https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Lendava: Občinski svet s predstavniki Nafte o težavah in rešitvah podjetja

Lendava, 18.04.2014 ob 12:00  

V četrtek je v Mestni hiši v Lendavi potekala 45. seja občinskega sveta Občine Lendava, katere so se zaradi pereče situacije v Nafti Petrochem udeležili tudi predstavniki te družbe. Med drugim pa so se na seji dotaknili tudi projekta oskrba s pitno vodo.


Občina podpira zahteve delavcev Nafte

Župan je povedal, da so s strani občine v preteklosti že večkrat opozarjali na razmere v Nafti, vendar jim nihče, tudi odgovorna  ministrstva niso prisluhnila, tako so Nafto vedno le izčrpavali, nihče pa je ni reševal. Stanje v družbi Nafta Petrochem sta predstavila glavni predstavnik sindikata Ladislav Šabjan ter generalni direktor Nafte Lendava Dušan Stopar, seje pa se je udeležil tudi direktor Nafte Petrochem. Župan je povedal, da občina podpira zahteve delavcev in jih bo tudi podrla ob morebitni stavki 6. maja, če bo do te prišlo, kot je še dodal, pa pričakujejo konkretna dejanja od lastnika in vodstva družbe, saj bo v primeru neodgovornega delovanja nastala nepopravljiva škoda.

Predstavnik sindikata Šabjan: »Borili se bomo do konca.«

Tako je povedal Šabjan: »Neplačani prispevki se vlečejo že od lanskega januarja, plačila sedaj vedno zamujajo za nekaj mesecev. Plače za februar še nismo dobili, bilo je obljubljeno, da naj bi bila izplačana danes, vendar kot sem preveril prej na računu, do sedaj še ni bila. Za svoje pravice se bomo borili do konca. Ne samo Nafta, ampak cela Slovenija ne spoštuje delavcev.« Dušan Stopar pa je povedal: »Delavcem moramo dati, kar jim pripada, nikakor ne smemo slediti trendom divjega kapitalizma, ki delavce postavlja na zadnje mesto. Razumem delavce in vem, da morajo svojo pot peljati naprej. Da prispevki niso bili izplačani, smo izvedeli slučajno, saj nam je prišlo na ušesa, da papirji niso bili dostavljeni na DURS.« Kot je še dodal, je ena od možnosti za rešitev razmer zagon tovarne metanola, prodaja nekaterih nepremičnin, prodaja čistilne naprave. Vendar bi s tem rešili samo pol problema, saj je bila firma v prejšnjih letih izčrpana.

Župan Balažek pozval vlado RS naj se čim prej loti reševanja Nafte Petrochem

Župan pa je dodal: »Smatramo, da je država zaradi neodgovornega ravnanja odgovorna za stanje visoke brezposelnosti v naši občini. Občinski svet poziva svet vlade RS da primer Nafte Petrochem obravnava privilegirano.« Kot je še dodal, občinski svet tudi poziva menedžment Nafte Petrochem, da zagotovi nemoteno delovanje družbe, saj neodgovorno delovanje pomeni nepopravljivo škodo. Občina je po besedah Balažeka državo opozarjala na situacije, vendar je Nafta kljub vsemu v zadnjih desetih letih izgubila ogromno delovnih mest. Na koncu je še pozval, naj se vključijo tudi strateški partnerji, saj občina s svojim delovanjem ustvarja pozitivno vlagateljsko klimo. Njegove besede so podprli tudi prisotni svetniki.

Svetnik Laj opozoril na problem prerazporejanja financ znotraj proračuna s strani krajevnih skupnosti

Na seji so obravnavali tudi predlog zaključnega računa proračuna občine Lendava za leto 2013, kateremu je odbor za finance dal pozitivno mnenje. Svetnik Franc Laj, pa je izpostavil problem prevelikega prerazporejanja financ znotraj proračuna, kar zamegljuje zadeve. Na ta problem je župan Balažek odgovoril, da prerazporejanje denarja znotraj proračuna s strani predsednikov krajevnih skupnosti ni legalno, niti logično, saj so sredstva iz občinskega proračuna namenska, drugače pa je v primeru lastnih sredstev, ki jih imajo ali pridobijo krajevne skupnosti iz razpisov ali na druge načine. Tako je pozval tudi občinsko upravo, naj te zadeve tudi uredijo.

Analiza ISSO 2014 v okviru projekta Zlati kamen

Po izsledkih analize ISSO, ki je bila opravljena za občino Lendava v sklopu projekta Zlati kamen, ki spodbuja razvoj lokalne samouprave, so močne točke Lendave sledeče: ravnanje z javnimi financami –varčno in učinkovito vodenje občine, visoka investicijska učinkovitost, kakovost življenja ostaja na visoki ravni, šibke točke: nizek socialni kapital, slab trg dela, visoka brezposelnost. Kot je povedal župan, Lendava sodi med občine z največjimi razvojnimi izzivi v Sloveniji, problem pa je da se prebivalstvo stara, saj se odseljujejo mlajši prebivalci.

Oskrba s pitno vodo: Do leta 2017 bo zamenjanih več cevovodov, nekateri pa bodo tudi na novo zgrajeni

V 1. obravnavi je bil predlog programa izvajanja gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo v občini Lendava za obdobje 2014-2017, ki predvideva, da bodo po letu 2015 do leta 2017 upravljali s približno enako količino infrastrukture kot do sedaj, sprememba bo le v materialih, saj se bo del obstoječih cevovodov zamenjal v okviru projekta Pomurski vodovod-sistem A. Tako se bodo do leta 2017 zamenjali cevovodi: Kidričeva ulica, Trimlini –Petišovci, Dolnji in Gornji Lakoš, Kot, Priključek opekarna Dolga vas. Na novo pa bodo do leta 2017 izgrajeni cevovodi: Kapca –Hotiza, Gaberje-Kapca, Hotiza- črpališče Polana. Po letu 2015 bodo v sistem vključili še vodni vir Turnišče, ki je lociran v majhnem gozdu severno od vasi Turnišče. Z vodnega vira Turnišče se bo v primeru izpada vodnega vira v Gaberju, delno oskrboval tudi vodovodni sistem v Občini Lendava. Srednjeročni in dolgoročni cilji so aktivno sodelovanje pri realizaciji projekta Oskrba prebivalstva s pitno vodo – sistem A ter nadgradnja upravljanja vodovodnega omrežja občine Lendava v smislu nemotene oskrbe prebivalstva s pitno vodo, uvedbe elektronskega odčitavanja števcev, ureditev oskrbe v gričevnatem delu itd.

V letu 2014 bo podjetje EKO –PARK izvajalo oskrbo s pitno vodo tudi v naselju Hotiza

Program izvajanja gospodarske javne službe oskrba s pitno vodo za obdobje 2014 -2017 je izdelal izvajalec GJS EKO-PARK d.o.o. Lendava v sodelovanju z lastnikom sistema Občino Lendava. Podjetje izvaja gospodarsko javno službo oskrbe s pitno vodo na območju občine Lendava, razen v naselju Hotiza.  Z letom 2014 bo podjetje prevzelo izvajanje javne službe oskrbe s pitno vodo tudi na območju naselja Hotiza. Tako se bo izvajanje GJS oskrbe s pitno vodo izvajalo na celotnem območju Občine Lendava. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2014 ob 21:47 hotiza gost

      Anjoka že pa ma čobo ka bi lejko koso gor klepal poleg pa še spij .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.