https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kamenci: Samanta Baranja in Tina Friedreich predavali o življenju Romov v ZDA

Kamenci, 10.04.2014 ob 7:10  

V okviru 6. festivala romske kulture Romano Chon je včeraj v romskem naselju Kamenci  potekalo potopisno predavanje »Življenje in delovanje Romov v ZDA«, ki sta ga pripravili Samanta Baranja in Tina Friedreich, kateri sta se lansko jesen potepali po ZDA.


Soorganizator festivala je RAK – Romski akademski klub, aktivnosti znotraj festivala Romano Chon pa potekajo ves mesec april, saj se ravno v tem mesecu obeležuje svetovni dan Romov. Romski akademski klub želi preko mladih romskih intelektualcev v družbeno okolje vnesti nove načine in metode za izboljšanje položaja Romov v Sloveniji.

Romi v Ameriki se ne vključujejo v družbo kot v Sloveniji

Kot pa smo izvedeli skozi potopisno predavanje Samante in Tine, so Romi v Ameriki precej v slabšem položaju kot v Sloveniji, vsaj kar se integracije tiče.  Namreč med seboj niso povezani v naselja, niti v klube, društva ali organizacije, ampak Romi v Ameriki, vsaj v krajih, ki sta jih jeseni 2013 tekom svojega izobraževalnega potovanja popotnici obiskali: New York, Portland, Washington, Tulsa, Austin, živijo vsak zase.

Vendar kot sta povedali se Romi v teh predelih ne vključijo v družbo po lastni volji in so tudi precej nezaupljivi do ostalega večinskega prebivalstva. Svoje otroke, predvsem deklice pa vzgajajo v duhu, da bodo postale gospodinje. Tako je z njimi vse do štirinajstega leta, ko se večinoma poročijo preko vnaprej dogovorjenih porok , kjer v novem gospodinjstvu opravljajo svoje naučene vloge. Starši jih ne vključujejo niti v vrtec niti v šolo, ker so mnenja, da jih na ta način ščitijo in varujejo.

O Ameriki gojimo predsodke, ki po besedah Samante in Tine sploh ne držijo

Sicer sta popotnici povedali tudi, da imamo o Ameriki veliko predsodkov, saj njeni prebivalci sploh niso tako debeli, kot se piše in govori – takih sta srečali le malo in da trenutno precej skrbijo za zdrav način življenja - lahka prehrana in ukvarjanje s športom so pravi trend. So pa skoraj vsi vedeli za Slovenijo, kot sta povedali Samanta in Tina, predvsem zaradi športnikov kot sta Dragić in Kopitar, ki sta tam prava zvezdnika.  Samanta in Tina sta tudi aktivni članici Romskega akademskega kluba, ki s svojim delom in prizadevanji želi ustvariti pozitivno družbeno ozračje, ki bo temeljilo na značaju kooperativnega sodelovanja dveh narodnostnih skupnosti - Romov in ne Romov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      10.04.2014 ob 11:09 smrt

      Ne govorita to kar ni res .V Ameriki so Romi bogatejši kak bilo kje na svetu Njihov moto je da se znajdejo služijo z vsem . Nešteto krat sem potoval v Ameriko in tudi delal in dobro vem kako je .

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.