https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Svetniki Sv. Jurija ob Ščavnici županu podali soglasje za vložitev tožbe proti Dars-u

02.04.2014 ob 11:00  

Občina Sveti Jurij ob Ščavnici je zaradi rodovitne prsti, ki je bila ob gradnji pomurskega kraka odstranjena s trase in bi morala končati na deponijah v občini, januarja vložila tožbo zoper Dars.


Po poročanju Večera.si občina zahteva od Dars-a natanko 964.326,50 evra z zakonitimi zamudnimi obrestmi in ker Dars ni podal soglasja za mediacijo, je prvi narok razpisan za 8. maj.

Okrog 45.000 kubičnih metrov bi moralo biti prepeljano na tri deponije, ki jih je zagotovila občina, Dars bi pa moral ustrezno zgraditi oziroma urediti dovozne poti do deponij. Humus so začeli navažati, vendar v precej manjših količinah. Po koncu del je bila tako urejena le dovozna cesta do deponije v Grabonošu, na ostalih dveh, v Seliščih in Čakovi, pa ne. Od predvidenih več tisoč kubičnih metrov je bilo v Selišče prepeljanih le okrog 50 kubičnih metrov, dovozna cesta pa je bila napol uničena. Po sklenjeni pogodbi je bila občina dolžna zagotoviti denar za sanacijo, kar je po dolgoletnem procesu razsodilo tudi sodišče, tako je bilo pred kratkim z računa občine vzetih okoli 113.000 evrov za asfaltiranje te ceste.

Občina je od Dars-a že pred časom zahtevala, da predloži dokumentacijo z razvidnimi dejansko deponiranimi količinami prsti, vključno z geodetskimi posnetki pred navozom prsti in po njem.

Dars zatrjuje, da evidenca o mestih in količinah odstranjene prsti obstaja, in pri tem vztraja. Zaradi manjše količine humusa od ocenjene ob začetku gradnje ni bilo potrebe po dveh deponijah in s tem dveh lokalnih cest, za kateri bi moral Dars zagotoviti preureditev. Menijo, da je v tem tudi težava, saj na občini o tem, da je bila jalovina odpeljana na odlagališče v Borecih, humus pa vgrajen povsod, kjer je bilo s projektom predvideno, ne želijo slišati, saj jim to dejstvo ne zagotavlja ureditve dveh že omenjenih cest, kar je župan obljubil krajanom. Z drugimi občinami takšnih in podobnih težav naj ne bi imeli.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.