https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Manca Košir s knjigo povabila Sobočance k razmišljanju

Murska Sobota, 06.03.2014 ob 11:30  

V Murski Soboti so z Manco Košir, Gabi Čačinovič-Vogrinčič in Dušanom Šarotarjem spregovorili o vlogi malega človeka v današnjem svetu.


Vse krajša življenjska doba revnejših slojev, pohlep najbogatejših, trpljenje otrok, duševne bolezni, vse večje zaporniške populacije so le nekatere od tem, ki so jih v Soboškem TRSu odprli na prvem Soboškem forumu. Tako so v torek zvečer v Pokrajinski in študijski knjižnici pod taktirko Mance Košir,  sociologinje Gabi Čačinovič-Vogrinčič in pisatelja ter poeta Dušana Šarotarja spregovorili o vlogi malega človeka v današnjem svetu in grožnjami, s katerimi se sooča.

Doktorica sociologije z ogromnimi  izkušnjami,  dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič,  je predstavila prodorno pisanje avtorja Stephana Hessela »Dvignite se!«, ki na luciden in neposreden način poziva k nenasilni družbi in kreativnosti človeka.

Na Hesselovo delo se je navezal tudi pisatelj Dušan Šarotar, ki je pojasnil, da je koncept časa pravzaprav izum srednjega veka. Uvedba ur v zvonikih ponazarja proizvodni način razmišljanja ter seveda izkoriščanja sočloveka z namenom izropati presežno vrednost, ki jo ustvari. Poudaril je, da realno obstaja le prostor znotraj in izven nas. Realnosti ne predstavljajo ure, minute in hitenje zaradi norme, pač pa je naše sobivanje tisto, ki osmišlja človekov obstoj. To definira narod, z jezikom, kulturo, spominom in čustvi. To nas dela Slovence, pa tudi Prekmurce – v tem se zrcali naše bogastvo in povezanost, del česar je seveda tudi družina. Vse, kar je kapitalu ponavadi v napoto.

Predstavnik soboškega TRSa Romeo Varga je izpostavil poglede treh avtorjev, ki poudarjajo čudežni pomen skupnosti na zdravje, katerega znanost še ne more pojasniti. Uničujoče posledice neenakosti, tako za revne, kakor (presenetljivo) tudi za bogate, je možno ublažiti z gospodarskimi in socialnimi inovacijami. Kot je poudaril ameriški milionar John Mackey, poštena razmerja med zaposlenimi, kupci, dobavitelji in lastniki je možno ustvariti v sedanji ureditvi - in to bo edini poslovni model 21. stoletja. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.03.2014 ob 12:47 Bralka gost

      Vse večje trpljenje otrok? Kako? A nimajo otroci veliko več pravic kot v preteklosti. Desetletja nazaj so bili samo še ena lačna usta pri hiši, ki jih je treba nahranit, dokler niso začeli delat in sami služit.. V šolah jih ne smejo niti ven poslat, če delajo zgago, nemir,....kaj šele da bi dobili enkrat okoli ušes, kot je bilo to včasih. Poleg tega so sprejete razline deklaracije npr. Konvencija o otrokovih pravicah ...itd. Nekateri menijo, da so že na pol božanstva,koliko se piše in govori o njihovih pravicah. Kje so pa njihove dolžnosti? Krajše doba revnejših slojev? A niso v preteklosti bile krajše življenjske dobe, vseh bogatih in revnih? Torej? Mislim, da revnejši ne živijo veliko manj kot bogatejši. V Prekmurju, ki je kao najrevnejša regija v Slo, veliko ljudi z vasi doživi visoka leta in niso bogataši, kvečjemu pač "povprečni " Prekmurci, pač odvisno od vsakega primera. Ne razumem, zakaj bi revnejši živeli manj? Saj tako revni pa spet niso, da bi stradali (govorim za veliko večino), so tudi zelo revni, tistim je treba res pomagat (če se sploh izpostavijo), ampak o neki krajši življenjski dobi revnejših pa po moje ne moremo govoriti. Duševne bolezni: ogromno je tega v bivših komunistinih državah(info. od ljudi, ki tam živijo), še več kot pri nas. Ampak kriva je sedanja oblast verjetno, po mnenju Koširjeve... Dvomim. Marsikaj ni optimalno izpeljano, ampak meli smo-so preteklost, kakršno smo meli in zdaj živimo naprej, pač z določenimi posledicami, ki delno izvirajo iz preteklosti. Presentljivo so pa omenili tudi posledice uničujoče neenakosti, ki doletijo tako revne kot bogate... Enako je z zaporniki; v preteklosti se marsikateri umor sploh ni raziskal, ni se pisalo o tem, tudi ne o spolnih zlorabah, itd.... Vsaka čast ta temu milijonarju Johnu Mackey za to ugotovitev.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.03.2014 ob 15:08 Snops gost

      Bralka, Manca Kosir pač razširja in propagira socialistično mentaliteto. Saj je zraven pri tisti ultra-levičarski zadevi, mar ne? Trosi pa zraven seveda popolne izmišljotine kot npr. "vse krajša življenjska doba revnejših slojev" ipd. Življenjska doba se daljša, in to pri vseh slojih vztrajno že dolgo časa, pa tudi stanje glede otrok je neprimerljivo s še obdobjem izpred 20 let. Očitno so nekateri včasih preveč dobro živeli na tuj račun in se jim je začelo kolcati po teh časih. Kaviar levica pa take fore.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.03.2014 ob 15:32 tanač gost

      Kak naj lačni in razočarani razmišljajo? Razen tistih kere majo dobre penzije in dosta časa?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.03.2014 ob 16:38 ms gost

      tej naj svoje farse ponüjajo v Žabariji in naj ne mijslijo ka smo rejsan tak naivni

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.03.2014 ob 18:06 PACI gost

      Tole droljo natirati od tu ! Kaj bo neke izmišljotine trosila tukaj med nami ! Mar misli , da smo tako naivni ?Babi je celo življenje predobro , na tuj račun !

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.03.2014 ob 18:17 budale gost

      Vse čestitke zgornjin lolekon neizobraženin. Vi te verjetno še vedno najbole dale srečni če do vas vodili lopovi tipa jankovič in janša pa ostala trenutno vladajoča politična bagra kera vas že 20 lejt kradne in laže pa vas iz leta v leto tiska v večji drek na keroga ste se že tak navadili ka van je celou lekar začno pasati. Kak van nešče povej nekaj ka vaša primitvnost ne razmi pa ga trbej takoj doj posrati. Vsaka van čast pametnjakoviči. Snops, srčno upam ka de resno uspelo s to socilistično mentaliteto, ker očitno je s kapitalistično mentaliteto nekaj redno narobe glede na tou kak nan je zdaj super pa mamo vsi službe pa velke plače pa se cedita med in mleko. Ali si pa tudi ti eden tistih ka uživajo v trenutnon stanji ponižanja in revščine? Ali si pa eden tistih ka na nesreči lidij kujejo masne zaslužke? Ali si pa celo kakšnen strankarski koritar keromi je za navadne lidij vseeno? Keri si ti? Bralka, ms in PACI za vas valajo ista vprašanja?

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.03.2014 ob 7:28 Snops gost

      budale, preprosto povedano - nimaš pojma. Moje antisocialistično stališče ti lahko utemeljim tako teoretično, kot tudi empirično. S socializmom bi slabše živeli vsi po vrsti, od najrevnejših do najbogatejših. Vse, kar je v socializmu dobrega, je to, da se sliši dobro. Deluje seveda ne. Na srečo se socializem nikoli ne bo vrnil, kajti celotna zgodovina se neprestano giblje od skupnega k privatnem. Ljudje pač radi posedujejo stvari. Sporočilo imaš za "loleke neizobražene"? Jaoo..saj pa vejic ne znaš postavljati. Ne delaj budale iz sebe po nepotrebnem. Pa še to: če TI veruješ v neko stvar, to še ne pomeni, da je to absolutna resnica, prav? Očitno ti je kritično razmišljanje in resen diskurz nekaj precej tujega.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.03.2014 ob 10:14 lauraas gost

      Naj Manca to govori Strojanovim za katere se ona in njena levica tako zelo bori.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.03.2014 ob 11:17 Neizobraženi gost

      Pa tak je ! Baba samo gobezdlja in se nastavlja medijem ! Za boga , ka za pametnjakovičev nas je , nas vodi , in nas bo vodilo?Sama lopovščina, ki jo je treba nemudoma zatreti , zaprejti in na novo začeti ! Vse drugo so sanje , ki se ne bodo nikoli uresničile !Pa brez takih NAPIHOVALCEV , itd ...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.03.2014 ob 12:07 ms gost

      replika ..... budale .......tij nas ne prištejvli k tebi in Koširovoj in Čačinovičovoj če vam kaj falij .uni naj to meglo širijo in prodavlejo ger indri .za to so pa prišli v Soboto nakladat ka jij nišče nigdi več ne sprejema

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.03.2014 ob 21:54 Miro gost

      Ultralevičarji? Danes vse imenujemo ultralevica, kar je proti neoliberalizmu! V komunizmu sem verjel, da je kapitalizem boljši sistem. Ko je komunizem propadel, pa je izginil glavni razlog za lepo življenje delavcev v zahodni Evropi: STRAH KAPITALISTOV PRED KOMUNIZMOM. Takoj so začeli zniževati delavske pravice, vse več je začasnega dela, vse več je brezposelnih, ki služijo za zastraševanje delavcev, v stilu: "Če ne boš ti delal za ta denar bodo pa drugi!" Počasi gremo nazaj v kapitalizem 19. stoletja, ki je proizvedel komunizem. Kapitalisti, naši in še veliko več ameriški, angleški..., so prodajali meglo, kar se je lepo pkazalo leta 2007 v ZDA, leto kasneje pa še v EU. Do takrat so nam razni P. Damjani dnevno servirali mantre o trgu, ki vse regulira. leta 2009 in 2010 se ni nihče od njih oglašal. Šele leta 2011, ko so privatni dolgovi postali javni so se spet oglasili. Sedaj pravijo, da je država predraga, kar se vidi iz tega, kako je zadolžena. In cel kup kretenov je, ki ne vidijo, da država (ne samo Slovenija) plačuje privatne dolgove. In ti kreteni se derejo: Ultralevičarji!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.