https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

»Leto ljutomerskega kasača« v Ljutomeru

Ljutomer, 15.04.2014 ob 7:00  

Letos mineva 140 let od prvih konjskih dirk na Slovenskem. Te so potekale 12. septembra 1874 na podeželski cesti od križa na Lokavskem polju do Globetkinega mostu v Ljutomeru. Zato so v Ljutomeru letošnje leto razglasili za Leto ljutomerskega kasača. V okviru praznovanja pripravlja Občina Ljutomer skupaj s Kasaškim klubom Ljutomer številne dogodke.


Med spremljajočimi dogodki bo največ dirk, prva bo čez teden dni, 21. aprila ob 14.00 na Hipodromu v Ljutomeru, ko bo potekala prva spomladanska kasaška dirka in rejska dirka ljutomerskega kasača. Naslednje dirke bodo 25. maja, 22, junija, 20. julija, 3. avgusta (24. slovenski kasaški Derby), 24. avgusta (mednarodna dirka držav naslednic Avstro-ogrske monarhije), 7. septembra in zadnja dirka 12. oktobra.

Mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer in mag. Janez Slavič, l.r., predsednik Kasaškega kluba Ljutomer

Na 140. obletnico dirk, 12. septembra 2014, bo v Kulturnem domu v Križevcih pri Ljutomeru potekal posvet ob 140 letnici kasaškega kluba Ljutomer, kjer bodo govorili o začetkih reje ljutomerskega kasača in uspehih ter tudi o prihodnosti obstoja ljutomerskega kasača. Ta dan bo v Kulturnem domu Ljutomer potekala slavnostna proslava ob 140 letnici prvih kasaških dirk na Slovenskem.

Občina je ob tej priložnosti izdelala promocijsko gradivo, med katerim je posebna zloženka, kjer so navedeni točni datumi, kraji in ure dogodkov, ki bodo potekali ob letu kasača. Želja Kasaškega kluba Ljutomer ob tej visoki obletnici pa je, da bi na podlagi že izdelane makete konja, na ljutomerskem krožišču postavili kip konja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.04.2014 ob 18:45 Stewen gost

      KASAČ - Vselej, ko vidim konja, pomislim na Stvarjitetlja, ki je pri konju resnično zadel :konj je zame najlepše bitje na svetu. Torej - po mojem - prekaša tudi še tako lepo žensko, pa naj je blondinka Danica ali ekasotična črnka. Če se kdo ne strinja, naj dvigne dva prsta in če bo prepričljiv, bom ugovor morda sprejel. - O zgodovini ljutomerskega kasača piše simpatična Bojana Karba v zgornjem članku. Da pa bi zvedel, v čem je posebnost med kasaškim konjem in navadnim konjem (mislim seveda na štironožca in ne na kakega drugega "konja"), sem malo pobrskal po spletu. O tem piše na www.konji,si. Posebnost je torej v tem "da ima kasaški konj nevidljivo v zraku TRI NOGE, pri ostalih pa sta v zraku samo dve. Kasač teče tako, da skupaj premika najprej zadno levo in prednjo desno nogo, potem pa še preostali dve. Peri ostalih športnih konjih konj istočasno premika skupaj dve prednji in nato dve zadnji. Vse te veščine so v konju delno pristotne v genih, ostalih pa se nauči v rani mladosti." Kasaški konj je torej "uštiman" kot ura. Hvala - Stvarnik!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.