https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Križevci: Koordinacija vodovodnega sistema C mora ostati v Ljutomeru

Občina Križevci, 28.02.2014 ob 9:00  

V Križevcih je potekala 24. redna seja, v kateri so izbrali novega občinskega svetnika. Po potrditvi proračuna v drugem branju so razpravljali še o aktualnih težavah, povezanih s lokalno ureditvijo, ter o posledicah, ki jih padec vodovodnega sistema C lahko prinese. 

 

Po potrditvi zapisnika iz 23. seje je bila izpostavljena točka obravnave o odstopu občinskega svetnika, Onišaka Borisa, katerega je nasledil kot naslednji po listi uradnih volitev Branko Slavinec. Občinski svetniki so novega člana soglasno podprli.

Sprejetje novega občinskega svetnika

Po potrditvi novega člana svetniške skupine, je župan mag. Belec prebral dnevni red, ki je bil sestavljen iz 15. točk. Dnevni red je bil soglasno sprejet. Pri obravnavi drugega branja proračuna za občino Križevci tudi ni bilo razprav. Župan je obrazložil prisotnim predstavnikom javnosti, da se proračun in posamezne težave rešujejo v odborih in se na sejah le prebere dorečeno.

Potrjen proračun za leto 2014

Na potrjenem prvem branju proračuna znašajo skupni prihodki 5,042.076,52 €. Med skupnimi prihodki so upoštevani davčni prihodki v višini 2.140.818 evrov, nedavčni prihodki v višini 530.791 €, kapitalski prihodki v višini 130.500 € in transferni prihodki v višini 2,239.968 €. Vsota skupnih odhodkov znaša 5,602.996,52  €, med katerimi so stroški porazdeljeni med tekočimi odhodki v višini 639,195 €, tekoči transferi v višini 1,248.048 €, investicijski odhodki v višini 3,575.063 € in investicijski transferi  v višini 140.690 €. Razlika med prihodki in odhodki  nakazuje negativno stanje. Proračun je na drugem branju bil potrjen s strani članov Občinskega sveta soglasno.

Cena za storitev družini  na domu ostaja ista

Po potrditvi proračuna občine je koncesionarka Olga Lupša podala pojasnitev o poteku delovanja v skrbi družine na domu za leto 2014. V občini Križevci je trenutno udeleženih 6 uporabnikov storitev. Prav tako Olga Lupša omeni, da trenutno ni nikakršnih težav v sami izvedbi storitev, se pa efektivno povečujejo ure opravljenih storitev. Naknadno je bila podana tudi pojasnitev, kaj predstavlja "Pomoč družini na domu izven javne mreže" pod katero uporabniki samoplačniško najamejo storitev. To so uporabniki v krajšem časovnem obdobju. Sklep je bil s strani občinskih svetnikov soglasno podprt.

Preložen projekt v občinskem prostorskem načrtu

V odloku za občinski prostorski načrt je bil obravnavan primer zgradbe v Vučji vasi, kjer bi se naj starejši zgradbi v slabem stanju dogradila nova. Vendar zaradi premalo dokazil in pojasnitev, so točko preložili na naslednjo sejo, v kateri bodo predlagatelja projekta povabili na sejo, kjer bo lahko obrazložil vse neznanke.

Nevarnost poplav in ne preživetje žab

Pod točko pobude občinskega sveta so se obravnavale aktualne težave. Predlog o označitvi nekaterih cest pod okriljem občine Križevci, ter problem obravnave vodotokov, ki lahko poplavljajo obljudene predele. Problem v odtokih je bil tudi predstavljen z nedostopnimi oz neočiščenimi vodotoki, vendar je župan omenil, da tovrstna področja niso v obravnavi ali dosegu občin, temveč pod okriljem ARSO. Prav tako je na pobudo občinskega svetnika bila podana skrb za žabe, kajti prihaja obdobje, ko se bodo dvoživke pojavile na cestah, in čas, ko se največ tovrstnih živali povozi. Zato so že organizirane skupine in sredstva, s katerimi  bodo omogočili lažji prihod v želen življenjski prostor.

Padec ali nadaljevanje vodovodnega sistema C

V zadnji točki pod razno se je razvnela najaktualnejša debata o vodovodnem Sistemu C. Župan omenja, da padec koordinacije vodovodnega sistema pod občino Ljutomer obremenjuje veliko področje, v sestavi 8 občin. V petek, 28.2.2014 bo izveden tudi sestanek vseh županov v okrožju sistema C, ki pa bo potekal v Gornji Radgoni. Po besedah župana, se koordinacija ne sme prenesti v drugo mesto. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.