https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zaključna konferenca projekta Right Profession – Pravi poklic za razvoj

09.04.2014 ob 10:15  

Projekt Right Profession – Pravi poklic za razvoj se izvaja v času med 1. majem 2011 in 30. aprilom letos.


Je čezmejni projekt med Slovenijo in Madžarsko, ki poteka v okviru Operativnega programa Slovenija - Madžarska 2007 – 2013 in je sofinanciran s strani Evropske unije iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razovj v višini 85 % in z 10 % nacionalnega financiranja s strani Republike Slovenije ter 5 % vložka projektnih partnerjev. Skupni upravičeni stroški projekta znašajo 791.117 evrov, sofinanciranje iz sredstev ESRR je v višini 658.454 evrov. Vodilni partner v projektu je Pomurska gospodarska zbornica, ostali slovenski partnerji so Območno obrtno – podjetniška zbornica Murska Sobota ter Razvojni center Murska Sobota in Center idej Ljutomer. Na Madžarskem sta to gospodarski zbornici: Trgovinska in industrijska zbornica županije Vas in Trgovinska in industrijska zbornica Železne županije ter Vladni urad županije Zala.

Splošni cilj projekta je vzpodbuditi mlade k izbiri poklicev, ki imajo prihodnost, so perspektivni in na tak način tudi zmanjšati strukturno brezposelnost in pomagati pri razvoju regij na obeh straneh meje.

Podpis pogodbe o sofinanciranju je bil v septembru 2011, že naslednji mesec pa se je na Madžarskem v Zalaegerszegu odvijala otvoritvena konferenca, na kateri je bil podpisan Sporazum o partnerstvu. Na konferenci je bilo prisotnih 47 udeležencev, projektni partnerji pa so projekt predstavili širši publiki.

Že kmalu po začetnem zagonu projekta je nastala (sploh prva tovrstna) Brošura z rezultati analize v raziskavi o željah mladih in pričakovanjih in potrebah na trgu dela v prihodnosti. Izpolnjenih je bilo 534 vprašalnikov za delodajalce in 3777 vprašalnikov za osnovnošolce na obeh straneh meje. Sodeč po razultatih analize mladi še vedno najraje izberejo gimnazijo. Podjetja pa bodo v prihodnje zaposlovala predvsem tehniške profile: oblikovalce kovin, strojne tehnike in elektronike, inženirje strojništva in kuharje. Nastalo je 12 podrobnih analiz o izobraževalni in poklicni poti osnovnošolcev in potrebah po kadrih v obeh jezikih, na madžarski strani pa tudi trije kratki filmi o deficitarnih poklicih: mizar, zidar, ključavničar.

Na slovenski strani je bil posnet Film o desetih perspektivnih poklicih, ki so ga posneli v podjetjih in pri obrtnikih v pomurski regiji. Vsi filmi so opremljeni tudi z madžarskimi oziroma slovenskimi podnapisi.

Pomemben delež v projektu so predstavljali obiski domačih podjetij v regiji, namenjeni osnovnošolcem. V Sloveniji so projektni partnerji pripravili 23 ogledov v 13 različnih podjetjih, ki se jih je udeležilo 422 osnovnošolcev iz Pomurja. Madžarski partnerji pa 18 ogledov podjetij in delavnic s 843 udeleženci.

Potekalo je tudi sedem predstavitev poklicev z delodajalci na osnovnih šolah v Pomurju. Udeležilo se jih je 651 učencev in staršev ter 6 predstavitev projekta in dosedanjih rezultatov na osnovnih šolah v okviru govorilnih ur ali tehniških dnevov (250 učencev in staršev). Na Madžarskem je potekalo 19 predstavitev na osnovnih šolah z udeležbo skoraj 1000 učencev. Madžarski partnerji so v sklopu projekta izvedli tudi zanimivo predstavo Gledališče poklicev.

Izvedene so bile tudi delavnice na temo svetovanja in izobraževanja delodajalcev o delu z mladimi. Na Madžarskem so izvedli izobraževanja za brezposelne, za smeri cnc operater, prodajalec in knjigovodja. Madžarski partnerji so organizirali 12 poklicno orientacijskih treningov s 360 udeleženci: učenci, starši in podjetji.

15. maja 2013 je v Zalaegerszegu potekala tudi prva mednarodna konferenca na temo izbire pravega poklica za razvoj, na kateri so sodelovali predavatelji z obeh strani meje.

Na slovenski strani sta bili pripravljeni tudi dve zanimivi okrogli mizi na Festivalu IZUM – Mladi za napredek Pomurja. V letu 2011 na temo Pravi poklic za razvoj in naslednje leto Priložnost mladih v tehničnih poklicih. Okroglih miz se je udeležilo 116 ravnateljev, učiteljev in otrok ter številni strokovnjaki in uspešni direktorji, ki so spregovorili na temo kadrovskih potreb gospodarstva.

Projektni partnerji so v sklopu Obrtne ulice Območne obrtne zbornice Murska Sobota, projekt Right Profession – Pravi poklc za razvoj predstavili tudi na sejmu Megra v Gornji Radgoni leta 2012 in 2013. Projekt so več kot 220 pomurskim osnovnošolcem predstavili tudi minuli petek dopoldan, z zanimivimi predstavitvami poklicev in privlačnim programom.

V sklopu projekta sta potekala tudi dva dvodnevna ogleda dobrih praks v Sloveniji ter dva na Madžarskem. Projekt je gostoval tudi na Zaposlitvenem sejmu v Murski Soboti – spomladi 2012, ter na Dnevu Evropskega sodelovanja v Mariboru 2012, 2013.

Zelo pomembno vlogo v projektu so igrale tudi Razstave poklicev na slovenski strani. izvedene so bile v štirih upravnih enotah (Gornja Radgona, Ljutomer, Lendava in Murska Sobota). Udeležilo se jih je 1693 učencev in 147 učiteljev ter spremljevalcev iz 36 pomurskih osnovnih šol.

Razstava o poklicni izbiri predstavitev poklicev je potekala tudi na Madžarskem – v Zalaegerszegu leta 2012 in 2013.

V sklopu projekta je nastala tudi dvojezična brošura o pogojih zaposlovanja v sosednji državi SI-HU (boljši pretok delovne sile) ter dvojezična brošura o Poklicni prihodnosti.

V treh letih izvajanja projekta Right Profession – Pravi poklic za razvoj se je več kot 6.000 udeležencev udeležilo predstavitvenih aktivnosti poklicev ter več kot 400 okroglih miz, konferenc, preko 150.000 ljudi pa se je s projektom seznanilo preko medijev.

V želji nadaljevanja projekta bo 10. aprila v Zalaegerszegu diseminacijska konferenca, na kateri bo potekal podpis namere o nadaljevanju projekta. Izbira pravega poklica je ena najpomembnejših odločitev in odgovornosti, ki jo je v življenju potrebno sprejeti.

Projekt Right Profession – Pravi poklic za razvoj na socilanih omrežjih:

-          Facebook: www. facebook.com/rightprofessionPravipokliczarazvoj

-          Twitter: twitter.com/R_Profession

-          Google+_ plus.google.com/rightprofession   

  

  

 

        

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.