https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vaščani Pečarovec zaradi plazu v strahu za svoje hiše

Pečarovci, 27.02.2014 ob 12:45  

Na uredništvo Pomurca so se obrnili zaskrbljeni občani Pečarovec. Pred približno enim letom se je utrgal plaz, ki do danes še ni bil primerno saniran. Govora je o 350 metrov dolgem in okrog 70 metrov širokem plazu, ki ogroža celotni zaselek, ogrožen je tudi vodovod, saj so cevi na enem delu že počile in si morajo prebivalci postaviti začasni vodovod.

Ob samem dogodku si je plaz takrat ogledalo mnogo ljudi, med njimi tudi predstavniki občine in vaškega odbora, o njem se je tudi pisalo v medijih, narejen je bil tudi geodetski posnetek terena s strani Geohiše iz Beltinec, vendar se je takrat tudi vse ustavilo. Pojavile so se govorice, da naj bi občina naročila projekt o saniranju pri podjetju Lineal iz Maribora, a je vse poniknilo.

 

Jeseni so delavci s podjetja Püngrad iz Bodonec poskušali urediti plazišče, tako so izkopali tudi jarek za odvodnjavanje, vendar plazu seveda niso mogli ustaviti. Ob ogledu plazu na licu mesta je bilo vidno, da so delavci odstranili zemljo, ki jo je plaz potisnil na samo cesto, kar so potrdili tudi vaščani. Torej občina poskuša pomagati po svojih močeh. Kot pravijo občani, na svojem zemljišču si ne morejo ničesar urejati, saj je tako npr. plazišče nekemu občanu dvignilo celotno dvorišče, ki ga je uredil leto dni nazaj, privzdignilo je cesto, po kateri se vozijo tudi avtobusi na kmečki turizem, električni stebri so že nagnjeni in je še samo vprašanje časa, kdaj se bo kateri podrl. Mogoče se ob tem opisovanju ta plaz ne zdi nekaj posebnega, vendar je v naravi, ko ga vidiš v vsej razsežnosti, strašljiv, in človek zlahka razume zaskrbljenost prebivalcev, ki ne vedo, kaj bo z njihovimi hišami, ki so si jih s težavo zgradili, in zemljiščem.

Tudi na sosednjem bregu, v sosednji vasi Moščanci, plaz povzroča težave. Po opravljenih geoloških raziskavah, ki jih je lastnica plačala sama, je stanovanjska hiša razglašena za neprimerno za bivanje. Tudi na drugi hiši, ki se nahaja na isti parceli in v kateri lastnica trenutno živi, so se že pojavile razpoke, ki se ves čas večajo. Pomoči ni od nikoder, saj ne ve, na koga se naj obrne.

Vaščani Pečarovec se na občino Puconci obračajo z vprašanjem: kaj je občina naredila oziroma še ima namen narediti glede tega plazu? Kam se lahko občani sami obrnejo za pomoč?

Še zdaleč pa to ni osamljen primer, saj se zdi, da se celotno Pomurje spopada s pravo epidemijo plazov, ki ga je sprožilo lanskoletno deževje, letošnje pa je samo še bolj poslabšalo položaj, občine pa nimajo denarja, da bi pomagale svojim prebivalcem. Upamo lahko le, da se bo zganila država in pomagala tudi Prekmurcem.

Odgovor Občine Puconci

Kot so nam odgovorili z Občine Puconci, se je spomladi leta 2013 sprožilo večje število plazov. Eden od plazov je tudi plaz v Pečarovcih pod kmečkim turizmom Zelko. Kot so še povedali, je Občina Puconci takoj  pristopila sanaciji manjših plazov, ki so poškodovali infrastrukturo, kmetijske površine.  Za izvedbo sanacij  večjih plazov so bila izdelana  Geotehnična mnenja o pogojih sanacije plazu, med drugimi tudi za plaz v Pečarovcih, pod kmečkim turizmom Zelko, ki ogroža okoli osem hiš. Za sanacijo celotnega območja omenjenega plazu je potrebno izvesti geomehanske raziskave ter na podlagi pridobljenih podatkov izdelati projektno dokumentacijo za sanacijo plazu. V ta namen je občina Puconci pristopila naročilu izdelave geomehanskih raziskav.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.