https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Nejc Tratnjek – trobentač, ki poleg študija s svojim ansamblom odlično zabava publiko

10.4.2014  

Nejc Tratnjek se je pred več kot desetimi leti začel aktivno ukvarjati z glasbo, ko se je začel učiti igranja  trobente. Uspešen glasbenik, študent na Konzervatoriju za glasbo v Celovcu, obvlada še kitaro in klavir, je pa tudi član narodno-zabavnega ansambla Poskočni muzikanti. Rad pa prisluhne vsem zvrstem glasbe.


 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj in kako si se začel ukvarjati z glasbo ?

Glasba me spremlja že od malega. Vedno sem opazoval strica, ki je okrog trideset let igral v narodno-zabavnem kvintetu, kako je vadil. Aktivno sem se začel ukvarjati leta 2002, ko sta me starša vpisala v Glasbeno šolo Lendava, instrument trobenta, kjer me je poučeval gospod Stanko Peterka.

Kdo te je navdušil za glasbo in kdo te na glasbeni poti najbolj podpira ?

Ni bilo neke osebe, da bi me navdušila. Ampak kar naenkrat me je začela zanimati trobenta. Res je, da te kot zelo mladega zanimajo najrazličnejše stvari, vse od športa, predvsem nogometa, pa vse do glasbe. Vendar pride čas, ko se moraš odločiti, kaj bi najraje počel. Pri meni je vsekakor prevladala glasba. Največja pomoč in opora so vsekakor starši, ki so ogromno žrtvovali, da lahko pri tej odločitvi vztrajam. Opravila sta nešteto poti in ur čakanja, najprej v bližnje kraje, nato pa vse dalje in dalje. Ni se bilo lahko pri petnajstih letih odpraviti od doma, prevzeti nase vso odgovornost ter začeti neko novo obdobje na neznani poti, brez njune pomoči.

Katere inštrumente igraš in zakaj si se odločil ravno za te inštrumente ?

Moj osnovni inštrument, na katerem tudi nadaljujem izobraževanje na Konzervatoriju za glasbo v Celovcu, je trobenta. Na nižji Glasbeni šoli v Lendavi sem se izobraževal tudi na tolkalih, na Konzervatoriju za glasbo in balet v Mariboru pa sem končal tudi klavir.

Katero zvrst najraje in najpogosteje izvajaš ?

Kar se tiče zvrsti glasbe, me vsaka na svoj način privlači in jih rad prisluhnem. Izobraževanje nadaljujem v klasični glasbi, ki jo večinoma igram in vadim čez teden. Vsekakor pa v moji duši prevladuje narodno-zabavna glasba. Pomembno pa je poudariti, da za katero koli zvrst se odločiš, da tam vztrajaš in da nenehno delaš.

POSKOČNI MUZIKANTI - Super punca (Official Video)

Kdor je tvoj najljubši izvajalec (tudi vzornik) ter najljubša pesem ?

Nimam nekega najljubšega izvajalca. V svetu glasbe je veliko dobrih izvajalcev in skupin, od katerih se lahko zelo veliko naučiš. Vzorniki so lahko vsi, tisti, ki so dobri in so ti lahko v pomoč, pa tudi tisti slabši, ki te opozarjajo, da vztrajaš in ne dopustiš, da tudi ti tam obtičiš. Kljub temu, pa te določeni posamezniki, s svojim igranjem pritegnejo, mene kot trobentača vsekakor navdušuje gospod Damir Tkavc, ki igra trobento pri Alpskem kvintetu.

Kdaj in kje si prvič nastopil javno? Si imel veliko treme, kako si se je znebil?

Spomnim se prvega nastopa. Vem, da je bilo okoli decembra, v prostorih jedilnice OŠ Turnišče, ki sem jo obiskoval. Trema, najverjetneje je bila, vendar se ne spomnim, ker sem bil še dokaj mali. Kasneje se je še pojavljala, vendar sem se skušal na nastop čim boljše pripraviti, tako da sem jo lažje premagoval.

Med drugim si tudi član uspešne narodno-zabavne skupine. Je lažje biti na odru sam ali v skupini? Katero zahteva več vaje?

Res je, sem član narodno-zabavnega ansambla z imenom Poskočni muzikanti  in je dejansko ansambel del mojega življenja. Smo ekipa, ki nas združuje veselje do te zvrsti glasbe, zaupanje, prijateljstvo. Glede nastopa na odru, vsak zahteva pripravljeno osebo, pa naj bo individualen ali skupinski. Vsekakor pa je lažje stopiti pred občinstvo v skupini, predvsem takšni, kjer je zaupanje in prijateljstvo. Takrat nimaš kaj zgrešiti. Kar se tiče vaje, vsepovsod je potrebno vaditi, brez vaje ne gre, in to nikjer.

Tvoj najboljši nastop do sedaj in zakaj ?

Oh, ne spomnim se, ogromno jih je bilo. Res pa je, da jih ne razvrščam po nekih lestvicah, za vsakega se skušam čim bolj pripraviti in ga uspešno izpeljati. Vsak pa ti pusti nek občutek zadovoljstva, da dobro delaš.

Kakšni so tvoji načrti glede šolanja in kakšni na glasbenem področju?

Kot sem že omenil, nadaljujem šolanje na Konzervatoriju za glasbo v Celovcu, instrument trobenta, torej bo moje življenje še naprej zapisano glasbi. Želim dokončati študij, ostati na tej poti, po kateri  sedaj hodim ter uspešno nadaljevati z delom v ansamblu. Nobene potrebe ne čutim, da bi karkoli spreminjal.

Te bomo lahko kmalu spet videli na kakšnem odru v Pomurju?

Žal v Pomurju pa letos na žalost ne. Mogoče v naslednjih letih na kakšni veselici se pa zna zgodit, da se srečamo.

 

 PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija