https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Beltinski svetniki: Župan zavaja in ne upošteva sklepov občinskega sveta

Beltinci, 03.04.2014 ob 10:00  

V uredništvo smo prejeli pisno pojasnilo beltinskih svetnikov, ki želijo javnosti in občanom Beltincev pojasniti svoje trditve in dejstva v zvezi s proračunom Občine Beltinci za leto 2014, Projektom center Beltinec, o zavajanju in neupoštevanju sklepov s strani župana ter amandmajih, vloženih na zadnji redni seji. Posredovano sporočilo je napisalo in podpisalo 12 svetnikov.


V preteklih dneh je bilo s strani župana Občine Beltinci Mateja Gombošija poslano medijem in javnosti več različnih izjav in sporočil, ki pa po mnenju svetnikov ne prikazujejo realnega stanja v zvezi s postopki pri pripravi letošnjega proračuna in vloge občinskega sveta pri tem (sklepi občinskega sveta, ki jih župan predstavlja kot predloge).

V javno razpravo poslana dva predloga proračuna za leto 2014

Svetniki navajajo, da je župan v javno razpravo poslal dva predloga proračuna Občine Beltinci za letošnje leto, vendar pa nobeden od teh predlogov ne upošteva sklepa Občinskega sveta Občine Beltinci iz dne 13. 03. 2014. Predsednik odbora, pristojnega za statutarne zadeve, ki je med dvema sejama najvišji organ za tolmačene poslovnika, je na zadeve pisno opozoril in postavil vprašanje o dveh predlogih proračuna v javni razpravi. Odgovora ni bilo nikoli. 

Odbori občinskega sveta, katerih se proračun dotika, so prav tako dobivali dva predloga, s tem, da je seja ključnega odbora pri proračunu (Odbor za finance in proračun) potekala brez prisotnosti župana. V času javne razprave za proračun Občine Beltinci za leto 2014 med 17. 03. in 28. 03. 2014 komunikacija z županom ni bila mogoča, saj je bil večino časa v tujini.

Župan ne prikazuje realnega vložka občine v Projekt center Beltinec

Svetniki trdijo, da župan ne prikazuje realnega stanja v zvezi s predvidenimi in zakonsko določenimi postopki (Zakon o javnih financah) pri pripravi proračuna (proračunski uporabniki). Nadalje ne seznanja javnosti z dejanskim potekom pridobivanja dokumentov in soglasij za t.i. celovito ureditev centra Beltinec ter ne prikaže realnega vložka občine v ta projekt.

Prav tako naj bi župan zamolčal dejstva, da ureditev centra Beltinec posega tudi v parcele, ki niso v lasti Občine Beltinci ali KS Beltinci (parcela 1696 k.o. Beltinci). Za javno in transparentno obravnavo je namreč bilo dovolj časa. Župan naj bi tudi zamolčal, da je vse dosedanje DIIP vedno potrdil Občinski svet (sami za center Beltinec ne). Govori o izgubljenih sredstvih, za katere razpisa še ni bilo in zamolči tudi dejstvo, da bi se lahko občina za ta razpis pripravljala tudi s projektom industrijske cone, izobraževanja, ceste, socialna infrastruktura, ekonomska infrastruktura – industrijske cone.

Svetniki o zavajanju in neupoštevanju sklepov s strani župana

Poleg tega naj bi župan neargumentirano javno diskreditiral dvotretjinsko večino članov Občinskega sveta Občine Beltinci in člane Odbora za finance ter Svet KS Beltinci na čelu s predsednikom Romanom Činčem. Trdijo, da ne upošteva sklepov Občinskega sveta iz zadnje izredne seje, zavaja in nepravilno tolmači sklepe in dogovore koordinacije predsednikov KS v Občini Beltinci ter v zadnjem sporočilu za javnost zavajujoče govori o izgubi vseh večjih razvojnih projektov.

Stroga tajnost pri pripravi dokumentacije za center Beltinec

Na zadnji izredni seji je bil sprejet obvezujoč sklep v zvezi s proračunom Občine Beltinci za leto 2014, kjer po trditvah svetnikov ne gre za nobeno mnenje ali predlog ducata svetnikov. Postopki pri pripravi dokumentacije za center Beltinec so se vodili v strogi tajnosti, brez prisotnosti javnosti in od javnosti izvoljenih predstavnikov v OS Občine Beltinci in Svetu KS Beltinci. Območje ureditve posega na parcelo, ki ni v lasti Občine Beltinci, o čemer v dokumentaciji ni priloženega nobenega soglasja lastnika. Iz vseh teh navedenih razlogov bodo svetniki zahtevali revizijo postopka. 

Javno dokumentacijo v zvezi z ureditvijo centra Beltinec so svetniki namreč dobili šele na pisno zahtevo absolutne večine članov OS Občine Beltinci. Med drugim se občani Beltinec pritožujejo, da na spletni strani Občine Beltinci velik del časa gradiva za sejo niso dostopna.

Projekt center Beltinec ni razvojni projekt

Javno objavljene trditve o ohranitvi in izboljšanju zelenih površin ne držijo, saj je v projektu predvidenih le 10,71 odstotkov zelenih površin. Svetniki smatrajo, da ureditev centra Beltinec ni razvojni projekt, kot večina občanov razume take projekte, ki prinašajo dodano vrednost, delovna mesta, povečujejo varnost in kvaliteto življenja vseh. Glede na visoko zgodovinsko, kulturno in emocionalno vrednost prostora med občino, cerkvijo in parkom je potrebna taka ureditev, ki bo konsezualno vključevala vse vidike, vključno z ekološkim vidikom, predvsem pa imela realen konsenz in realno mnenje javnosti – brez pristranskih in ad hoc anket.

Amandmaji pripravljeni tako, da je proračun uravnotežen

Amandmaji, ki so bili vloženi na 29. redni seji Občinskega sveta Občine Beltinci, temeljijo na veljavnem sklepu iz zadnje izredne seje in veljavnih potrebah vseh ter dodatno ne zadolžujejo občine. S predlogom za vložek v industrijsko cono in socialno podjetništvo dajejo realno možnost novih zaposlitev, omogočajo transparentno porabo javnih sredstev in povečujejo možnost pregleda nad načinom delitve javnih sredstev preko naročilnic male vrednosti do 5.000 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.04.2014 ob 10:38 približni gost

      po tej predstavi na seji si 12 apostolov težko opere blato z obraza. še najmanj z diskreditacijami župana. na ta način kažejo vso revščino svojega uma.

      14 30 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.04.2014 ob 10:41 gledalec gost

      se strinjam, približni, posnetek ne laže. priporočam ogled seje na K3 (tv Beltinci)

      12 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.04.2014 ob 12:57 samobedakiinkonji gost

      približni in - gledalec župan se sam diskreditira z samosvojimi potezami; pač skladno z njihovim"velikim vodjo"

      24 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.04.2014 ob 13:00 gost gost

      Izgubiti 619.000 evrov v občini kot so Beltinci zaradi odločitve svetnikov, da diskreditirajo župana in mu nagajajo je milo rečeno katastrofa. Ti svetniki so enako počeli tudi prejšnjim županom, ne vem kako jih ni sram hoditi po Beltincih......najbrž bodo na volitvah dobili ogledalo, da se pogledajo

      14 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.04.2014 ob 13:35 Gost- Marof gost

      Župan mij te podperamo ( IQ >50) !

      9 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.04.2014 ob 13:39 Gost- Marof gost

      Moram se popraviti. Pravilno je: IQ < 50!

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.04.2014 ob 14:36 JOCO gost

      TISTI , KA NEMATE POJMA OD TEH ZADEV , PROSIM DA NE KOMENTIRATE !!! SVETNIKI ( apostuli ) VSAKA VAM ČAST ! Z TEM STE POKAZALI , DA IMATE PAMET IN DA V OBĆINI PODPIRATE SAME DOBRE STVARI !!!!!!!!!!

      17 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.04.2014 ob 15:49 mariška gost

      joco, s svojo slovnico si pokazal vrednost svojega IQ.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.04.2014 ob 16:07 tunek gost

      takšne tipe, kot je joco, "apostuli" brez težav nategnejo, da širijo njihove bedarije. mogoče je pa joco bil na seji in vriskal, ko so njegovi "apostuli" z amanmajem izločili proračunsko postavko trga. in imel je dobrega "univerzitetnega" in vernega (vsaj tako je zagotavljal) mentorja, ki ga je za tem inštruiral. na takšnih svet stoji, ni kaj.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.04.2014 ob 18:01 Razvojni gost

      12 Svetnikov če se že oglašate bi bilo zanimivo čuti vašo razlago na temo razvoja. Vrgli ste projetk ureditve beltinec. Raztrgali ste 500.000 evrov, keri so bili namenjeni za obrtno cono in jih dali za RAZVOJ ! Pod te razvoj in nova delovna mesta pa gre: SLAČILNICE NK Ižakovci ? Kolesarska steza lipovci. Hiša za peko krapcev Bratonci. Trg in mrliška vežica Dokležovje - Strašni razvojni projetki so to

      6 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.04.2014 ob 18:31 gost jost gost

      V članku je ogromno slovničnih napak, skoraj nemoreš prebrati, da bi lahko razumel . Pa vam res nič ne pomagajo dobronamerne kritike? Poleg toliko poročevalcev bi laho imeli vsaj enega lektorja.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.04.2014 ob 18:59 gost gost

      RAZVOJNI, ja kje pa tebi podatek, da je župan predlagal 500.000,00 za obrtno cono. Bi mogel viditi predlog 1. branja kjer je župan predlagal za Obrtno cono 50.000,00 Eur, 50.000,00 pa bodoči investitorji (to si lahko videl v objavljenem gradivu za sejo na spletu). Sem gledal sejo in so svetniki predlagali 500.000,00 za cono ne župan. Slabo vidiš slabo slišiš!!! Pa saj si se zmotil samo za ENO NIČLO. Res pa je, da bi se župan lahko na isti razpis kot center Beltinec prijavil tudi za ureditev obrtne cone. Tak da malo morgen, kaj je županu bolj pomembno.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      03.04.2014 ob 20:49 Razvojni gost

      manj sovršatva do župana prosim! Drugič pa kje vidiš da sem napisal, da je župan predlagal 500.000 evrov za obrtno cono ??? Raztrgali = razdrobili določen znesek za obrno cono, ki jo defacto lokacijsko itak zgrešena ! Tretjič svetniki so na ton portali jokali, kak nega delovnih mest, kak more občina zrihtati delovna mesta,.... In te so predlaganih 500.000 evrov za obrtno cono, kera dejansko edijna da delovna mesta raztrgali za glasove podpore drujg drujgomi za slačilnice, krapce in drujgo folkloro. Dvojna merila - hinavščina oz kakšna primernejša beseda za omenjenih 12 svetnikov Kermana ?

      6 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      03.04.2014 ob 22:03 čuko gost

      Jes bi pravo ka je to nej 12 apostolov ampak en, ki je sovražno nastrojeni proti županu, en ki se mu gre samo za igrišče, en ki itak vsak mandat nasprotuje županu in devet trobil, ki itak ne vejo za koj se ide. Za njimi pa stoji človek, ki si bolestno želi biti župan.

      4 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      03.04.2014 ob 22:22 nevtralen gost

      Eden od svetnikov je povedal, da se je župan sam odločil za ureditev prostora pred in ob cerkvi brez občinskega sveta. Drži. V Beltincih pravimo da brez krajevne skupnosti in nas krajanov. Tisti svetnik je povedal in pokazal papirje, da bi s temi evropskimi sredstvi bilo možno graditi ceste, vodovod, industrijsko cono. Ne vem zakaj županu ni interes za industrijsko cono. Danes so po radiu blatili svetnike. Gledal sem sejo občinskega sveta. Proti betonu ob cerkvi je bilo 13 svetnikov. Za proračun brez betona ob cerkvi je bilo 17 od 18 svetnikov. Kaj je potem dilema? Župan je ostal sam s svojimi SDS. Tako je bila kupljena tudi vila Monda 31.12.2014 za 76 000 evrov od župnije. Za bruhati. Kakšen interes ima občina tam? Naj se že konča mandat Gombošija. Slabše ne more biti. Eni pa le naprej blatijo svetnike, ki ne podpirajo županovega poslovanja s sorodniki in cerkvijo. Žalostno.

      23 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      03.04.2014 ob 23:48 miličar gost

      Še dobro, da imamo svetnike, ki so zadeve postavili na svoje mesto. Že tako je bilo preveč denarja posredno in neposredno prelitega cerkvi. Sicer določene posle župana in cerkve že obdelujejo ustrezni organi. To bo šok, ko bodo mediji poročali o jutranjih racijah v Beltincih. Ter še nekaterih naslovih po Goričkem in drugje.

      29 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      04.04.2014 ob 7:12 RESNICA gost

      Gledanji zadnje seje san nameno 4 ure. Najlepše mi je bilo da je moj nekdanji profesor Roman Činč "ful zlomo" tistoga Vereša. Roman ma znanje. Je avtoriteta. Ka se pa of dejvle z njin. Hahahaha. Župan li ploudi misel toga trga pa nekšo svojo anketo. Vej pa na murskon vali nej dobo niti eden eli samo eden glas. Pa li ploudi ka lidge tou podpiramo. Nišče toga nešče. S tejmi penezi bi lejko naredo kaj ćednoga za nova delovna mesta. Šče direktora Luke Koper njemi je pripelo poslanec Jankovičof poslanec Ficko te pa nej znau ka bi. Dale njive. tak je najboukše jeli?

      26 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      04.04.2014 ob 9:08 športnik gost

      resnica je ena, sprejeti proračun je vedno odraz stanja v občini. tri leta ni bilo težav, letos pa je stanje predvolilno. to si morajo priznati tudi ti vročekrvni svetniki. nekateri so namreč že zelo predvidljivi.

      5 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.04.2014 ob 0:57 nova delovna mesta gost

      S komentarov se vijdi, ka jih pijšejo dva največ trije, seveda sigdar pod drujgin imenom. Li gonite tou brezvezno frazo ka župan naj da nova delovna mesta. Pa lidje dragi, nej je občina za tau ka de delala delovna mesta. Občina je za tau ka zagotavlja dobre pogoje bivanja za svoje občane in občanke, toga pa je bilo v zadnjon mandati dosta napravlenoga. Malo si poglente dva prejšnja mandata, ka je pau telko nej bilo napravleno kak zdaj. Poglente pa si tudi kelko javnih delavcev je občina zaposluvala v ton mandati. Tou pa nišče ne vijdi.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      06.04.2014 ob 16:40 gost gost

      V začetku obstoja občine Beltinci je LDS.-ove svetnike vodil g. Farkaš, ki je bil mož besede. Po njegovem odhodu svetniki LDS-sa nasprotujejo vsakemu dobremu predlogu in tako ustvarjajo negativno klimo. V prejšnjem mandatu so glasovali proti novim delovnim mestom -Dom starejših, Zvezda..., pomagali so SD, NSi, neodvisni Činč. V zdajšnjem odboru za proračun in finance sedijo isti nasprotniki- R.Činč- predsednik, J. Ružič-član, J.Ferčak-član, I. Adžič-.član, A. Sraka.., Kaj ste pričakovali, da bodo stari nasprotniki županu dovolili, da začne tako pomemben projekt. Ste res vsi naivni in, da pričakujete tvorno sodelovanje spornih svetnikov. Poglejte si posnetke iz zadnje seje, kdo so bili jurišniki, ki so pritiskali dodatno na sporne svetnike. Takšnim ljudem ni nič sveto, ne pita se kaj to stane - do oblasti se želijo prikopati- to je njihov obraz- pa naj stane koliko pač stane. BOMO DALI OBLAST TAKŠNIM LJUDEM?

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      06.04.2014 ob 17:29 nedorasli gost

      - svetniki zahtevnemu proračunu niso bili kos. Amandmaje, ki so jih pisali finančni strokovnjaki iz odbora za proračun, niso bili usklajeni, kar je poseben apsurd- in tudi posmeh omenjenim strokovnjakom. Samo dobra volja župana je rešila katastrofo. Posebno prefinjeno je bil Š. Perša, ki je Kermanov človek,je zahteval, da se del sredstev za ceste v Beltincih odvzame in prenese v Ižakovce za športni objekt. Po pavzi je trinajsterica odločila, da se sredstva odvzamejo iz obrtne cone. Činča bi prvotna zahteva pokopala, saj tako nima za pokazat kaj je KS pod njegovim poveljstvom naredila, zdaj bi še zapravil občinski delež. Pisci amandmajev so tudi oškodovali nekaj vasi in njihovih društev, saj omenjeni predlogi niso bili ustrezni. Zmešnjave in groze pa še ni konec.

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      06.04.2014 ob 18:39 fraza gost

      Za proračun brez CENTRA sta glasovala tudi Bojan Žerdin in Bojan Vereš. Svetnika SDS. Tako kot člani LDS. Svetnik naj postane tisti z največ glasovi. Posamezni "pisatelji" na tem forumu na srečo nimate nobenega vpliva. Le žalite. Ćinč je dobil zelo dosti glasov. Gremo Roman. Dobre lekcija Verešu. Genialno. Bravo svetniki, ki se z dokumenti razkrili skriti projekt župana. O takših posegih bomo odločali Beltinčarji in ne samo eden priseljeni Štajerec s svojim razkritim stricem iz ozadja.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      11.04.2014 ob 20:39 gost gost

      fraza- ne prištejvli dobroga zrnja k slabomi pleveli. Omenjena svetnika in drugi svetniki, ki so glasovali na koncu za proračun v paketi, niso glasovali proti " CENTRI ", ampak za sto drugih postavk, ki so bilij še v proračunu. Proticentri je glasovalo 12 svetnikov in 1 Romski svetnik, ki so ga prisotni jurišniki na seji prisijlili, da je glasuval. Tou je slaba hvala.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.