekta, ki je tako tudi odgovorna za izvedbo projekta.


Enostavno nepredstavljivo je, da bi se kdorkoli od občank in občanov Ljutomera samovoljno odločil, da ne želi opravljati nalog, ki so njegova delovna obveznost. Najbrž bi v trenutku ostal brez službe in bil deležen tudi drugih sankcij. Očitno to ne velja za županjo mag. Olgo Karba, ki samovoljno sprejema odločitve, posledic pa bomo deležni vsi občani. Županja je z odstopom presegla svoja pooblastila in povzročila škodo ugledu naše občine, in to na dan, ko se je potrdil predlog proračuna. 

S tem dejanjem je potrdila strahove nekaterih, da je očitno bil projekt Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem C talec njenega predloga proračuna. Sicer pa se je tudi uradno izkazalo, da bi plačila izvajalcem morala biti tekoče  izvedena, ne glede na sprejemanje proračuna, to je potrdilo tudi Ministrstvo za finance z dopisom Občini Ljutomer dne… Kako nepotrebno pa je bilo izpostaviti krak C tako velikim tveganjem, ki so nastopila sedaj, pa potrjuje tudi dejstvo, da je celoten delež, ki ga je Občina Ljutomer morala sofinancirati iz proračuna za mesec januar, znašal zgolj 997 EUR. Razlogov, ki jih je navedla županja za svoj odstop, tako ne moremo razumeti drugače, kot beg pred odgovornostjo za nastalo situacijo, ki jo je povzročila sama.   


 Zadnja dejanja in zlasti nepremišljeni koraki ter odločitve županje ogrožajo izvedbo projekta, v ospredje pa postavljajo osebne interese posameznika pred javnim interesom sodelujočih občin, v katerih živi skoraj 40.000 prebivalcev, ki jim ta projekt prinaša varno in stabilno oskrbo s pitno vodo. Županja je to storila sedaj, po nekajletnih skupnih naporih, ko so zagotovljena sredstva za izvedbo projekta in ko se gradnja izvaja v vseh sodelujočih občinah. Na projekt so vezana tudi težko pridobljena nova delovna mesta, predvsem pa občani dolgoročno potrebujemo čisto in zdravo vodo.

V izogib hudim pravnim, še zlasti pa finančnim posledicam, mora Občina Ljutomer odgovorno zaključiti projekt kot nosilna občina. Za vsak morebiten odmik  bo občina morala prevzeti celotno odgovornost in vse posledice. Zato bo skupina svetnikov nemudoma izvedla aktivnosti, s katerimi bo zaščitila interes Občine Ljutomer, saj občina ne sme postati ujetnik županje in njene samovolje. O vseh aktivnostih, s ciljem, da se zaščiti interes Občine Ljutomer in vseh občank in občanov tudi iz partnerskih občin, vas bomo sproti obveščali v naslednjih dneh. Ob tem izražamo zaskrbljenost nad samovoljnimi dejanji županje, ki so našo občino postavile v zelo neprijeten položaj.

Stranke in liste v Občini Ljutomer: DESUS, SD, PS, DL, SDS, SLS, NSi, LDS in Mlada Prlekija

Svetniki v Občini Ljutomer: BABIČ Tihomir, BOGDAN Damjan, GRANTAŠA Jože, KARBA Sara, KAVČIČ Aleksander, KLEMENČIČ Jože, KOSI  Dušan, LAH, Andrej , LIPOVEC Aleš, ROŠKER Franc, SMODIŠ Branko in ŠTEFANEC Robert"

 

Oglejte si tudi:

VIDEO: Karbova in občina Ljutomer odstopila kot koordinator na Pomurskem vodovodu – sistemu C

 

FOTO: Končno zelena luč novemu predlogu proračuna v Ljutomeru

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.02.2014 ob 15:49 David gost

      Ne morem verjeti, da se Lotmerška županja tako igraš s našim skupnim projektom stoletja. Kaj bi še zdaj rada, za proračun si jih napi..... in so ti ga sprejeli. Ti pa odstopaš kot nosilna občina, pa to sploh ne moreš!! Ali si zbolela, ali kaj je s tabo?? Ok; odstopi ti od koordinacije ker si očitno nespodobna koordinirati ta projekt. Z ostalim, pa se naj ne zajebavaj se z medobčinskim projekti Upam, da te bodo zdaj vsi tožili za vso materialno škodo, tudi naša občina. Za zapravljen ugled Lotmerka, zaradi Olge Karba pa si Lotmeržanarji še dolgo ne boste opomogli. Ves čas sem bil prepričan, da ti nagajajo svetniki, zdaj vidim, da si problem ti, še posebno ko vidim, da s svojim bolanimi forami okrog kraka C delaš pizd... še v naši občini. Prav imajo tisti tvoji občani, ki te pozivajo k odstopu. Res, daj že enkrat ODSTOPI kot županja in ne delaj več škode svojim občanom in nam ostalim, ki smo na žalost s tabo v projektu. Govori se , da ti ni uspelo opraviti pravosodnega izpita, zdaj mi je jasno zakaj.

      26 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.02.2014 ob 18:04 mičo gost

      bolnik je bolnik

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.02.2014 ob 21:25 BV gost

      Županja ima očitno določeno mnenje, da je v občini Ljutomer 'bog i batina'. Sicer se pa volitve približujejo, mojega glasu ni dobila ne prej in ne bo ga niti na naslednjih volitvah. Toliko razprtij, nesoglasij in pranja umazanega krmila v Občini Ljutomer še nikoli ni bilo, tega si občani ne zaslužijo. Občinski svet je vedno sestavljen iz različnih strank in ljudi, kot tudi sedaj in enostavno ne pristanem na trditev, da je problem v svetnikih, ker ni tako!

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.02.2014 ob 10:28 gost gost

      Že 3 leta imamo v Lotmerki problem, samo to ni županja, kot jo nekateri želite prikazati. Njen problem je, da se noče iti kupčkanja in njihovega kadrovanja, kot so si to eni zamislili, zdaj pa jo treba napasti iz vseh strani. Saj napadajo pa jo glavni krivci (zgoraj so podpisani pod člankom), ki so ustvarili takšno stranje v Ljutomeru. Spremljam te Ljutomerske seje, ker se ob njih dodobra nasmejim iz svetnikov in njihovega ''modrovanja''.Županji pa kapo dol, ker mora prenesti marsikatero poleno, ki ji ga pripravijo. Županja naredi res veliko za Lotmerk in tudi ta sistem c je pripeljala do same izgradnje, ker če nje ne bi bilo, bi se še zdaj samo pogovarjali o projektu. To da je odstopila, je čist samo posledica teh svetnikov, ki že 3 mesece zavirajo sprejetje proračuna in edino prav je naredla, da je odstopila, saj Ljutomer še zdaj nima proračuna in ne more plačevati računov, pri tem pa ovira druge občine. Če pa bi vztrajala pa bi lahko res celi prleški vodovod šel po gobe. Odgovorna poteza županje, ki ima zaradi politčnih igric zvezane roke. Zdaj pa naj nosijo odgovornost tisti, ki so do teg stanja pripeljali (ne oni zdaj cvilijo po medijih) Ti svetniki ki so zgoraj podpisani bi že zdavnaj morali ODSTOPITI, ker delajo samo škodo. Če pa ne bodo sami, pa jih bodo volivci postavili oktobra na smetišče politične zgodovine Ljutomera, saj drugo tak ne vejo kak pisati neka pisma medijem, pa hoditi na radio, na seji pa se vidi, da se samo glejajo kak bo keri roko zdigna, pa ka si nebi slučajno kdo premisla, gradiva pa si jih sploh ne prešteje in postavljajo vsako sejo ista vprašanja. DAJ ODSTOPITE ŽE (BABIČ Tihomir, BOGDAN Damjan, GRANTAŠA Jože, KARBA Sara, KAVČIČ Aleksander, KLEMENČIČ Jože,...) IN NAREDITE VSAJ ENKRAT NEKAJ DOBREGA ZA LJUTOMER

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.02.2014 ob 12:53 svetnik gost

      No, gost, ne deri se. Saj te slišimo. Pišeš pač po nareku svoje šefice. Ne vidiš pa pol metra pred svoj nos. Okrog kadrovanja bolje, da ne razpravljamo. Ker potem ti bo jasno, zakaj ta majhna skupinica podpira županjo. Vsak od njih ima od tega posredno ali neposredno korist. In bolje, da si tiho, ker drugače bom točno zapisal kakšne koristi in zakaj jo kateri podpira. Svetniki, ki je ne podpirajo pa res ne rabijo nobenih stolčkov. Eni so v pokoju, drugi pa imajo svoje službe, ki jih imajo radi in noben ni kandidiral za svetnika, da bi si našel kak stolček. Ampak je vsak kandidiral na listi svoje stranke za svetnika in ne za kakšnega funkcionarja. Vsak, ki zagovarja županjo in kaj napiše se bolj zlaže, kot predhodnik. Te puhlice okrog kadrovanja in politike imajo že brado.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.02.2014 ob 13:51 gost 1 gost

      Pravi srž problema so svetniki. Če si samo pozorno pogledate vse seje občinskega sveta, vidite, da ne gre za nič drugega kot samo za demagoško metanje polen pod noge županji. Kdo pa še lahko vzdrži v takšni situaciji? In prav je naredila, ko je s tega mesta odstopila in dala rajši priložnost, da prevzame koordinacija neka druga občina, kjer političnih zdrah ni, kot pa da zaradi te skupinice 12 apostolov pade v vodo takšen projekt. Ker ne zatiskajte si oči. Županja ne more izvrševati proračuna, če le-ta ni sprejet in razne politična mnenja, ki jih sedaj dajejo nekateri politiki, so skrajno zavajajoča. Namen teh 12 apostolov je izključno nesprejetje proračuna in s prstom kazanje na odgovornega krivca - županjo. Odgovorni krivec za vso politikantstvo pa je izključno teh 12 apostolov, ki mislijo, da imajo najbolj prav, v resnici pa so pravi demogogi, ki so to občino pripeljali ravno v prejšnjem mandatu v največje zadolževanje.

      0 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.02.2014 ob 16:15 svetnik gost

      Joj gost 1 ti pa kar z besedami županje. Kot bi njo poslušal. Iste fore, da ne rabi političnih strank. Če ne želi strank in strankarskih svetnikov v občini naj v parlament vloži zakon, da se stranke ukinejo in se uvede neka druga oblika vladavine. Enim županom bi očitno bilo po godu, da bi sami vladali v stilu Ukrajinskega Janukoviča. In seveda proste roke pri proračunu bi imeli in pri izbiri izvajalcev in ostalih svetovalcev ki so prisesani na proračun.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.