https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurski ekološki center: S projektom PURO do ponovne uporabe računalniške opreme

Murska Sobota, 22.03.2014 ob 12:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je Zavod PEC (Pomurski ekološki center) predstavil izdajo nove okoljsko ozaveščevalne publikacije z naslovom "Voda", razstavljen Eko kotiček ob današnjem Svetovnem dnevu voda in projekt PURO, namenjen ponovni uporabi računalniške opreme.


Program dela in novosti v letu 2014 je predstavil direktor socialnega podjetja Milan Bogataj, v sodelovanju z Petro Jovanovsko, koordinatorico prireditve Eko kotiček in Lucijo Tkalec, strokovno sodelavko na področju administracije.

Eko kotiček posvečen Svetovnemu dnevu voda

V sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico je Zavod PEC pripravil razstavni Eko kotiček ob današnjem Svetovnem dnevu voda, ki je na ogled v prostorih knjižnice. "Namen Eko kotička je ozaveščanje mlajše generacije o pomembnosti vode za človeka in okolje. Za osnovnošolce smo v kotičku pripravili izobraževalno gradivo, zanimive fotografije in kratek Eko kviz, s katerim smo nekaj srečnežev tudi praktično nagradili," je pojasnila Jovanovska, pobudnica Eko kotička.

Publikacija "Voda" namenjena ozaveščanju osnovnošolcev

V okviru založniške dejavnosti in obeležitve vsakoletnega Svetovnega dne voda, so predstavili izdajo nove ozaveščevalne publikacije "Voda", ki so jo izdali s pomočjo različnih partnerjev pri okoljskem ozaveščanju v nakladi 2000 izvodov. Po besedah Bogataja je knjižica namenjena učencem in učenkam predmetne stopnje osnovnošolskega izobraževanja in zajema teme, povezane z vodo. Omenjeno publikacijo je uredil in priredil dr. Branko Škafar.

 

Kot nadgradnjo tiskane izdaje publikacije "Voda" pripravljajo še elektronsko 3D verzijo, ki bo brezplačna spletna publikacija. V letošnjem letu načrtujejo v okviru sklopa "Mi in naše okolje" izdajo pobarvanke z naslovom "Voda", izvedli bodo programe in obeležitve ob Svetovnem dnevu zemlje ter prireditve ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov.

S projektom PURO do ponovne uporabe računalniške opreme

V okviru novega razvojnega programa, ki ga podpira tudi Zavod RS za zaposlovanje, bodo preko javnih del izvedli projekt PURO, namenjen ponovni uporabi računalniške opreme. Zbirali bodo še uporabne računalnike in računalniško opremo, ki jih bodo popravili in usposobili za namen ponovne uporabe. "S projektom želimo omogočiti socialno ogroženih družinam in posameznikom dostop do cenovno ugodne informativne tehnologije. Zato bomo zelo veseli, če ljudje ne zavržejo še vedno uporabnih računalnikov, ampak jih prinesejo na sedež Zavoda PEC, ki se nahaja na Lendavski ulici 1, v prostorih bivšega Mozaika," je razložil Bogataj.

 

Tako bodo po pomurskih osnovnih šolah potekale akcije zbiranja odsluženih oz. delujočih računalnikov in računalniške opreme, ki jih bodo obnovili in usposobili za koristno ponovno uporabo. S tem projektom želijo doseči tudi rezultate, ki bodo omogočali zaposlovanje in odpiranje novih t.i. "zelenih delovnih mest".

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.