https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Balonarski klub Berta: Izkušena pilota vam pričarata nepozabno doživetje

4.3.2014  

Tokrat v rubriki Pom-Plus predstavljamo Balonarski klub Berta iz Brezovec, katerega člana sta izkušena pilota, ki potnike popeljeta v višave in jim pričarata nepozabno doživetje. To sta pilot Štefan Bertalanič, ki ima že 5 let licenco inštruktorja letenja, in pilot Boštjan Bertalanič.

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

Balonarski klub Berta je bil ustanovljen leta 2005. Poleg dveh izkušenih pilotov, Štefana in Boštjana Bertalaniča, sestavlja klub še 14 članov, ki letijo v višave z balonom Triglava in Radenske.

Opis poleta s toplozračnim balonom

Priprave za postavitev balona trajajo slabih 30 min, ravno toliko pa tudi pospravljanje balona. Najprej se opravi predpoletni pregled balona in šele nato se potniki lahko vkrcajo v balon. Sam polet traja približno 1 uro, celotna ceremonija pa okrog 3 ure. Med poletom jih spremlja zemeljska ekipa, ki pomaga tudi pri postavitvi in pospravljanju balona. Pomembno je, da se vzleta in pristaja tam, kjer se ne povzroča škode (travnik, jasa in podobno).

Pilot mora imeti prakso in občutek za lebdenje balona

Vse kar se tiče priprav in poleta, prevzema celotno odgovornost pilot, ki pa mora potnike tudi oceniti, če so primerni za polet. Pomembno je, da se vzleti in pristaja v zavetrju. Za pristanek se mora pilot odločiti že med samim poletom ter poučiti potnike o obnašanju, da se ravnajo po navodilih pilota, npr. pri pristanku ne smejo skakati iz balona in podobno. Za polet se je priporočljivo športno obleči in obuti. Potniki, ki z balonom letijo prvič, so po poletu krščeni ter si tako pridobijo diplomo z baronskim nazivom po kraju pristanka.

S 3000 kubičnim balonom poletijo v višave

Število potnikov je odvisno od velikosti košare in balona, kar pomeni, da ima večji balon tudi večjo košaro. Letijo z 2200 in s 3000 kubičnim balonom. V 2200 kubični balon se lahko poleg pilota vkrcata še dva potnika, je pa vse odvisno tudi od kilaže in zunanje temperature. Najpogosteje letijo s 3000 kubičnim balonom, v katerega se lahko poleg pilota vkrcajo še štirje potniki, poleti pa trije potniki zaradi zunanje temperature, saj je temperatura balona namreč omejena. Minimalna starost za polet z balonom je 13 let. Po besedah ustanovitelja kluba, si je najstarejši potnik polet privoščil za 94. rojstni dan.

S potniki letijo do 1000 metrov višine

Za polet v ekstremne višine je pa že potrebno imeti posebno prilagojeni gorilec in masko zaradi pomanjkanja kisika. Štefan Bertalanič nam je pojasnil, da se je povzpel kar do 4200 metrov višine. S seboj imajo vedno v rezervi 100 kg plina, kar zadostuje za slabi 2 uri letenja. Po pravilih je namreč potrebno pristati z 1 polno bombo plina. Zračne prostore imajo razdeljene. v Prekmurju lahko letijo brez najave, ker je prostor nekontrolirani, na drugi strani Mure pa je prostor kontrolirani in je polet potrebno najaviti.

Varnost poleta je na zelo visoki ravni

Kar se tiče varnosti je polet z balonom popolnoma varen. Idealno je, če je spodaj brezvetrje, zgoraj na višini pa močan veter. Vetra se na višini sploh ne čuti, saj balon leti z vetrom, pristanek pa je idealen, če je spodaj brezvetrje. Najprimernejšega letnega časa za polet z balonom ni. Ne letijo v primeru vetra (če piha več kot 3 metre na sekundo) in dežja. Pozimi se lahko leti čez cel dan, poleti pa zgodaj zjuraj ali pozno zvečer zaradi temperature.  

Kako do licence pilota

Za pridobitev licence pilota je najprej potrebno opraviti zdravniški pregled. Sledi klubski izpit in nato letenje z inštruktorjem, ki po predpisih traja najmanj 16 ur. Opravijo se še samostojni leti in ko je kandidat sposoben sam leteti, ga inštruktor prijavi na letalsko zvezo, kjer se dela teoretični izpit. Po izpitu se ponovno opravi zdravniški pregled, zadnja faza je nato še praktični izpit pred komisijo. Štefan Bertalanič nam je zaupal, da je izšolal že 4 pilote ter da mora pilot na vsaki 2 leti obnavljati licenco. Po pravilih mora imeti na vsake 3 mesece vzlet in vsaj eno uro letenja. Vsako leto se opravi tehnični pregled balona in plača zavarovanje. Vsak pilot pa ima tudi svojo knjigo, v katero vpisuje lete.

Štefan Bertalanič se s potniki rad pošali

Bertalanič si je že večkrat privoščil potnike za šalo. "Z mano sta letela dva moška. Vzleteli smo pri kasarni v M. Soboti. Pred poletom sem jima rekel, da naj dvigneta eno nogo, ker bomo tako lažje leteli. Moška sta dvignila nogi kot dve balerini in ves čas poleta držala nogi v zrak. Tik preden smo pristali, mi je eden izmed moških rekel, da je kot fizik in matematik v zraku pol ure računal, kako je lahko lažji, če stoji samo na eni nogi in ni mogel izračunati. Pri meni je že dosti ljudi stalo na eni nogi," je v šali pripovedoval Štefan Bertalanič, ustanovitelj Balonarskega kluba Berta.

Tradicionalni poleti

Z balom letijo vsepovsod, v Sloveniji in v tujini. Bili so tudi na svetovnem prvenstvu na Japonskem, kjer so izmed 240 balonarjev dosegli 87. mesto. Med tradicionalne polete Balonarskega kluba Berta štejejo: Polet treh kraljev, Valentinov polet, Kurentovanje na Ptuju, Balonarski festival na Vojniku, Festival v Bakovcih, Festival v Jagodini v Srbiji, Ptujski festival, Maraton v Radencih, Senta na Madžarskem, Državno prvenstvo v Polani ter istočasno Miklavžev polet, Triglavov polet in drugi tradicionalni poleti. Klub Berta je pobrateni z mestom Čičevac, zato tudi pogosto letijo v Srbiji. Letos planirajo še dobrodelni polet v Apačah pri Ptuju za otroke z mišično distrofijo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.