https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Ivan Tibaut: Učimo se celo življenje in tako neprestano rastemo

Murska Sobota, 19.3.2014  

V današnjem Fokusu vam predstavljamo Ivana Tibauta, direktorja območne enote ZZZS Murska Sobota, ki poudarja, da se mora vodja nenehno izpopolnjevati in razvijati.



rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

 

Rodil se je doma v Žižkih, osnovno šolo pa je obiskoval v Črenšovcih. Pot ga je vodila v Maribor, kjer je obiskoval Srednjo elektro, strojno in tekstilno šolo, kasneje pa je končal študij kot eden prvih diplomantov smeri informatika - računalništvo na Tehniški fakulteti. Tako je Mariboru preživel kar 11 let. Kot kadrovski štipendist takratnega Gorenja Varstroj iz Lendave je takoj po končanem študiju l. 1986 dobil zaposlitev sistemskega inženirja v računalniškem centru. Leta 1992 se zaposlil na ZZZS kot vodja računalniškega centra. Leta 1997 je dobil priložnost voditi območno enoto ZZZS v Murski Soboti in to delo opravlja še danes.

Denarja je v zdravstvu vedno premalo

Voditi ZZZS OE Murska Sobota v tem kriznem času ni lahko, saj je denarja v zdravstvu vedno premalo, do zakonskih sprememb, ki bi urejala to področje, pa še ni prišlo. ZZZS se srečuje s presežkom odhodkov nad prihodki. Izvajalci bi potrebovali za opravljanje svojega dela (zdravljenja bolnikov) več denarja, enako je tudi za nabavo medicinske opreme, uvajanje novih zdravil in metod zdravljenja, vendar denarja s sedanjim načinom zbiranja le-tega ni mogoče zagotoviti. Po izračunih bo letos primanjkljaja za okoli 150 mio EUR, ZZZS pa je širši javnosti predstavil nabor potrebnih oziroma možnih sistemskih sprememb, ki so se nanašale na izločitev obveznosti, ki niso povezane s pravicami zavarovanih oseb, iz sistema financiranja obveznega zdravstvenega zavarovanja, izboljšanje prihodkov ZZZS in učinkovitejše načrtovanje in delovanje javne zdravstvene službe.

Kot povedano, pa do ustreznih zakonskih sprememb kljub zaostreni finančni situaciji ni prišlo. Zakonodajna ureditev, ki je trenutno v veljavi, v marsičem predstavlja oviro za boljše delovanje javne zdravstvene službe in uveljavljanje interesov zavarovanih oseb in zavezancev za plačilo prispevkov.

Na ZZZS OE Murska Sobota imajo sklenjene 104 pogodbe z javnimi in zasebnimi izvajalci zdravstvenih storitev. Za funkcioniranje zdravstvenega sistema v Pomurju vsako leto rabijo in porabijo okoli 110 mio EUR, od tega za zdravstvene storitve 74 mio EUR, za zdravila 19 mio EUR; za izplačilo refundacij bolniških nadomestil in ostalih denarnih dajatev 14 mio EUR, za medicinske pripomočke, zdraviliško zdravljenje in delo strokovne službe 3 mio EUR. Vsem tem izvajalcem so zanesljiv pogodbeni partner, katerim pravočasno nakazujejo zasluženi denar.

Kadrovsko so vsako leto vse bolj okleščeni

Direktor Tibaut pravi, da je upravljanje s človeškimi viri v javni upravi dokaj kompleksno. Po kadrovskem načrtu imajo vsako leto vse manj zaposlenih, posledično je večja obremenjenost zaposlenih, notranja organizacija in sistemizacija delovnih mest je dorečena in toga, napredovanje in nagrajevanje uspešnih je ustavljeno. Opravljajo letne razgovore, iz katerih lahko razberejo potrebe po dodatnih izobraževanjih zaposlenih in ciljih posameznikov glede gradnje kariere, vsako leto merijo zadovoljstvo zaposlenih in te meritve kažejo, da so zaposleni najmanj zadovoljni s plačo in možnostjo napredovanja.

ZZZS OE Murska Sobota deluje na štirih lokacijah, sedež je v Murski Soboti, imajo pa še tri izpostave v Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni in jih po zagotovilih direktorja Tibauta ne bodo zapirali. Za opravljanje svojega poslanstva imajo ustrezno usposobljen kader, vendar so vsako leto postavljeni pred dejstvo po zmanjševanju števila zaposlenih za nekaj odstotkov. Pričakovanja in zahteve zavarovanih oseb, poslovnih partnerjev in vodstva ZZZS-ja so dokaj veliki, ki pa jih s tako nizkim številom zaposlenih težko sledijo.

Rad je v pisarni, vendar gre rad tudi na teren

Pisarna je zanj delovni prostor, kjer sprejema odločitve o svojem delu in delu zaposlenih. Čeprav večino dela opravi v pisarni, se vseeno rad odpravi na teren med zaposlene in rad obišče poslovne partnerje.

Uspešen vodja se mora neprestano razvijati in izpopolnjevati

Uspešen vodja mora v veliki meri razviti medosebne, tehnične in komunikacijske spretnosti, pomembne pa so tudi lastnosti, kot so delitev moči, intuicija, sposobnost načina dela in drugo.

»V današnjem času lahko učinkovito vodi tisti, ki je visoko motiviran za delo, hrepeneti mora po izražanju moči in usmerjanju drugih, zaželeno pa je, da se ob tem tudi sam neprestano spreminja, uči in razvija osebnostne lastnosti, ki pripomorejo k boljšemu delu zaposlenih in doseganju višjih poslovnih ciljev organizacije,« je razložil direktor Tibaut. Človek oziroma zaposleni je tisti, ki podjetju prinese največjo korist, seveda ob pravilnem vodenju. Tako mora dober vodja ne več samo kontrolirati sredstva, čas, denar, material, ampak mora predvsem in najprej razvijati sebe, postajati vedno boljši v smislu duhovne in čustvene inteligence, saj bo le tako lahko pozitivno vplival na osebni razvoj zaposlenih, ker je njihovo splošno dobro počutje pogoj za napredek podjetja.

Osebne lastnosti so poleg osebnih izkušenj torej izjemnega pomena, saj je o njih odvisno, kako bomo kot vodja reagirali v določeni situaciji in kako uspešni bomo ob reševanju danih nalog. Učimo se celo življenje in tako neprestano rastemo.

Zase pravi, da je v večini primerov zagovornik bolj mehkega vodenja, včasih pa je potrebno tudi uporabiti avtoritativni način. Je zagovornik konsenza, katerega glavni cilj je reševanje sporov z dogovorom, saj se s tem izboljšajo medosebni odnosi, ponovno se vzpostavi prekinjena komunikacija, izboljša se sodelovanje, odpravijo se razlogi za stres in slabo voljo.

Treba je delati pošteno

O managerjih kot moralni avtoriteti pove, da bi si moral delovno mesto vsak zaslužiti s svojimi dejanji, z odločitvami in stališči, ki jih živi in zagovarja, ne pa, da se dela in govori eno, živi pa čisto drugo. Potrebno je delati pošteno in tisto, kar je dobro zate, je dobro tudi za ljudi okoli tebe.

Pričakuje finančno uravnoteženje zdravstvene blagajne

Pogovor je nanesel tudi na novo ministrico za zdravstvo. Ko sem ga povprašala o tem, mi je povedal, da je ministrica svoje cilje predstavila ob svoji predstavitvi in da velikih sprememb v letu 2014 ne pričakuje, razen finančnega uravnoteženja zdravstvene blagajne.

 

TOP 5 Ivana Tibauta:

Naj svetovni voditelj ali navdihujoča oseba? Barack Obama

Naj glasbena skupina/izvajalec? Dražen Zečić

Najljubša knjiga?  Šest klobukov razmišljanja, dr. Edward de Bono

Najljubši kraj v Pomurju? Žižki

Želja v življenju? Da bi bil zdrav

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.