https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Potopisno predavanje Gore iz zraka

Gornja Radgona, 29.03.2014 ob 10:30  

V četrtek je v »Domu penine« v Gornji Radgoni predstavil svoje potopisno predavanje z naslovom »Gore iz zraka« slovenski alpinist, učitelj jadralnega padalstva, inštruktorja alpinizma in inštruktor športnega plezanja, Silvij Morojna. Svoja doživetja,  alpinistične ter jadralno-padalske odprave, popotovanja, zgode in nezgode ter doživetja nam je predstavil v dih jemajočem enournem zanimivem predavanju, v sliki in besedi….




V iskanju stika z naravo ga je pot v gore vodila že v mladih letih. Kmalu je njegov hobi prerastel v način življenja, zato je Silvo, Silvij Morojna v hribih preživel velik del mladosti. Kot osnovnošolec je planine in vrhove obiskoval v okviru vodenih izletov planinskega krožka.  Kmalu mu tako zastavljeni cilji več niso bili dovolj. Še preden se je vpisal v srednjo šolo je sam prehodil celotno verigo Kamniških in Savinjskih Alp, se sam povzpel na Triglav in Špik, gore pa so mu postale najbolj pomemben del življenja. Z alpinizmom se je seznanil na alpinistični šoli domačega planinskega društva – PD TAM Maribor. Z različnimi soplezalci je v naslednjih letih preplezal skoraj vse klasične težje smeri v naših stenah – od Čopovega stebra v Triglavu do Aschenbrennerjeve smeri v Travniku. Preizkusil se je tudi v ledu Centralnih Alp nad Chamonixom in se povzpel na Mont Blanc, v domačih stenah pa se je spoprijemal z vedno težjimi zimskimi vzponi ter zahtevnimi prostimi ponovitvami. Njegovo uspešno športno kariero je pretrgal nesrečen dogodek. V južni steni Kogla nad Kamniško Bistrico se je zgodila nesreča, v kateri je njegova prijateljica padla s planinske poti v globino in se smrtno ponesrečila. Po tem dogodku so se mu gore na nek način ´zagabile´ in težjih vzponov se še nekaj let po tem ni več loteval, sodeloval pa je v nekaj odpravah v tuja gorstva. Povezanost z gorami je vzdrževal z novem športom, ki je v svetu šele začel razvijati - jadralnim padalstvom. Padala so v prvih letih šivali kar doma, saj ni bilo denarja za originalne izdelke.  Kamniški vrh nad Kamnikom jim je služil kot učni poligon. Tam so se učili letenja s padali, ker v bližini ni bilo ne dreves in ne skal ob katere bi lahko zadeli in se poškodovali. Začetki so bili seveda težki in nevarni – ni bilo literature, in nobenih navodil,, nobene šole ali učiteljev, nikogar od kogar bi se lahko učili! Njihov cilj je bil samo – priplezati čim višje in se z vrha s padalom spustiti v dolino. Silvij je začel na Donački gori, po nekaj »skokih« pa je bil na vrsti že Triglav! S prijateljem Janezom Benkovičem sta bila med prvimi, ki jim je uspel ta podvig.

 

"Daj vsakemu dnevu priložnost, da bo tvoj najlepši."

Njihova tretja večja odprava je bila »mednarodna alpinistična odprava na Nanga Parbat« v Pakistanu. Pred njimi so vrh poskušale osvojiti že 4 slovenske odprave, a nikomur ni uspelo. V sklopu te odprave je Silvu uspel polet z jadralnim padalom z višine 7000 m. V zraku je letel kar 22 minut in pristal v baznem taboru na višini 3850 m. Za tiste čase ( in še dandanes) občudovanja vreden podvig! Jegov naslednji cilj je bila Annapurna III v Nepalski Himalaji, ter seveda, po možnosti polet z vrha z jadralnim padalom! S tovariši na odpravi so lepo napredovali, preplezali so vse težje odseke v novi, prvenstveni smeri iz juga. Manjkala je samo še pika, jagoda na torti – vzpon na vrh, ko je v steni za vedno izginil Beno Dolinšek. Odpravo so seveda prekinili in se po tej nesreči pretreseni vrnili domov.

Silvij je svojo »letalno« kariero nadaljeval. Padala so postajala vedno bolj dovršena in boljših letalnih lastnosti. Preizkusil se je v tekmovalnem letenju, ki je podobno tekmovanjem z jadralnimi letali. Zanimiv, a včasih precej nevaren in tvegan letalni šport mu je dal veliko. Ogromno se je naučil in po nekaj letih opustil takšne izzive, predvsem zaradi varnosti. Zaradi novinarskega dela ga je pot še velikokrat zanesla nad gore. Med drugim je letel z Matevžem Lenarčičem nad Alpami, tudi vse do Matterhorna in nazaj, v sklopu predstavitev Matevževih letalnih podvigov – letenje z UL letali okoli sveta…

Zanimivo predavanje nam je Silvij zaključil z mislimi, ki se jih dandanes še premalo zavedamo.  >> Daj vsakemu dnevu priložnost, da bo tvoj najlepši<< .

 

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.