https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Zbigovcih z novimi načrti in planom dela za leto 2014

Zbigovci, 18.03.2014 ob 15:00  

Minulo soboto je v dvorani gasilskega doma v Zbigovcih potekal redni občni zbor Društva upokojencev, pododbora Črešnjevci - Zbigovci. Tako so pregledali delo v minulem letu, katerega so v celoti realizirali glede na plan ki so si ga zadali pred preteklem letu, ter predstavili nove načrte in plane za leto 2014, ki si so jih zadali na tokratnem občnem zboru.


Pričetek občnega zbora, so popestrili z svojim kulturnim vložkom tamburaši KD Peter Dajnko iz Črešnjevec, ter mladi perspektiven ljudski godec na diatonični harmoniki Teodor Bratuša.

Predsednica Društva upokojencev Gornje Radgone Inge Ivanek je predstavila samo društvo katero šteje 1152 članov. Društvo je razdeljeno na kar 4. pododbore. Predsednica Ivanekova meni, da je na tem območju v katerem deluje društvo upokojencev opaziti vedno slabše stanje, ter kakovost samega osnovnega življenja starejših ljudi. Naj si bo v finančnem smislu, družabnosti, ter samega standarda življenja.

Pojavljajo se vedno novi problemi, ki pa so povezani z premajhnimi pokojninami. Saj se najde vedno več primerov, da nimajo dovolj niti za pokritje osnovnih življenjskih potreb, ter stroškov za normalno življenje. Vedno bolj se opaža med starejšimi prekrivanje revščine in tihega trpljenja, ter nasilja nad njimi. Prav tukaj imajo pomembno vlogo prav aktivisti Rdečega križa in prostovoljci Karitas, da odkrijejo takšne nepravilnosti kolikor je pač mogoče , ter se le  lahko tako nemudoma ukrepa.

Pododbor Črešnjevci- Zbigovci šteje 212 članov in na občnem zboru je bilo od teh prisotnih 59 članov. Vodstvo člani pododbora zaupajo predsednica Antoniji Fridau, katera jih je tudi pozdravila na občnem zboru. Predsednica je podala poročilo za preteklo leto iz katerega je bilo moč razbrati, da so delali dobro, saj so se med drugim udeležili srečanja Društva upokojencev Gornja Radgona. Srečanje je potekalo kot že nekaj let v Zgornjem Konjišču. Organiziran je bil tudi izlet za svoje člane po Slovenskih Goricah, ki pa je potekal od sv. Ane,Ptuja,Gorišnice,Velike Nedelje do Ormoža, ter praznovanje sv. Martina. Tudi za letos imajo podobne načrte za svoje člane in to bosta od 1-2 izleta. Udeležba na srečanjih upokojencev v Zg. Konjišču bo 20. avgusta, ter Pomurskega srečanja upokojencev je planirano 9. julija v Moravskih Toplicah kot tudi Martinovanje, ter zaključek leta.

Na občnem zboru se je z kratkim nagovorom iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona predstavila višja medicinska sestra Slavica Mencigar. Spregovorila je na temo demenca in depresija med starejšimi ljudmi. Prav pozabljivost ali izguba spomina pomeni izraz demenca. Prične se lahko tudi pri nekaterih primeri že po 45 letu starosti in demenca ni samo bolezen starostnikov. Tu pa je v najhujših primerih potrebna tudi 24 urni nadzor. So primeri ko starejši z to boleznijo odtavajo od doma, ali ob kuhanju pozabijo na prižgan plin, elektriko, posledice so lahko katastrofalne. V tem tempu, ki nam narekuje življenje je vedno več zaslediti depresije med ljudmi, kar pa je posledično in povod za nastanek raznih bolezni. Starejši bi morali vsekakor zaupati svojcem in se pogovoriti o tem problemu, ter poiskati pomoč pri zdravniku. V kratkem se bo v zdravstvenem domu Gornja Radgona, odprla delavnica o depresiji , kjer bodo posredovali strokovno pomoč vsem pomoči z depresijo potrebnim.

Na koncu občnega zbora se je v imenu Društva upokojencev Gornja Radgona podelila listina ob 50. let zakona, zakoncema  Viliju in Mariji Trnovec iz Črešnjevec. Spomnili pa so se tudi z skromno pozornostjo  na najstarejšo članico pododbora Lutar Rozalijo 92 let, ter najstarejšega člana Petra Fridau, ki šteje 86 let.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.