https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Polovica slovenskih občin zakon krši že po številu prebivalcev

04.04.2014 ob 9:15  

Kje vse se lahko najdejo še rezerve, je vprašanje, ki si ga te dneve postavlja celotna država, na čelu z našo vlado.


Ena rezerva je po poročanju Financ tudi v tem, da polovica občin že v osnovi krši zakon in da bi jih bilo potrebno ukiniti. Ko so raziskovali, kje vse država nerazumno troši, niso mogli mimo prevelikega števila občin. Slovenija jih ima 211, še ena čaka na ustanovitev.

Po zakonu o lokalni samoupravi mora občina imeti najmanj pet tisoč prebivalcev (če gre za ustanovitev nove občine z združitvijo dveh ali več, jih lahko ima manj). Zakon prav tako predpisuje, da morajo biti občine sposobne zadovoljevati potrebe in interese prebivalcev in izpolnjevati druge naloge v skladu z zakonom. Pri ustanavljanju občin se morata obe zahtevi upoštevati kot celota. In tu prihaja do serijskega kršenja že v osnovi.

Izmed 211 občin jih ima manj kot 5.000 prebivalcev kar 109 občin (statistični podatki), od tega ima 85 občin manj kot 4.000 prebivalcev, nadalje 57 občin manj kot 3.000 prebivalcev, 26 občin manj kot 2.000 prebivalcev, sedem občin manj kot 1.000 prebivalcev, dve občini, Osilnica in Hodoš pa imata le 386 oziroma 362 prebivalca. Tudi 212. občina (Ankaran) ne bo imela zadosti prebivalcev.

Foto: Statistični urad RS

Prav tako nobena občina ni finančno samostojna. Po podatkih ministrstva za finance nimamo niti ene občine, ki ne bi bila navezana tudi na državni proračun, pri tem ne gre samo za denar za naložbe, temveč tudi za tekočo porabo. Občini pripadajo tudi prihodki iz premoženja, na darila in dediščine, na dobitke od iger na srečo, na promet nepremičnin in drugi davki, določeni z zakonom. Tako je samo lani moralo biti iz državnega proračuna 211 občinam nakazanih 118,29 mil evrov, od tega 21,97 mil evrov za tekočo porabo. Povprečna plača je bila 1.693 evrov bruto, medtem ko je 273 ljudi, ki so zaposleni mimo kolektivne pogodbe (funkcionarji), prejemalo precej več – 3.069 evrov bruto na mesec.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.04.2014 ob 9:41 Gost gost

      Tu se bi dalo veliko prihraniti, ne pa da se gleda na JU vseslošno! Saj nenazadnje največ zadev še vedno lahko uredimo le na upravnih enotah.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2014 ob 7:30 kure gost

      ne vem za koga veljajo zakoni samo za državljane ali tudi za upravne enote pa Ustavno sodišče v tem primeru spi saj se pa tako radi slikajo v tistih palerinah kot bi hodili na procesijah

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.