https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Sončni žarki najboljše zdravilo proti spomladanski utrujenosti

15.3.2014  

Zunaj sije sonce, zemlja se ogreva, ptički se »ženijo«, čas je spomladanskega čiščenja, vse nas kliče ven na čisti zrak, mi pa smo spomladansko utrujeni.


Po nekih raziskavah spomladanska utrujenost naj ne bi bila le splošno razširjen izraz, temveč bolezen, ki jo povzročijo hormonske spremembe v telesu. Običajno so te spremembe prehodne, če pa trajajo dlje časa, nas lahko opozarjajo na začetek depresije.

Prvi znaki spomladanske utrujenosti se pojavijo po več zaporednih sončnih dnevih. Daljši dnevi in krajše noči povzročijo pravi hormonski vihar v našem telesu. Pozimi naš imunski sistem oslabi zaradi vitaminsko manj bogate hrane, pomanjkanja sončne svetlobe in nezadostne telesne aktivnosti. Presnova je počasnejša in hranila se težje absorbirajo. Naše telo izloča visoko raven melatonina – spalnega hormona, zaradi katerega bi se najraje zavili v odejo in samo spali, podobno kot hibernacija pri medvedih. Zaradi toplejšega vremena se nam razširijo žile (telo se hoče ohladiti), poveča se pretok krvi, tudi presnova se pospeši. Za vse to seveda porabljamo več energije, kar nas prej utrudi.

Dnevi se daljšajo, zaznavamo več svetlobe in posebno središče v očesu sporoča možganom, da naj zmanjša izločanje melatonina, zato smo bolj budni in spimo krajši čas, kar spet povzroči, da smo hitreje izčrpani. Možgani začnejo tvoriti več seratonina (hormon sreče), vendar ga dobimo samo takrat, ko smo dlje časa izpostavljeni sončni svetlobi. Moderni ljudje se ne zapodimo takoj v naravo na delo kot naši predniki, zato nam primanjkuje seratonina in spet smo utrujeni. Brez sončne svetlobe telo ne dobi pravega impulza za zmanjšanje izločanja melatonina in povečanje izločanja seratonina. Mi smo čisto utrujeni in zaspani, zunaj pa se vse prebuja in začenja cveteti …

Foto: prevention.com

Za spomladansko utrujenost so značilni: utrujenost, brezvoljnost, nihanje razpoloženja, pomanjkanje apetita, nespečnost, izguba smisla za humor, in še kaj. Te težave so običajno prehodne, vendar bodite pozorni, kajti če trajajo dlje časa, lahko opozarjajo na začetek depresije, zato je pomembno, da prepoznamo prve znake in se pravočasno odzovemo.

Spomladansko utrujenost lahko premagamo na več načinov:

  • Pojdite ven (zaradi seratonina potrebujemo sončne žarke, zato se odpravite na sprehod, pomaga že 15 minut, dlje je še boljše, zapomnite si: rabimo čim več sonca!)
  • Raztegnite se kot mačka (zjutraj s pretegovanjem in raztezanjem pospešimo krvni obtok, spijte tudi kakšen kozarec vode, pomagalo vam bo pri izločanju strupov iz telesa)
  • Manj kave (kava blokira limfni sistem, namesto nje pijte veliko vode)
  • Jejte vitamine in minerale (pozimi smo jedli bolj kalorično in mastno hrano, spomladi pa čutimo posledice; jejte hrano, bogato z vitamini in minerali, saj pomagajo pri izločanju seratonina, razstrupljanju in pri tem, da si napolnimo zaloge v telesu)
  • Urejen ritem spanja (poskrbeti moramo, da se zbujamo in gremo spat ob približno isti uri, če je potrebno, si privoščimo popoldanski počitek)
  • Sprostite se (vsak dan si vzemite nekaj časa zase in berite, poslušajte glasbo, pojdite na masažo, ipd.)
  • Barve (barve vplivajo na naše razpoloženje, zato se obdajte z živahnimi barvami, ki vas napolnijo z energijo – tako npr. oranžna dokazano izboljšuje razpoloženje)

Viri: www.iri-lj.si, www.zdrava.si

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.