https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

O možnostih študija strojništva v Pomurju

20.03.2014 ob 7:30  

Pred bližnjo predstavitvijo študijskih programov Pomurcem, je mag. Vera Smodej, prodekanja za izobraževanje in kakovost na Fakuleti za industrijski inženiring Novo Mesto (FINI) pojasnila, da študijski programi na njihovi fakulteti izvirajo iz aktualnih potreb gospodarstva, zaradi pomanjkanja tehničnih kadrov v Sloveniji pa je zaposljivost diplomantov FINI zagotovljena.

 

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto (v nadaljevanju FINI) je prva tehniška fakulteta izven okvira  univerz v Sloveniji. Kako bi jo vi na kratko predstavili?

FINI je nastala na pobudo visokotehnološkega gospodarstva in njegovih identificiranih potreb na številnih področjih industrije. Interesi  gospodarstva so bili jasno izraženi in upoštevani že v fazi razvoja študijskega programa »Inženiring in vozila« in so skladni s potrebami in trendi razvoja. To pa je osnovno poslanstvo obstoječega in vseh prihodnjih visokošolskih študijskih programov FINI. Gospodarstvo od novo ustanovljenih visokošolskih institucij pričakuje izvajanje programov, ki bodo v pomoč obstoječi industriji. 

Katera znanja vsebuje študijski program »Inženiring in vozila« in kakšen naziv pridobijo diplomanti po zaključku študija?

Študijski program vsebuje znanja, ki se prepletajo, širše zajemajo strojništvo in so uporabna tako za avtomobilsko industrijo kot za vsa področja procesne industrije.  Poudarek je na usposobljenosti diplomantov za interdisciplinarno delo, s celovitim vpogledom v tehnično in tehnološko problematiko industrijskih podjetij, s sposobnostjo vodenja industrijskih procesov in sistemov ter poglobljenim obravnavanjem problemov. Sodoben študijski program vključuje inovativne metode izobraževanja z ustreznim razmerjem teoretičnega in praktičnega znanja. Vključuje pedagoški kader iz gospodarstva in iz vrst priznanih visokošolskih učiteljev in raziskovalcev. 

FINI izvaja visokošolski študijski program (VS) in univerzitetni študijski program (UN) »Inženiring in vozila«. Diplomanti pridobijo strokovni naslov diplomirani inženir strojništva (dipl. inž. str.).

Kako je z zaposljivostjo diplomantov FINI?

Tudi v času gospodarske krize delodajalci nenehno izražajo potrebe po strokovnih kadrih, katerih znanja obsegajo tehnična in tehnološka znanja, uporabna na več področjih. Fakulteta torej sledi potrebam trga dela, gospodarskega razvoja in konkurenčnosti gospodarstva ter posledično potrebam socialnega in kulturnega okolja.

Vsebina študijskega programa izhaja iz opredelitev aktualnih potreb gospodarstva, dolgoročnih strateških dokumentov Evropske unije in Slovenije. Slovenska industrijska politika definira prednostna tehnološka področja, v okviru katerih se bo spodbujal razvoj tehnologij in njihova uporaba v industrijskih sektorjih. Ta področja so tehnologije za učinkovito rabo energije, vključno z varčno porabo energije, tehnologije za obnovljive vire energije, tehnologije za povečevanje snovne učinkovitost, tehnologije za trajnostno mobilnost, nanotehnologije, mikro in nanoelektronika, tehnologije vozil, napredni materiali, napredne proizvodne in procesne tehnologije. Vsa navedena področja so vsebovana v študijskih programih FINI.

Glede na predstavljeno vključenost vsebin je zaposljivost diplomantov možna na številnih področjih. Pomanjkanje ustreznih kadrov v Sloveniji se stopnjuje, kar negativno vpliva na učinkovitost podjetij in gospodarstva kot celote. Analize kažejo, da več kot polovica delodajalcev navaja pomanjkanje tehničnih znanj kot najpogostejši razlog za težave pri zaposlovanju. Slovenija s svojimi podjetji deluje tudi v širšem evropskem in svetovnem merilu, prav tako pa v Sloveniji kot odprtem gospodarstvu delujejo številna tuja podjetja. Upoštevati pa je potrebno tudi pomemben vidik perspektive, nespornega dejstva, da krizi sledi konjuktura.

Ob načrtovani kakovosti učnih izidov in kompetenc je zaposljivost diplomantov zagotovljena. Diplomanti FINI predstavljajo razvojni potencial.

Fakulteto za industrijski inženiring,  ki ima sedež v Novem mestu,  in študijski program fakultete predstavljate v naši Pomurski regiji.  Zakaj?

Študijski program strojništva želimo približati potencialnim študentom Pomurske regije in zagotoviti povečan vpis v tehniške programe tudi na nivoju države. Na ta način lahko študenti v domačem okolju razvijajo svoje ustvarjalne in poslovne ideje, iščejo prostor in možnosti za osebni in poklicni razvoj. Tudi stroški študija so v domačem okolju nižji.

Študijski program želimo približati tudi gospodarskemu okolju Pomurske regije. Predvsem manjša in srednja podjetja imajo omejene možnosti za lasten in samostojen razvoj. Geografsko približevanje študijskih programov FINI zagotavlja sodelovanje pri razvojnih projektih, pomembnih za razvoj malih in srednjih podjetij. Hkrati se ustvarjajo pogoji za vključevanje strokovnjakov iz podjetij Pomurske regije v izobraževalni in raziskovalni proces fakultete ob izpostavljenosti potreb podjetij po zahtevanih znanjih. S približevanjem fakultete centrom razvoja v podjetjih se povečuje uporabna vrednost znanosti v inovativnem družbenem okolju. Sodobno visoko šolstvo z aktualnimi študijskimi programi pa krepi tudi vlogo dejavnika regionalnega razvoja, prispeva k bogatenju intelektualnega in kulturnega potenciala regije.

Kdo se lahko vpiše na Fakulteto za industrijski inženiring in na kakšen način bo fakulteta izvajala študijski program v Pomurski regiji?

V 1. letnik visokošolskega študijskega programa se lahko vpiše, kdor je opravil maturo, kdor je opravil poklicno maturo ali zaključni izpit v kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu in kdor je pred 1.6.1995 končal katerikoli štiriletni srednješolski program. Izpostavila bi, da se neposredno v 2. letnik lahko vpišejo diplomanti višješolskega študija.

V 1. letnik univerzitetnega študijskega programa se lahko vpiše, kdor je opravil maturo, kdor je opravil poklicno maturo v katerem koli srednješolskem programu in izpit iz enega od maturitetnih predmetov: mehanika, fizika, matematika, računalništvo, elektrotehnika ali tuj jezik in kdor je pred 1. 6. 1995 končal katerikoli štiriletni srednješolski program. Neposredno v 2. letnik se lahko vpišejo kandidati, ki so končali 1. letnik na drugem univerzitetnem študijskem programu.

Možne oblike študija so redni študij, izredni študij in študij na daljavo. Študij traja tri leta in obsega 180 kreditnih točk.

Tako redni kot izredni študij se izvajata na sedežu fakultete v Novem mestu. Študij na daljavo pa je akreditirana oblika študija, ki jo FINI že izvaja na nivoju celotne Slovenije in v katero želi vključiti tudi študente Pomurske regije. Študij na daljavo predstavlja sodobno obliko študija z močno pedagoško in tehnično podporo. Zagotavlja visoko dostopnost študija posameznikom, ki se iz različnih razlogov ne morejo redno udeleževati študijskih obveznosti. Fleksibilnost študija na daljavo je izražena predvsem v prilagojenosti posameznikom, ki si lahko povsem samostojno in v odvisnosti od svojih zaposlitvenih ali družinskih obveznosti razporejajo čas namenjen študiju. Izpostavljene so tudi druge prednosti študija na daljavo, predvsem je danes dragocen čas, nižji so stroški prevoza za potrebe študija, omogočen je dostop do informacij in učnih materialov vse dni in ure v tednu.

Vlada je širši javnosti predstavila osnutek novega zakona o visokem šolstvu, po katerem bo, če bo zakon sprejet, izredni študij oziroma po novem imenovani delni študij trajal v bodoče minimalno 6 let. Ali bo ta določba, če bo seveda sprejeta, veljala tudi za študente vpisane v prihodnjem študijskem letu 2014/2015?

Tudi če bo predlagani zakon sprejet, navedena določba ne bo veljala za študente vpisane v študijskem letu 2014/2015. Razpisi za vpis so na nivoju Slovenije že objavljeni v skladu s trenutno veljavnim zakonom in spremembe niso več možne. V primeru, da bo predlog zakona sprejet, bo generacija študentov, vpisana v študijskem letu 2014/2015, zadnja generacija, pri kateri bo visokošolski študij še trajal 3 leta. Tudi študij na daljavo sodi trenutno v izredno obliko študija, v primeru sprejema novega zakona bo sodil v obliko delnega študija in bo trajal minimalno 6 let, vendar šele v študijskem letu 2015/2016.

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto bo študijski program »Inženiring in vozila«. predstavila v Murski Soboti, v Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan predvidoma v začetku maja 2014. Predstavniki fakultete bodo zainteresiranim posameznikom in podjetjem v regiji posredovali vse želene informacije. Datum predstavitve bo objavljen na njihovem portalu, predhodne informacije pa lahko pridobite na spletni strani fakultete www.fini-unm.si ali v neposrednem telefonskem kontaktu z zaposlenimi na fakulteti s klicem na številko 07/39 32 206.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.