https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Murska Sobota: Predlog proračuna v drugi obravnavi soglasno sprejet

Murska Sobota, 07.03.2014 ob 9:00  

Včeraj je v Murski Soboti potekala 25. redna seja Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota, kjer so svetniki na drugi obravnavi potrdili predlog Odloka o proračunu za leto 2014 ter odločali o širitvi daljinskega ogrevanja v center mesta.


Iz proračuna izvzet projekt obnove bazenov v Fazanariji

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je na 25. redni seji soglasno sprejel drugo branje proračuna za leto 2014 z dopolnitvami in spremembami. Za letošnji proračun je glasovalo 23 svetnikov, proti ni bil nobeden. V predlogu proračuna so skupni prejemki in izdatki glede na planirane v prvi obravnavi višji za 13.529 evrov. Iz proračuna za letošnje leto je izvzet projekt Turistični center Fazanarija (bazenski kompleks), saj zaradi poznega sprejema proračuna projekta ne bo možno izvesti do začetka kopalne sezone.

Svetniki sprejeli 3 predlagane amandmaje

Župan Anton Štihec je na seji Mestnega sveta MOMS predlagal dva amandmaja. Prvi amandma v okviru predloga kadrovskega načrta za leto 2014/2015 zajema prerazporeditev strokovnega delavca iz mestne četrti na občinsko upravo. Tako bo občinska uprava imela 54 zaposlenih. Drugi amandma pa v posebnem delu proračuna zajema povečanje izdatkov za plače. Oba predlagana amandmaja so svetniki soglasno sprejeli.

En amandma je še podala samostojna svetnica Cvetka Škafar, ki je bil prav tako sprejet. Tako se vsem javnim zavodom za sofinanciranje delovanja brezpogojno izvrši izplačilo v višini najmanj treh dvanajstin sredstev, upoštevajoč že izplačanega dela sredstev.

Do ugodnejše cene ogrevanja in zdravega okolja

V proračunu za leto 2014 načrtujejo izvedbo širitve sistema daljinskega ogrevanja v prvi fazi. Povezali bi obstoječo Kotlovnico na Lendavski ulici s t.i. Mrežo na Mojstrski ulici. S tem bi mnogo večstanovanjskih objektov priključili v sistem daljinskega ogrevanja. Po ocenah bi investicijo v prvi fazi lahko izvedli z okvirno 2 milijona evrov, z lastnim deležem v višini 800.000 evrov dolgoročnega zadolževanja, razliko pa bi krilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Trenutno poteka izdelava projektne dokumentacije za širjenje daljinskega ogrevanja v center mesta v treh fazah.

Bojan Petrijan, direktor mestne uprave, je prepričan, da bodo na ta način občani in občanke bivali v bolj zdravem okolju z neonesnaženim zrakom. "Mestna občina Murska Sobota bo sigurno mesto zelene prihodnosti," je pojasnil Petrijan.

Karta območij prednostnih načinov ogrevanja v Murski Soboti se uporablja za namen dodeljevanja subvencij države za spodbujanje učinkovite rabe energije, rabe obnovljivih virov energije in zagotavljanje prihrankov energije pri končnih odjemalcih ter se posreduje Eko skladu, javnemu skladu in ministrstvu, pristojnemu za energijo. V kolikor bo na prednostno določenem območju (daljinsko ogrevanje in zemeljski plin) občan izbral drug energent oz. se ne bo priključil v sistem daljinskega ogrevanja, ne bo deležen dodatnih spodbud vlagateljev iz podnebnega sklada. Ker je Murska Sobota ena izmed devetih občin, ki so opravičene do dodatnih vzpodbud pri ukrepih, ki jih razpisuje Eko sklad, se bo pod določenimi pogoji za občane Murske Sobote dalo dobiti tudi do 50 odstotkov subvencije pri obnovi domov – investicije v učinkovito porabo in obnovljive vire energije.

Soglasje svetnikov v zvezi s stečajem Mure d.d.

Mestni svet je podal soglasje k županovemu predlogu sklepa, naslovljenega na upniški odbor, v zvezi s stečajem Mure d.d. Upniški odbor soglaša, da se nastale finančne sodne obveznosti (stroški najetega odvetnika Mure d.d. in drugi stroški sodišča) iz naslova tožb bivših zaposlenih v Muri d.d. in hčerinskih družbah, plačajo iz stečajne mase in se s tem odpovedujejo svojemu sorazmernemu deležu poplačila iz stečajne mase v ustrezni višini. "Predlagam, da vsi skupaj storimo pozitivno gesto, ki bi pomagala kar nekaj družinam v tej težki situaciji," je predlagal svetnikom Štihec, ki so sklep tudi soglasno sprejeli.

Zelena luč tudi za RIS Dvorec Rakičan

Svetniki so podali soglasje tudi Raziskovalno izobraževalnemu središču Dvorec Rakičan. Glasovali so o treh dokumetih RIS-a: Programu dela za leto 2014, Finančnemu načrtu za leto 2014 ter o Kadrovskemu načrtu za leto 2014 in 2015. Župan finančnega načrta RIS-a ne podpira, saj je mnenja, da se tržne dejavnosti ne more pokrivati iz javnega dela.

Odločali so tudi o načrtu ravnanja z nepremičnim premoženjem, ki je v celoti usklajen z letošnjim proračunom. Razpolaganje z nepremičnim premoženjem občine se v letu 2014 predvideva v višini 2.389.225 evrov, pridobivanje nepremičnega premoženja pa v višini 205.247 evrov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2014 ob 11:53 ????? gost

      Iz proračuna izvzet projekt obnove bazenov v Fazanariji. In komi se to lejko zahvalimo ???

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2014 ob 11:55 tak je vidiš gost

      Iz proračuna izvzet projekt obnove bazenov v Fazanariji.In komi se to lejko zahvalimo ???

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2014 ob 11:59 na juriš gost

      Mestni svet je podal soglasje k županovemu predlogu sklepa, naslovljenega na upniški odbor, v zvezi s stečajem Mure d.d. Upniški odbor soglaša, da se nastale finančne sodne obveznosti (stroški najetega odvetnika Mure d.d. in drugi stroški sodišča) iz naslova tožb bivših zaposlenih v Muri d.d. in hčerinskih družbah, plačajo iz stečajne mase in se s tem odpovedujejo svojemu sorazmernemu deležu poplačila iz stečajne mase v ustrezni višini. "Predlagam, da vsi skupaj storimo pozitivno gesto, ki bi pomagala kar nekaj družinam v tej težki situaciji," je predlagal svetnikom Štihec, ki so sklep tudi soglasno sprejeli. Zdaj pa si vsi dobro preštite keroga odvetnika trbej plačat ???Pred dnevi vas je dosta napadalo določene osebe in zdaj vidite ka ste nej meli prav.Me zanima kelko vas je ka mate muda pa se zdaj opravičite ???

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.03.2014 ob 14:49 dežurni brisalec gost

      Ge san rajši gledo kursađije.Ocena dela RIS na podlagi pregleda dela v prvih šestih mesecih 2013.Včera je bil 6.marec 2014.Pa koga briga prvo polletje.Ka so potem napravili ka so brez pejnez.Nika so nej zaslužili iiz svoje dejavnosti. Župan pa naj njin nakažuvle.Ja seveda.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.03.2014 ob 14:54 partizan gost

      Tij kar jurišaj. Pozabo pa si zakoj je proračun nej bil sprejeti. Ka ti osvežin spomin: zato, ker je tvoj župan grobo zlorabo poslovnk in nej dal pravice svetnikan podati amandmaje, kak se je to delalo sakše leto tudi lani in predlani. Valda se ti nebi kar tak dal poj.... če bi svetnik buo.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.03.2014 ob 15:01 JožeŠ gost

      brisalec raje gledaj dalje kursađije, kot da dosađuješ z glupostmi. Brez pejnez so, ker jim župan ne izplača denarja, ki bi ga moral. Negdaj je vse lepo plačeval, ko je bila od njega postavljena direktorica. Zdaj pa je vse narobe. Pa ni župan tisti ki odloča o tem. Naj pošlje računsko sodišče, policijo, revizijo pa naj ti neodvisno povejo ali je kaj narobe. Koji župan ...

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.03.2014 ob 16:45 gost gost

      @Jože Š. praviš "moral plačati" . Na lepe oči, brez dokazil in brez kontrole??? Iz šteroga vica si ti? Celecovoga? Ti znaš ka pomeni javni zavod in ka pomeni financiran s strani občine? Občina naj samo pejneze da???? Halo???

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.03.2014 ob 17:44 na juriš gost

      partizan,što je grobo kršil poslovnik ???Tudi mi keri smo nej svetniki se v nekaj razmimo,zato nebi o tem.Je istina ka so (ste)vse doj zabremzali,zato ka je nej bilo po vaše ? Kda ste davali amandmaje notri? mislim ka van občani mestne občine nede to pozabilo (KOPALIŠČE)Izgleda ka ste vi POKOPALIŠČE M.Sobote

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.