https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Občina Gornja Radgona odgovarja na očitke glede projekta Mladinski center

Gornja Radgona, 20.03.2014 ob 10:00  

Na osnovi objavljenega blogga, 3.1.2014, v katerem avtor Michael Leopold izraža nezadovoljstvo nad novo pridobljenimi prostori Mladinskega centra Gornje Radgone in navaja finančne vrednosti projekta, smo poslali vsa zahtevana vprašanja na občino Gornje Radgone.

 

Kot prvo vprašanje nas je zanimal razlog odpovedi Fašenka, kateremu je botrovala nezadostna širina vrat, kajti izgradnja prostorov in projekti bi naj bili vzporedno konstruirani.  Občina Gornje Radgone je odgovorila, da sam dogodek Fašenk ni bil planiran vzporedno z izgradnjo prostorov. Fašenk je le del programa, ki bi se izvajal v centru in ne edina in glavna dejavnost. V dotičnem primeru je šlo za dogodek zunanjega izvajalca, ki je želel koristiti prostore mladinskega centra. Sami prostori mladinskega centra, tudi ob predpostavki, da bi bilo uporabno dovoljenje izdano, bi bilo za cca 100 do 120 ljudi kot maksimum obiskovalcev v mladinskem centru. V preteklih letih je bilo na tovrstnem dogodku od 500 do 700 ljudi.

 

V drugem vprašanju smo izpostavili težave poznega informiranja javnosti o dogodku ter vrednost projekta, za katerega navaja avtor blogga višino 216,508€ za kar pa se ne opazi pričakovana audio oprema. Občina Gornje Radgone je odgovorila, da za otvoritev ni bilo prepoznega obvestila, kajti že 20. februarja je bilo objavljeno v koledarju dogodkov ter v rubriki napovednika.  Predvsem pa so tiskovne konference namenjene novinarjem in medijem. Kljub vabilom novinarjem so objavo podali 24. februarja še na Facebook in uradno  spletno stran. Glede opreme občina navaja, da v investicijskem načrtu ni bilo sredstev za nakup le te, razen šanka. Investicija je zajemala samo obnovo in izgradnjo prostorov. 2. februarja je bil tudi javni poziv za oblikovanje ekipe mladih posameznikov pri celostni ureditvi prostorov mladinskega centra. V ekipi je sodelovalo 6 mladih iz različnih področij njihovega izobraževanja. Ekipa je pripravila renderje predlogov ureditve prostorov in podala ideje za notranji izgled. Ekipa si je pred načrtovanjem ogledala tudi druge mladinske centre. Sama zasnova frontalne oblike šanka ima tako vsebinsko vrednost za radgonski mladinski prostor in je ideja Jerneja Borka. Ideja je rezultat prostovoljnega vključevanja mladih, ki so svoje delo opravili volontersko.

Avtor v članku navaja podatke o porabi sredstev za investicijo v mladinski center in svoje trditve podkrepi z navajanjem dokumentov, iz katerih bi naj bili podatki razvidni zaključni račun proračuna Občine Gornja Radgona za leto 2012, zaključni račun proračuna Občine Gornja Radgona za leto 2013 in zaključni račun proračuna Občine Gornja Radgona za leto 2014.

 Z občine avtorja podučujejo o tem, da je bil zaključni račun proračuna za leto 2012 izdelan, da je tudi zaključni račun za leto 2013 sicer že izdelan, vendar še ni bil niti objavljen, niti predložen občinskemu  svetu v sprejem. 2. člen Zakona o javnih financah namreč predpisuje, da župan predloži predlog zaključnega računa občinskega proračuna občinskemu svetu v sprejem, do 15. aprila tekočega leta, zaključni račun za leto 2014 pa bo izdelan naslednje leto in objavljen ter predložen občinskemu svetu v sprejem, do 15. aprila 2015.

Glede na pripete dokumente avtorja je moč razbrati, da so podatki prepisani iz dokumentov, ki nikakor ne obravnavajo realizacije proračunov, ampak zgolj planirane in načrtovane zneske. Ti dokumenti torej niso merodajni za obravnavo in razlago porabe v posameznem proračunskem letu, še pojasnjujejo z občine.

Podali so tudi podatke finančne konstrukcije realiziranega projekta:

A   Izvedena investicijsko vzdrževalna dela v letu 2012, Skupaj v letu 2012:  19.360,50 EUR                                                              

B   Izvedena investicijsko vzdrževalna dela v letu 2013, Skupaj v letu 2013: 104.508,17 EUR

C   Izvedena investicijsko vzdrževalna dela v letu 2014, Skupaj v letu 2014:      2.853,76 EUR

SKUPAJ v letih 2012, 2013 in 2014:        126.722,43 EUR

Na koncu velja navesti še dejstvo, da pisec blogga niti približno ne pozna postopkov sprejemanja in izvrševanja proračuna, niti same vsebine proračuna, zato so njegove navedbe za bralce blogga zavajajoče, trdijo na občini.               

V tretjem vprašanju smo želeli izvedeti podrobnosti o programu za mlade. Kot je bilo na tiskovni konferenci omenjeno, mladinski center izvaja del svojega programa, ki ga predčasno oblikuje preko društev, mladinskega sveta ter prostovoljcev in ga nato potrdi programski odbor mladinskega centra. Upošteva se pluralnost programa in del strateških usmeritev pri prijavljanju programa na relevantne razpise in projekte za mlade.

V mladinskem centru, ob novih prostorih, se ponuja tudi možnost različnim skupinam, mladinskim društvom in mladim posameznikom za izvajanje lastnega programa in dogodkov. Pri tem jim mladinski center omogoča pomoč pri organizaciji, promociji in ugodnejši izvedbi dogodkov. Prostori so na voljo različnim interesnim in starostnim skupinam mladih, glede na možnosti uporabe, pa bo mladinski center prilagodil tudi odpiralni čas za potrebe dogodkov in aktivnosti mladih, pojasnjuje občina. Po odprtju že imajo mladinska društva in lokalni mladinski svet možnost individualne uporabe društvene pisarne, predvsem za lastno delovanje. Te prostore lahko koristijo neodvisno od odpiralnega časa mladinskega centra.

 

 

 

 

Fotogalerija

Komentarji

  1. zbigovski
    20.03.2014 ob 18:50 zbigovski

    1. Koliko obiskovalcev lahko prostor uradno sprejme? 100-120 ljudi? 2. Če prav razumem krivdo za odpadlo otvoritev delno valite na zunanjega izvajalca?!? Ali je zunanji izvajalec kriv, da prostori niso primerni? 3. Kdo bo zunanjemu izvajalcu kril stroške, ki jih je imel z organizacijo? 4. Idejna zasnova - brezplačno so jo naredili mladi Radgončani. So pa zato zunanji izvajalci za izdelavo šanka dobili 8.000+850 EUR. Pošteno?

    2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. Za komentiranje se morate prijaviti!

!Za komentiranje se morate prijaviti

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.