https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Štihec z ministrom Žmavcem o sodelovanju s porabskimi Slovenci

13.03.2014 ob 7:30  

Župan Anton Štihec se je pred dnevi sestal z novim ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem.

Pred odhodom župana Štihca v pobrateno mesto Bethlehem v Pennsylvaniji, kamor je župana na pobudo bivšega veleposlanika v ZDA povabila bivša ministrica Tina Komel, se je minister želel seznaniti s podrobnostmi glede obiska ter zgodovino sodelovanja z mestom, kjer živi številčna slovenska skupnost, ki ima svoje korenine predvsem v Prekmurju. Tudi minister Žmavc spodbuja sodelovanje Mestne občine Murska Sobota s pobratenim mestom v ZDA in se pridružuje mnenju svoje predhodnice, da je obisk pomemben tako zaradi samozavesti in ohranjanja slovenske identitete naših izseljencev v tujini, kot tudi zaradi navezav gospodarskih stikov med mestoma in državama. Župan se bo v pobratenem mestu Bethlehemu 22. marca skupaj z veleposlanikom Republike Slovenije v ZDA Božom Cerarjem in generalnim konzulom v Clevelandu Jurčkom Žmaucem udeležil slovesnosti ob 100. obletnici slovenske cerkve sv. Jožefa, ki so jo s svojimi sredstvi in močmi zgradili naši tamkajšnji izseljenci.

Sicer pa je pogovor z ministrom Žmavcem potekal tudi glede sodelovanja Mestne občine Murske Sobote s porabskimi Slovenci ter generalnim konzulatom v Monoštru. Župan in minister sta se dogovorila, da bo Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota jeseni organiziral poslovno konferenco za slovenske podjetnike, ki živijo zunaj naših meja, na madžarski, avstrijski ali hrvaški strani. Minister si je za prioritetno nalogo namreč zadal spodbujanje čezmejnega sodelovanja na področju malega gospodarstva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.