https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 najpogostejših mitov o zdravju

27.11.2010  

Med ljudmi obstajajo razna prepričanja o zdravju, ki pa niso nujno vedno resnična. Na spodnjem seznamu prikazujemo 10 mitov, ki jim ljudje pogosto verjamemo.

10. Hiperaktivnost zaradi sladkorja

Mit: Zaradi zaužitega sladkorja otroci postanejo hiperaktivni.

Pred kratkim so znanstveni ameriške bolnišnice raziskovali povezavo med zaužitim sladkorjem in hiperaktivnostjo otrok. Pri tem so se osredotočali na reakcije otrok ob vnosu različnih količin sladkorja. Nobena raziskava ni pokazala, de bi se otroci, ki so zaužili sladkov, obnašali drugače kot tisti, ki ga niso. Zanimivo pa je, da so starši, ki so jim povedali, da so njihovi otroci dobili sladkor, čeprav ga v resnici niso, opazili hiperaktivno obnašanje otrok. Dokaz, kako mit vpliva na dojemanje resničnosti.

9. Telesna temperatura

Mit: Večino toplote izgubimo skozi glavo.

Pred leti so znanstveniki raziskovali izgubo telesne temperature vojakov, ki so bili izpostavljeni mrazu. Kaj hitro so ugotovili, da se je največ toplote izgubilo skozi glavo, zaradi česar je tudi nastal ta mit. Vendar pa znanstveniki niso upoštevali, da so bili vojaki sicer zelo toplo oblečeni, glave pa so imeli najbolj izpostavljene mrazu. Tako je mit popolnoma ovržen – danes vemo, da skozi predel glave izgubimo le okrog 10 % toplote, ostalih 90 % pa skozi druge dele telesa.

8. Količina popite vode

Mit: Spiti bi morali vsaj 8 kozarcev vode na dan.

Mit najverjetneje izvira iz leta 1945, ko je neka raziskava pokazala, da človeško telo potrebuje okrog 8 kozarcev tekočine na dan, da lahko normalno deluje. Vendar to ne vključuje samo vode,ampak tekočine nasploh, ki pa se nahaja v vsej hrani in pijači, ki ju uživamo.

7. Žvečilni gumi

Mit: Žvečilni gumi rabi 7 let, da se izloči iz telesa.

Sicer je res, da je žvečilni gumi neprebavljiv človeškem telesu, vendar se iz njega preprosto izloči po prebavni cevi. Mit najverjetneje izvira tudi iz prepričanja, da požiranje žvečilnega gumija ni ravno elegantno početje.

6. Artritis

Mit: Pokanje členkov na prstih bo v kasnejših letih povzročilo artritis.

Pokajoč zvok v členkih nastane zaradi premikanja kosti, kar povzroča, da med členki nastanejo plinski mehurčki. Pogosto so ljudje mislili, da bo človek, ki poka s členki, dobil artritis, vendar to ne drži. V najhujšem primeru se lahko členki nekoliko obrabijo, vendar omenjene bolezni ne povzročajo.  

5. Otroški zobje

Mit: Pridobivanje zob povzroča vročino.

Pogosto starši mislijo, da ima njihov otrok vročino zaradi pridobivanja zob, vendar so raziskave pokazale, da ni povezave med rastjo zob in povišano telesno temperaturo. Prav tako ni s pridobivanjem zob povezana diareja pri dojenčih.

4. Zdravljenje raka

Mit: Zdravljenje raka je boleče in nesmiselno.

To je morda držalo kakih 30 let nazaj, vendar je današnja medicina že tako napredovala, da je pravočasno zdravljenje raka veliko učinkovitejše in pacientom ne  povzroča toliko bolečin kot poprej. Sodeč po statistikah je še pred nekaj desetletji 90 % otrok z levkemijo umrlo, danes jih 80 % preživi. Zanimivo, da so nekateri ljudje povsem ozdravljeni od raka, vendar »čudežnega zdravila« še vseeno niso odkrili.

3. Bolečine v hrbtu

Mit: Ko vas boli hrbet – v posteljo.

Kar pa nikakor ne drži. Če hočemo, da bi bolečina v hrbtu prenehala, se moramo še naprej gibati in opravljati običajne vsakodnevne stvari. Dokazano je, da aktivni ljudje okrevajo veliko prej kot neaktivni. Mnoge raziskave so pokazala, da je gibanje koristno tudi pri okrevanju od drugih bolezni oz. poškodb.

2. Zaspani od puranjega mesa?

Mit: Če jemo puranje meso, postanemo zaspani zaradi vsebnosti triptofana.

V resnici tudi piščančje in goveje meso vsebujeta približno enake količine triptofana kot puranje. Veliko več triptofana pa vsebujeta svinjsko meso in sir.  

1. Nočni prigrizki

Mit: Če jemo sredi noči, se zredimo.

Eden zelo pogostih mitov, ki mu radi nasedemo. V resnici ni toliko pomembno, kdaj in koliko jemo, ampak da pokurimo vse kalorije, ki smo jih vnesli v telo. V tem primeru se ne bomo zredili, četudi se kdaj pregrešimo v poznih večernih urah. Tako večerni prigrizki ne škodujejo nič manj in nič več  kot jutranji ali opoldanski. 

Foto: www.sxc.hu

VIR: WWW.LISTVERSE.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vinci
      02.12.2010 ob 13:15 vinci

      Praktični in koristni nasveti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.