https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Župan Gomboši: »Občina potrebuje razvojni proračun«

Beltinci, 06.03.2014 ob 16:00  

Danes je v prostorih Občine Beltinci potekala novinarska konferenca, ki jo je sklical župan dr. Matej Gomboši. Osrednja tema konference so bili: potreba občine po razvojnem proračunu, evropskih sredstvih in urejenem upravnem središču Beltincev. Hkrati je pozval svetnike k razumnim odločitvam pri sprejemanju proračuna, saj je v nasprotnem primeru lahko občina ob 620 000 evrov evropskih sredstev.

Župan Gomboši je povedal, da predlog proračuna za leto 2014 predvideva samo za ureditev naselij 720 000 evrov evropskih sredstev in sicer za že pripravljene projekte, za katere je občina tudi že oddala prijave na razpise.V tem primeru bi se občina (le pogojno) zadolžila za 570 000 evrov. Prioriteta predloga proračuna je bila ohranitev usmerjenosti v razvoj in pridobivanje sredstev iz drugih virov, kar se je po županovih besedah v preteklih letih izkazalo kot prava usmeritev, in s katero je občina že v preteklem letu s pomočjo EU sredstev obnovila ceste, izgradila prometno infrastrukturo ter tako izboljšala prometno varnost. Predlog proračuna svetnikov pa, kot je predstavil župan vključuje 100 000 evrov iz evropskih sredstev in zadolžitev proračuna za 880 000 evrov.

Župan Gomboši: "Skupina svetnikov želi izključiti večino razvojnih projektov."

Župan Gomboši nadaljuje: "Skupina svetnikov se je odločila, da opusti svojo dolžnost in zapusti proračunsko sejo. Skupina svetnikov je pri obravnavi predloga proračuna sprejela sklep, s katerim želi omejiti pristojnosti župana, prav tako so s sklepom svetnikov predlagali izključitev večine razvojnih projektov, ki so jih v predlogu proračuna predlagali občinska uprava in župan." Tako po besedah župana skupina svetnikov nasprotuje pripravi večine projektne dokumentacije o prenovi cest, ureditvi pločnikov in ostale športne, turistične in prometne infrastrukture, ki je pogoj za pridobitev EU sredstev.

S trgom v Beltincih bi po skoraj 100 letih obeležili priključitev Prekmurja k Sloveniji

Kot je še izpostavil župan, predlog skupine svetnikov tako prinaša proračun s povečanim zadolževanjem in nasprotuje ureditvi upravnega središča Beltinec, kjer bi obeležili rojstni kraj Prekmurja. Namreč kot pravi Gomboši: "Spodobilo bi se, da se po skoraj 95 letih ustrezno obeležil dogodek, ko se je ravno v Beltincih zbralo 20 000 zavednih Prekmurcev, ki so dosegli priključitev Prekmurja k Sloveniji." Tako je občina s tem namenom že leta 2011 pozvala javnost k podaji idej in predlogov za ureditev tega dela Beltincev. Tako so predlog potrdili tudi na KS Beltinci v letu 2012 in pričeli so s prijavo projekta. Tako Gomboši zavrača očitke skupine svetnikov, da predlog ni bil v javni razpravi. Predlog projekta ureditve pa je objavljen tudi na spletni strani občine in v preddverju občinske stavbe.

Pojavili so se tudi očitki, da bo ureditev trga preveč betonska, morda celo podobna piranskemu Tartinijevemu trgu, a Gomboši na to odgovarja: "Projekt ureditve Beltincev je v celoti usklajen z Zavodom za spomeniško varstvo. Predvidena je tudi zasaditev 75 novih dreves v okolici trga in manjša fontana. Dnevno smo deležni odzivov občank in občanov, ki si želijo ustrezne urditve upravnega središča med gradom in občinsko stavbo. Zato upam, da bo prevladal razum svetnikov pri sprejemanju proračuna, saj v nasprotnem primeru občina izgubi 620 000 evrov evropskih sredstev."

Od danes naprej je tudi odprt javni natečaj Občine Beltinci, na katerem lahko občani podajo predloge za poimenovanje prostora med gradom in občinsko stavbo v Beltincih, kjer bo obeležen rojstni kraj Prekmurja. Predloge bodo zbirali do konca maja 2014 elektronsko ali na v prostorih občine.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Joze
      06.03.2014 ob 17:25 Joze

      bravo občinska uprava in župan. Le tako naprej. Ponosni smo na vas.

      14 39 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. dule
      06.03.2014 ob 17:55 dule

      Župan pa njegovo središče Beltinec.Kot občan občine Beltinci vas sprašujem kaj bomo imeli koristi od tega da obnovimo okolico okoli občine in cerkve?Bo to novo zbirališče za vse brezposelne v občini,da boste potem iz vaših prostorov videli koliko nas je?ja gospod dosti nas je ki hočemo delovno mesto ,ne pa urejeno okolico z tlakovancem.ZA TA DENAR LAHKO ZGRADITE PROIZVODNO HALO IN V NJEJ ZAPOSLITE VAŠE OBČINSKE KRAJANE KI NIMAMO DELA.Še dobro ,da bodo letos volitve da se bo končala ta komedija v Občini Beltinci .(12:7 )

      43 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. klanfa
      06.03.2014 ob 20:12 klanfa

      Ne vem kdaj bodo ljudje pogruntali, da je najvišji organ odločanja občine nihče drug kot občinski svet. Prebiranje "kozjih molitvic" in izvajanje pritiskov, takšnih in drugačnih na predstavnike občinskega sveta pa se mi zdi totalno mimo. Občinska uprava so uradniki z redno zaposlitvijo, ki jih nadzoruje in vodi župan. Rečeno drugače: občinska uprava mora narediti to, kar ji naroči župan. Občinski svet je pa najvišji neodvisni organ odločanja v občini! Je potrebno povedati še kaj več?

      28 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.