https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Razgledni stolp po novem »zmanjšan« na 45 metrov

Lendava, 28.02.2014 ob 7:00  

Načrtovani razgledni stolp v Lendavskih goricah, ki so ga nekateri poimenovali tudi panonski svetilnik, bodo zmanjšali s predvidene višine 60 metrov na le » 45« metrov. Stolp bo na vrhu imel kavarnico, spodaj pa vinoteko. Nekateri postavitvi nasprotujejo, a župan Balažek pravi, da se nasprotja pojavljajo zaradi bližajočih se volitev.


Strokovna javnost: »Stolp bo tujek v prostoru.«

O stolpu so pred časom pisali tudi v Mladini, kjer so svoja mnenja izpostavili dr. Davorin Gazvoda, predavatelj na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, prof.dr. Aleš Vodopivec iz fakultete za arhitekturo in krajinska arhitektka mag.Maja Simoneti. V kritiki občinskih načrtov glede gradnje stolpa so poudarili dejstvo, da bo stolp tujek v prostoru, podvomili so tudi, da bi občina lahko zanj pridobila gradbeno dovoljenje, ker da prostorski načrti občine gradnje takšnega objekta tam ne predvidevajo.

Župan Balažek: »Pametujejo tisti, ki v Lendavi sploh še niso bili.«

Anton Balažek, lendavski župan pa je za Delo na zgornje navedbe odgovoril: »Politična gonja proti gradnji stolpa je povezana z letošnjimi županskimi volitvami, pametujejo pa tudi tisti, ki v Lendavi sploh še niso bili.« Kot navaja Delo, pa je Balažek glede pridobitve gradbenega dovoljenja povedal, da je tam že v preteklosti stal stolpič iz časov turških vpadov (gre za nekaj manj kot 10 metrov visok stolp), in da je gradnjo novega stolpa podprl tudi svet krajevne skupnosti Gorice pri Lendavi. Občina Lendava je v tem času tudi že pridobila gradbeno dovoljenje.

Za 45 metrsko jekleno konstrukcijo s kavarno in vinoteko okoli 1,5 milijona evrov

Glede samih konstrukcijskih načrtov pa je Balažek povedal: »Razgledni stolp v Lendavskih goricah ne bo visok 60 metrov, kot je bilo načrtovano. Popravljena različica predvideva višino stolpa približno 45 metrov. Jeklena konstrukcija bo stala poldrugi milijon evrov.«  Pol milijona bo zagotovila občina, ostalo pa bodo financirali iz že odobrenih evropskih sredstev.
Občina namerava stolp postaviti že jeseni letos. Stolp se bo talno ogreval s toplotno črpalko sistema zemlja-voda, predhodno soglasje k projektu so podali tudi Elektro Maribor, občina Lendava, državni zavod za gozdove, Telekom, družba Eko park in državna agencija za civilno letalstvo. Zoper gradbeno dovoljenje se v zakonitem roku osmih dni ni pritožil nihče, tako sedaj za gradnjo izbirajo izvajalca in dela se bodo lahko pričela. Župan Balažek meni, da bo razgledni stolp privabil turiste od blizu in daleč tudi zaradi majhne kavarnice na vrhu in pritlične vinoteke.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.02.2014 ob 7:06 tujek gost

      Župan tera svoje , na stroko se požvižga .Lendava pa gre naprej če verješ

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.02.2014 ob 8:04 sss gost

      Šerif je dobro povedal, da se stolp gradi zaradi volitev, ampak NJEGOVIH...SRAMOTA ko pa v Lendavi vse cveti, upam da bomo brezposelni imeli prost vstop in si ogledamo stanje oz.sranje z višine

      18 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.02.2014 ob 9:07 XY gost

      Naslednji korak je, da se stolp zniža še za dodatnih 45 metrov.

      17 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.02.2014 ob 9:20 aoxd gost

      nisem iz lendave ampak podpiram gradnjo tega stolpa. tisti ljubljanski pametnjakovici so pa sigurno proti, ce bi se slo pa za ljubljano bi pa bilo takoj vse ok.

      17 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.02.2014 ob 10:28 - gost

      takšen stolp kot ga načrtujejo je popolnoma neskladen s pokrajino. absolutno nič nimam proti naravnim materialom, ki se skladajo z naravo in arhitekturo v teh krajih, to kar pa oni postavljajo je pa eno veliko skropucalo. spet bo nekdo fajn "mafnil" in spokal evropska sredstva v svoj žep.

      15 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.02.2014 ob 11:46 FRANC gost

      Joj, joj smo bedaki. Smo proti vsemu. Nam nič ne paše v našo pokrajino, nič se ne ujema z "našo arhitekturo". Kakšna pa je naša arhitektura ? Ne smejo se urejati gramoznice, ne obrežje Mure, na rokavi Mure, ne Goričko ... vse to se pa lahko ureja v Avstriji, na Hrvaškem, na Madžarskem. Samo pri nas ne. Mi nismo za napredek, ne za razvoj turizma. Ne, mi smo samo za jamranje, žaljenje... Žalostno.

      23 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.02.2014 ob 12:01 ne pri skledi gost

      najamem kavarno........ že spet zamudil...šment

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.02.2014 ob 12:41 csirke fogo gost

      Francek in njemu podobni ! Če že omenjaš Avstrijo in Madžarsko,se moraš malo potruditi in ugotoviti, da tam ekscesov, kot je ta, ni ravno dosti, saj jih že v šoli učijo, kaj je to lastna identiteta prostora. Pri nas se pa Frančeki sprašujejo, kaj je to "naša arhitektura" in prisegajo na razvoj turizma. Morda res, napraviš nekaj mimo vsega, pa te prav tako hodijo turisti gledat z vsega sveta... (in se hahljajo d solz). Tudi to je turizem.

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.02.2014 ob 13:05 FRANC gost

      Ko so nastajale ideje za stolp v Parizu so bili tudi tam takšni nasprotniki kot ste tukaj. Zdaj ga pa na milijone ljudi obišče letno. Saj ne da bi delal primerjavo s Parizom samo hočem vam povedati, da ni prav, če se vsemu nasprotuje. Če se bodo turisti v Lendavskih goricah hahljali do solz jim bo to pomagalo za zdravje. Saj pregovor pravi: Smeh je pol zdravja.

      10 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.02.2014 ob 13:32 gost gost

      nimam nič proti lendavi, sem skorajda blizu doma nekaj 15 km ampak ,tolp je čisto zgrešen , to ni za Lendavo , TDESTINACIJA Moravske Toplice, Radenci ,ali MURSKA Sobota na letališču ,jas bi ga celo postavil v Rdenci ali ljutomeru kjer so podi in ceste kot je treba , gdo bo šel tja Mađari ki komaj preživljajo sebe ali Hrvati , zgrešen načrt za lendavo

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.02.2014 ob 16:06 222 gost

      SRAMOTA LENDAVE.....

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.02.2014 ob 19:13 samo gost

      dela bo pa izvajaj LEGARTIS, ČE JIH BO TAKO IZVAJAJ KOT JIH JE IZVAJAL OB IZGRADNJI KANALIZACIJSKEGA SISTEMA V KS MOSTJE- BANUTA se bo gotovo podr ob prvem vetru!!!! Sramota za občinske veljake in župana, da se spuščajo v tako investicijo v Lendavi po okoliških vaseh občine Lendava pa se vozimo po makedamu in porušenih mostovih!!! G. župan in podžupan rad bi vas vprašal kdaj se bo vaš žep provizij že enkrat napolnil, od provizij takih projektov????

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.02.2014 ob 19:20 gost-pačo gost

      Stolp v Lendavi,Pariz ga mo,London ma kolo,hrvati majo polno veternic proti Splitu,prinas pa ftiči nemrejo leteti,ka se lahko zaletijo,elektrarn nemremo delati na Muri,ka ftiči pa žabe nedo mele mira,mater smo za napredek,......

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.02.2014 ob 19:24 pap gost

      Vglavnen da džamija paše sret Ljubane!

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      28.02.2014 ob 19:26 sela gost

      EU se smeji iz nas slovencev, ker nas je sama favšija. Denar odteka v EU banke, ker je pač tako nastavljeno, ko ga pa preko razpisov ponudijo pa se najdejo "pametni" ljudje in vse pokomentirajo ali pa se še celo uradno pritožujejo, tako da projekti padejo v vodo in denar lepo poroma nazaj v banke EU. Seveda pa denar mora krožit in pristane v drugih državah EU. (čudno, da se nihče ne pritožuje ob gradji kakih trgovskih centrov)

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      28.02.2014 ob 20:49 kodila gost

      Pazi zdaj; 15 metrov nižji (pred kom je pokleknil župan, zakaj ga znižuje, če je vse tako super?), turški stolp (kretenizem na kvadrat), politična gonja (ne ga srat, zdaj pa je naenkrat vse politična gonja, le kdaj so volitve?), gradnjo podprla KS Gorice (strašna neka KS), Ljubljančani so bedaki (no, ja, poglejte sliko in povejte, ča ne bi bilo boljše, da so "kavarnice" po zidanicah?), opa; in kdo je vse dal soglasje za gradnjo (celo Eko - park, občinsko podjetje). Pa še članek v Vestniku; Zelo dobro smo (sem) premislil (i). To je sarkastičen naslov. Drugi naj dajo na mizo nasprotne argumente, je dejal župan. Za vraga milega, saj se je stolp delal v ilegali, niti stotinke časa ni bilo, da bi dali nasprotniki kakšne pripombe. V spodnjem delu stolpa bo vinoteka. Prvič slišim in na to naj dam pripombo ? In stolp bo polnil prazne prenočitvene zmogljivost po zidanicah. Že vsi (koliko jih je?) skačejo od veselja. Stolp je izziv graditeljem. To je edino res, kar tukaj in zdaj priznam. Pa ga menda ni bilo potrebo zato graditi? Zdaj pa čisto resno. Če pogledate sliko s stolpom in brez njega, katera vam je bolj všeč? Sem pač sentimentalen bedak, zato me ne jemljite najbolj (samo malo!) resno.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      28.02.2014 ob 20:56 šuker gost

      VELIKO SPOMENIKOV SI JE OB ŽUPANOVANJU POSTAVIL V LENDAVI BALAŽEK. TA SPOMENIK BO PA RES VIŠEK VSEGA.KAKO SPRENEVEDANJE IN GOVORENJE,DA IMAJO VSE MOGOČA SOGLASJA,DOVOLENJE....PA SREDSTVA OD EU ja!RES MU VERJAMEMO SAJ JE NAJPAMETNEJŠI ,NAJBOLJ SPOSOBEN IN NAJVEČJI POZNAVALEC VSEH PROBLEMOV V OBČINI IN V SAMI OBČINI.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      28.02.2014 ob 21:47 vvv gost

      hVALA bogu da je EKO PARK dal soglasje, ker si ne morem predstavljati kaj bi bilo v nasprotnem....S KOGA SE VI SPRENEVEDATE IN DELATE NORCA G. ŽUPAN!!!!!! ZELO ŽALOSTNO IN NIZKOTNO

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      28.02.2014 ob 22:06 OBČAN gost

      TONI, ZELO SI ME RAZOČARAL .......

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      28.02.2014 ob 22:38 gost 2 gost

      Nevem, ka se telko opotejčete v ta stolp in župana,keri je dosti napravo v lendavi, za delovna mesta se pa obrnite na tov. Zemljariča, keri je nej dovolil zgraditi rafinerije, katera je že bila na dvorišču Nafte.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      28.02.2014 ob 23:07 gost 3 gost

      Hvala gosr2 za info.....znaci Zemljaric je zaposlil sina na čistilni in hčer v vrtcu....

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      28.02.2014 ob 23:15 kokolo gost

      Nevem zakaj se bunite, Eiflov stolp na začetku tudi ni pasal v Paris pa so se ljudje navadili. Predstavljaj si Paris danes brez tega stolpa. Tako bo tudi v Lendavi.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      28.02.2014 ob 23:32 saw gost

      TI SI IDIOT-----PARIZ IN LENDAVAS....BOLANA PRIMERJAVA

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      01.03.2014 ob 7:46 gost 4 gost

      Lendava je zelo bolna,bolane razlage in primerjave, plitvo farbanje naroda, domačijski posli ,familijarne zaposlitve ,čas je za pregled in novega župana

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      01.03.2014 ob 8:00 šuker gost

      Res smešno :EKO -PARK JE DAL SOGLASJE???!!!SMEŠNO ,ŽALOSTNO A ,JA :MORAJO DATI SAJ PO TURISTIH ,KI SE BODO GNETLI OB IN NA STOLPU BO TAM ZELO DOSTI SMETI ,PA VSEGA OSTALEGA...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      01.03.2014 ob 8:26 lajči gost

      ge mijslin, ka se je vašemi župani ridno sklenkalo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      01.03.2014 ob 10:36 fidlboy gost

      Jaz sem tudi za spremembo na županskem mestu, samo kaj ko se na volitvah pojavijo tak smešni in nesposobni kandidati, da ni niti najmanjše možnosti, da bi gdo premagal gospoda Balažeka. Tak bo tudi to leto. Zato se volitev ne bom udeležil, tako kot pred štirimi leti ne, saj nima smisla, ker bodo protikandidati še dosti hujši, kot je današnji župan. Sicer vsa ta leta ni bil tako slab Je napravil veliko za promocijo Lendave in okolice, dosti več kot prejšnji župan Kocon, ki je bil totalna polomija. To z stolpom je pihnil totano mimo, tega Lendava ne potrebuje. Ne vem zakaj ni blo referenduma, da občani odločimo, če stolp naj bo. Prepričan sem, da bi več kot 90% občanov glasovalo proti izgradnji stolpa. Sedanjemu županu zamerim le to, da se ne briga za delovna mesta v Lendavi in vse polaga na turizem, ki pa ne more rešiti veliko brezposenost v naši občini. Pa še teh nekaj firm, ki jih imamo v industrijski coni zaposlujejo delavce z drugih občin, Je to normalno gospod spoštovani župan vas sprašujem???? Vse druge občine gledajo, da prvo zaposlijo svoje občane in šele potem druge, če ostane še kaj prostora. Samo Lendava je pri tem izjem. Zakaj??????

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      01.03.2014 ob 12:00 XY gost

      Kako bi opisali županovanje v Lendavi? Veliko dela, veliko ropota, malo efekta, še manj na novo zaposlenih ljudi. Če želimo biti del 21. stoletja naj prvo izgradi optično omrežje znotraj občine Lendave. Prosim, ne mi prodajati for, da to ni v pristojnosti občine, namreč v občini Odranci so izgradili omrežje s pomočjo občine. Sramotno je to, da se naš župan v medijih hvali kakšen napredek smo naredili kot kraj, po drugi strani pa naši bivši satelit znotraj bivše veliko občine ima boljšo infrastrukturo (pa nič slabega mišljenega do Odrančarjev). Katero resno podjetje, ki bi naj prinašalo neko dodano vrednost bo prišlo v kraj, kjer nimamo niti osnovne moderne infrastrukture? To, da on želi bazirati razvoj občine na turizmu je dokaz, da dejansko nimajo pojma. Katera večja občina pa živi zgolj od turizma? Kje boš v turizmu zaposlil ljudi z naravoslovno izobrazbo? Spoštujem vsak poklic, a prihodnost Lendave je to, da bodo domačini delali kot portirji, sobarke, čistilke? Naj se raje potrudi, gre na kolena in "privleče" v Lendavo resno podjetje, ki je pripravljeno na dolgi rok odpirati nova delovna mesta ter tudi vlagati v družbo. Dejstvo je, da vsako novo delovno mesto v industriji odpre še 2 delovni mesti v drugih sektorjih. Šele takrat ko bo uredil industrijo naj sanja o turizmu. Vsi tej pomurski šerifi, bi gradili najprej na bajti streho, temelje pa na koncu.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      01.03.2014 ob 12:38 zgodovina gost

      pri nas ,bi še eni radi bilij,ka bi se pisalo 17,stoletje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      01.03.2014 ob 12:45 zgodovina gost

      zatou pa nikan nemremo.Nej smo še daleč od kamna.Mij bi meli,samo nekne mrtvice,pa travo pa eno par vtičof,pa ute slamov krite.Zatou pa je Prekmurje tan,ge smo pa kak nas ostali del Slovenije ima.Še malo,pa deca v LJ,nedo znala,ge je Prekmurje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      01.03.2014 ob 22:43 hotiza gost

      .... pozabili ste ka de župan mogel še prositi za mnenje mađarsko manjšinpo če se strinjajo z stolpon ker tak in tak vőgri prevladujejo v lendavi in širši okolici .z stolpon župan ne de rejšo brezposelnost 100°% nej

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      02.03.2014 ob 9:04 fidlboy gost

      V vaši Hotizi pa prevladujejo medžimurci, z tem se raje ukvarjajte ne z vougri. Ka nete spet jokali, gda vas bojo hotli medimurci priključit lepi vaši.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      02.03.2014 ob 9:43 Stewen gost

      Hočem betonski in ne železen stolp. Naj zaslužijo kaj tudi domače betonarne.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      02.03.2014 ob 10:05 42. gost

      Ja , na ednon brejgi de rzgledni stolp ge de g.Balažek glidal na drugi breg ge de Polanski župan g.Jaklin delal klet Miška Kranck.Tak ka de se lepou vidilo ka nebi šteri več v svoj žep spravo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.