https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Pomurskem muzeju Murska Sobota na ogled razstava V novi luči

Murska Sobota, 22.03.2014 ob 9:00  

V baročnem salonu Pomurskega muzeja Murska Sobota je potekala otvoritev razstave V novi luči, arheološka dediščina slovenske Štajerske iz Univerzalnega muzeja Joanneum. 


Univerzalni muzej Joanneum je med leti 1811 in 1918 zbiral in raziskoval tudi arheološke spomenike iz ozemlja današnje Slovenije. V arheološke zbirke je iz te regije tako prišlo več tisoč predmetov in arhivskih dokumentov, ki imajo edinstveno vrednost kot viri zgodovine Slovenije. V okviru projekta InterArch-Steiermark bodo le-ti digitalizirani in dostopni javnosti.

Razstava na ogled do 13. junija 2014

Kot navezna točka k projektu je nastala razstava Ans Licht gebracht/V novi luči, ki bo na ogled od 22. marca do 13. junija 2014 v galeriji Pomurskega muzeja Murska Sobota. V sklopu otvoritve je potekala uradna predaja gradiva med državnim sekretarjem Republike Slovenije dr. Alešem Črničem in deželnim ministrom za kulturo avstrijske Štajerske dr. Christianom Buchmannom.

 

Razstava Ans Licht gebracht/V novi luči pa ne predstavlja le projekta InterArch-Steiermark, Univerzalnega muzeja Joanneuma in njegove zgodovine arheološkega odkrivanja Slovenije, ampak je na ogled tudi film skupine Vis-a-vis Film o konstruktih identitete, ki so povezani z negovskimi čeladami. Ogledati pa si bo mogoče še projekcijo registriranih predmetov iz Štajerske, ki jih hrani Joanneum. V tej razstavi Joanneum prvič predstavlja najdbe iz “Spodnje Štajerske” iz časa Civilne uprave med leti 1941 in 1945 v obsežnem enotnem sklopu. V tem časovnem obdobju je Joanneum prevzel naloge varstva spomenikov in izvedel več arheoloških izkopavanj. V znamenju odgovornega zaznavanja zgodovine in kot dostojanstvena gesta bodo predmeti v času trajanja razstave predani Republiki Sloveniji.


Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.