https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Lendavi javno polemizirali o razglednem stolpu

Lendava, 04.04.2014 ob 13:00  

Včeraj je v organizaciji SD Lendava potekala javna tribuna Razgledni  stolp v Lendavskih goricah DA ali NE. Na dogodku, ki se je odvijal v Mansardi, so svoja mnenja izpostavili arhitekt Lauro Komloš, predsednica društva arhitektov Pomurja Andreja Benko, arhitekt iz Občine Lendava Robert Recek ter Eva Štravs Podlogar, direktorica Kongresnega urada Bled.


Na javni tribuni, ki jo je vodil Filip Dobranić, je svojo prisotnost zadnji trenutek odpovedal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Kot je uvodoma povedal Dobranić, pa na javni tribuni ni želel sodelovati niti župan Občine Lendava Anton Balažek. Med zbranim občinstvom pa je bil prisoten lendavski podžupan Stanko Gjerkeš, ki je tekom razprave odgovoril na nekatera vprašanja, medtem, ko se je nekaterim odgovorom izognil. Med drugim tudi vprašanju, ki ga je izpostavil Komloš: »Za javna naročila majhnih vrednosti je po trditvah občine le-ta za izdelavo projekta do sedaj porabila dobrih 23 000 evrov, ki so jih plačali podjetju Statikon.Supervizor pa pokaže, da je teh transakcij bilo za okrog 56 000 evrov.« Komloš je poudaril, da gre tukaj za zavajanje javnosti in za en kup podatkov, ki ne držijo. Prav tako je Komloš vprašal, kaj pomeni teh 33 000 evrov razlike. Podžupan Gjerkeš na ta vprašanja odgovorov ni podal.

Novim gradnjam v okolju je potrebno dodati tudi vsebino

Arhitekt Recek je povedal, da je stolp bil zamišljen kot turistični objekt, kot razgled na pokrajino: »Lendavske gorice imajo že sedaj dober pogled na zahod in jug, na vzhod in sever pa ne. Tako smo želeli pridobiti tudi pogled na te smeri neba. Piramida kot že obstoječa lokacija ni primerna. Tako se je za edino primerno izkazala lokacija pri vaškem domu Lendavske Gorice.« Kot je še povedal, je turizem panoga, ki jo občina želi razvijati in Lendavske Gorice ponujajo to možnost. O tem, zakaj je pogled na pokrajino lahko pomemben, je Štravs Podlogar povedala: »Tudi na Bledu imamo stolp – to je blejski grad, ki ima letno 250 000 tisoč obiskovalcev, ima pa poleg pogleda tudi vsebino. Če pogledam na vse skupaj iz vidika turizma je potrebno novim stvarem, ki se gradijo dodati tudi vsebino. Eno je turistično infrastrukturo postavit, drugo pa jo vzdrževati, četudi se gre za evropske projekte.« Kot je dodala, je trenutni trend v turizmu poudarek na zgodbah, in teh je po njenih besedah v Lendavi veliko: termalna voda, gorice, dobro vino, hrana, dobri ljudje: »Samo postaviti nekaj 60 m visokega zagotovo ni dovolj.«

Komloš: »Župan in občina se počutijo ogroženi, ker projekt pada

Komloš: »Pred takšnim projektom se je potrebno vprašati, kakšen stolp in kje naj stoji. In ali je to ekonomsko upravičeno. To so vprašanja o katerih diskutiramo danes, ampak to bi se moralo zgoditi že pred dvemi ali tremi leti, ko je občina začela s tem projektom.« Kot je dodal, je pomembno, da se na začetku naredi projektna naloga, da se o stolpu premisli in se na podlagi tega odloči za naprej: »V Lendavi pa je taka praksa, da se preskakuje. Občina in župan se počutijo ogroženi, ker projekt pada, a vsi vemo, da projekt ni bil strokovno premišljen, saj če bi bil, se danes niti ne bi o tem pogovarjali in stroka ne bi imela pomislekov.« Arhitektka Benko pa je glede stroke dodala: »Razgled iz goric je že sedaj fenomenalen. V takih primerih pa je praksa v tujine taka, da stroka pred takim projektom v sam prostor postavi vedute, da javnost ima vpogled v to, kako bo zadeva izgledala« Sicer pa je po mnenju Benkove stolp, kot je trenutno zamišljen za prostor moteč. Poudarila je tudi, da stolp za sabo potegne tudi drugo: infrastrukturo, ceste, parkirišča. Ne gre le za graditev projekta.

Sicer je še podžupan Gjerkeš dodal, da je stolp v vsakem kraju, kjer stoji magnet za turiste, ter da bodo po njegovem mnenju Lendavske gorice še bolj zaživele, stolpu pa naj bi dodali tudi vsebino, da ga bodo lahko tržili in bo služil vsem.  Vsi navzoči so se strinjali, da je stolp prinesel določeno publiciteto, pisalo se je o Lendavi, kar bo morda pritegnilo nekaj več ljudi. Kaj pozitivnega je še prinesel stolp, je po njihovem mnenju to, da je vsaj  prišlo do diskusije in morda tudi to, da bo občina ugotovila, da ne ravna prav.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.04.2014 ob 13:31 Stolp gost

      Izgleda, da je županu greben preveč zrasel. Nobeno projekt ni imel razpisa, občani o ničem niso obveščeni. Obvelja le njegova zamisel. Mene zanima, če so bila pridobljena soglasja za nekatera novo-nastala cestišča. Celo pa me moti deponija EKO-parka v lasti občine ob železniški postaji v Lendavi. Kje je inšpekcija, da se dovoli ves odpad prinašat na to območje. Tudi o tem bi se moralo javno govorit. In lastnik Slovenske železnice - je dovolil, da se okolica železnice spremenjena v deponijo. Za gradnjo blizu železnice je potrebno njihovo soglasje, za odlaganje svinjarije pa ne. V keri državi se lahko še kaj takega dogaja? Glaven je razgled z stolpa, ne pa prvi vtis, ko gost gre v Lendavo in se zagleda iz nadvožnjaka na progo, kjer lahko vidi vso svinjarijo Lendave.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.04.2014 ob 16:23 Stewen gost

      HOČEMO STOLP! - Nisem v službi, nisem v nobeni stranki, stolp mi ne bo ne koristil ne škodoval; razmišljam s trezno (neobremenjeno) glavo. Ne le, da si želim, ampak tudi hočem (zahtevam bi bilo pretirano), da občina Lendava, ki je že izdala nekaj denarcev, zadevo - stolp - izpelje do konca. Ne sme se ozirati na nasprotnike, kajti ti ali nimajo smisla za biznis ali pa so ljubosumni, ker niso bili povabljeni (in plačani) za sodelovanje v projektu, Če bi se vselej in povsod ozirali le na to, kar "kazi" podobo določenega območja, ne bi imeli ne sončnih ne vetrnih elektrarn, ne bi stali naftni stolpi, žitni silosi, daljnovodi, prekopi, stanovanjski bloki, cekve z visoki turni.... Je žal tako, da nekateri ljudje, če niso povabljeni, vselej dvigujejo glas. Vzemimo primer Eiflovega v Parizu: ko so ga gradili, je bil vik in krik, čeprav naj bi prvotno stal le v času svetovne gospodarske razstave. Ne, niso ga podrli in je svetovna znamenitost, ki privablja turiste. Tako je tudi z razglednimi stolpi drugod po svetu. Tudi v Pomurju imamo že nekaj stolpov, na primer "Kuglo" na Goričkem. Hočem torej, da pobudniki gradnje ne klonejo tistim, ki lendavski občini nočejo dobro. Želim, da gredo smelo naprej in da dobimo v Lendavske gorice "magnet", ki ne bo privlačil strele (stolp bo seveda dobro ozemljen), ampak domače in tuje turiste. Že zdaj prihaja precej tujih gostov v Terme, ki se "špancirajo" po vinski cesti, tu in tam spijejo kak šricer ...; ko pa bo stal stolp, se bodo zagotovo povzpeli na sam vrh in občudovali raj v bližini in vse do tam, kamor bo segel pogled z "Balažek-Gjderkeševega stolpa". - Pa še to: čudi me, da so "posvet" organizirali SD, ki sicer veljajo za naprednjake, zdaj pa se kaže, da jih - vsaj v zadevi stolp - prekašajo krščanski demokrati.

      10 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.04.2014 ob 19:15 št gost

      Stolp je izgovor za pranje denarja.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.04.2014 ob 19:20 gavran gost

      rejsan, či se pelaš v Lendavi prek nadvoza čez avtocesto, ti pogled na žel.progo povej vse, kakšno "mesto" je Lendava, prva in resnična slika Lendave..t.j. svinjarija in bio odpadki na kubike..sramota za župana in on bi tirau turizem..fuj smrduhi, prvo si uredite periferijo, pa te se ite turizem..

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.04.2014 ob 19:27 Joj gost

      Če si majhen v viziji potem te vse kar je drugačnega moti. In o tem se oglašajo ljudje, ki ne živijo v Lendavi. Povejte, da gospod ni bil izbran za projekt in je užaljen. Kdaj boste povzdignili glas proti frackingu? Ko bodo potresi po celi vzhodni Sloveniji???

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.04.2014 ob 19:52 mene gost

      županove oprode pridno delijo minuse..))

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.04.2014 ob 20:57 šuki gost

      Župan je v ogenj poslaj oprodo GERKEŠA.Pa te človek ne ve koliko je v eni uri sekund.Le kje bo sedaj delal ,ko bo Lendava imela le morda dva podžupana??Hotižanci ga ne morejo videti ,koko je nadut in vsemogočen..PROJEKNTNA NALOGA:GERKEŠ:TI VEŠ SPLOH ZAKAJ SE DELA IN ČEMU SLUŽI?STOLP JE LEPO NAPISAL EDEN.:.ČISTO PRANJE DENARJA IN BOGATENJE FIRME ,KI JE VSE VED IN VSE ZNALEC!!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.04.2014 ob 21:49 Muki gost

      Upam da so stolp načrtovali na najvišjem bregu lendavskih goric, ker če je stolp na kaki nižji točki je brz pomena. Naprimer avala v beogradu je na najvišji točki in je edino smoterno da je tam. Ker če je kak breg višji od tega stolpa bom jaz rajši šel na tisti breg in bom imel večji in boljši razgled. Ne vem sicer o tem projektu nič kakši so načrti in kje planirajo ta stolp postavit je pa to en dober nasvet ki bi ga bilo treba upoštevati. Ne solim pameti nikomur ali naj opozorim da Lendava ni Paris in da ta stolp ni Eiflov stolp je pač stolp, ki če ne bo postavljen na najvišji točki v lendavskih goricah brez pomena in ne pomeni nikakršne donosnosti Lendavi.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.04.2014 ob 23:45 Pijanček gost

      Ja jes san pa za ti stolp ,samo ocgora more biti pinteš ka de se lejko točilo vijno z lagva ,nej pa kakši mišmaš flašejrani.Te pa lagev gor pa pod njega -pa NAZDRAVJE.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.04.2014 ob 10:44 Fidlboy gost

      Šuki, glede Gyerkeša si se v eni stvari zmotil. Hotižani, ga obožujejo, ker je pol Hotize zrihtal v podjetje Lek, pred leti, ko je v Leku še bil na vodilnem položaju. Kar se tiče nadutosti, ti dam čisto prav, vzvišen do amena. Zame osebno najbolj antipatična oseba v naši občini. Ko ga vidim v živo ali grem mimo njega se morem vedno obrnit vstran od njega, ker mi postane slabo in mi gre na bruh, ko ga zagledam. Kar se pa tiče stolpa pa močno upam in verjamem v to, da bo ta bolan projekt, ki ga ne podbira 90% Lendave padel v vodo oziroma propadel.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.04.2014 ob 10:46 XY gost

      @JoJ Daj o kakšni viziji govoriš....Stadion - prazen, Kulturi dom - prazen, Obrežje Lendave in cesta - sploh ne veš zakaj se je gradilo...Novi vrtec - seveda, hčerka župana je zaposlena kot DIREKTORICA.... @Muki Ne niso na najvišji in s tem je jasno vsem, ki imajo zdravo pamet, da tu ni cilj noben stolp. Stolp bo namreč na točki, ki je nižja za cca. 60m od najvšije točke v Lendavskih goricah.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.04.2014 ob 13:08 hotiza gost

      Zdaj pa te ne de stolpa ?Kak se je župan veselil in zatrjeval koliko se jih bo lahko zaposlilo glede stolpa .Le kakša zaposlitev bi bila ?razen ka bi delavci gor na stolp nosili starejše ali ka je mislo ?Žalostno

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.04.2014 ob 14:26 gost gost

      Ajde, napravte si tej stolp že ednouk ka te bar neka kelko telko čednoga meli v toj Lendavi. Če glij je tou itak en drek vrejdno je še vedno boukše od nič ka mate zdaj. Jes van želen obilo sreče pri izgradnji.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.04.2014 ob 17:21 gost4 gost

      Vsi ki ste proti stolpu in balažeku se zamislite kaj bi napravo bivši župan skoraj NIČ.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.