https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Tišina: Zelena luč za ureditev Bathyanijevega dvorca

Tišina, 12.03.2014 ob 7:00  

Občinski svet občine Tišina je na 7. izredni seji soglasno sprejel predlog Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za enoto TI-5 (Bathyanijev dvorec). S sprejetjem tega Odloka bodo dani pogoji za pridobitev gradbenega dovoljenja zasebnega partnerja in izvedbo investicije.


Na območju občine Tišina se nahaja Bathyanijev dvorec, ki je razglašen kot kulturni spomenik. V zadnjih desetletjih je kljub zavarovanju bil izpostavljen propadanju, zato je v zelo slabem stanju in ogroža obiskovalce parka. Rekonstrukcija dvorca je v javnem interesu, saj predstavlja ohranitev kulturne dediščine v občini Tišina. Po podpisu pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu, ki bo 17. 03. 2014., lahko investitor začne z vsemi aktivnostmi za izvedbo projekta.

 

Načrtovano stanje Bathyanijevega dvorca

Osrednji del dvorca se bo rekonstruiral v prvotno stanje. Vse konstrukcijske elemente objekta se bo saniralo, odstranile se bodo notranje predelne stene, ki so bile zgrajene naknadno, kakor tudi naknadno zgrajeni dozidavi na severozahodni in vzhodni strani dvorca. Uredila se bo poročna dvorana in lekarna. Na mestu odstranjene vzhodne dozidave se bo zgradila nova dozidava, v kateri se bo uredil zdravstveni center. Odstranilo se bo tudi zunanje stranišče, ob severni dozidavi pa se bo zgradilo parkirišče, dovozna pot in cestni priključek na regionalno cesto. Parkirišče z 20-imi parkirnimi mesti bo namenjeno zaposlenim in obiskovalcem zdravstvenega doma ter lekarne. Ob parkirišču se bo zgradila montažna garaža za vozila reševalne službe.

 

Ob južni dozidavi se bo uredilo tlakovano dvorišče in podaljšek ter razširitev obstoječe dovozne poti, ki bo namenjena zgolj dostopu dostavnih in intervencijskih vozil. Park se bo ohranil in uredil z značajem angleškega krajinskega parka. Pri prenovi vegetacije in zeleniih površin se bo ohranilo in varovalo vse naravne sestavine, ki so vključene v kompozicijo, zlasti obstoječo kakovostno vegetacijo.

Svetniki zadovoljni z dobro pripravljenim Odlokom Bathyanijevega dvorca

Po besedah svetnika Dušana Novaka, je statutarno pravna komisija na svoji seji, dne 10. 03. 2014, obravnavala Odlok o Bathyanijevem dvorcu ter ugotovila, da je skladen z veljavno zakonodajo. Novak je še navedel, da je omenjeni Odlok zelo dobro pripravljen ter ga bo podprl. Meni, da bi ista vnema in zavzetost morala biti tudi pri ostalih projektih.

Z dobro pripravljenim Odlokom o dvorcu se je strinjal tudi Iztok Trček. “Koliko ovir je bilo potrebnih, da so stvari prišle tako daleč kot so sedaj. Izgleda, da je zadeva le dovolj daleč, da se bo vkratkem tudi fizično začelo urejevati v parku. Vesel sem, da bodo naši krajani dobili višjo obliko kvalitete življenja,” je v svojem nagovoru pojasnil Trček.

 

Kot že omenjeno, bo župan Franc Horvat pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za Bathyanijev dvorec podpisal 17. 03. 2014. Na samem podpisu pogodbe bodo predstavljena vsa dejstva, tudi glede terminskega plana. Obvestili bodo tudi javnost in medije.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.03.2014 ob 7:29 Mofo! gost

      Zadnja slika pove več kot tisoč besed. Najboljša prijatelja? Bivši podžupan je z županom podpisal izvensodno poravnavo za 10.000 EUR, ker je občino tožil zaradi premajhnih izplačil plače. Odgovarjal ni nihče.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.03.2014 ob 11:34 gost gost

      vidim da eni v vsaki zadevi najdejo nekaj negativnega, žalostno

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.03.2014 ob 12:56 Mofo! gost

      Pa dajmo še pozitivno plat: Še februarja 2012 je župan za Delo povedal, da je prioriteta občine rušenje gradu. Trije svetniki so to zadevo videli drugače in na srečo se je odvilo, kot se je.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.03.2014 ob 17:01 gost lujzika gost

      Vsaj ena zadeva ka je nekak v pravi formi. Vsaka čast doktorju, ki je v to pristal in želi vlagati v ta porušeni grad. Ž. pa naj odstopi, ker zgleda da ena popoldanska komisija naredi več kot on - Sramota!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.03.2014 ob 20:10 zetor gost

      Zupan ne vej niti kaksna okna so na gasilskem domu.....na Tisini........pri tej zadevi je on v kmice.....dobro ka imamo se par dobrih svetnikov......na Tisini...ka se kaj premakne.......vsaka cast...!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.