https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Zaključena obsežna preiskava s področja prepovedanih drog

18.04.2014 ob 15:22  

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje so v  sodelovanju z Generalno policijsko upravo, kriminalisti  policijskih uprav Maribor, Novo mesto, Ljubljana, Koper, Nova Gorica in Kranj ter kriminalistično policijo Republike Hrvaške, zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili po čl. 186/I-III in IV Kazenskega zakonika.  Preiskavo,  v okviru katere bo za 50 kaznivih dejanj   kazensko ovadenih 47  slovenskih državljanov,   starih  od 20 do 45 let, je usmerjalo  Okrožno državno tožilstvo v Celju.

 

Ob zaključku preiskave,  v kateri so sodelovali tudi  pripadniki Posebne policijske enote PU Celje,  so policisti in kriminalisti  opravili 46 hišnih preiskav, od tega 17 na območju Policijske uprave Celje, ostale na območju drugih policijskih uprav. Devetim osumljencem so kriminalisti  v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku odvzeli  prostost, štiri so danes privedli k preiskovalnemu sodniku. 

Celjski kriminalisti so z obsežno preiskavo omenjenih kaznivih dejanj začeli decembra lani. Uporabljali so tako klasične metode policijskega dela, kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj. Ugotovili so, da so glavni akterji kriminalne združbe preko spletne prodajalne organizirali mrežo kupcev oziroma odjemalcev iz območja Slovenije in Hrvaške ter jim  prodajali opremo, snovi ter pripomočke za nelegalno proizvodnjo prepovedane droge konoplje.

Pri tem so oglaševali in prodajali različne sorte semen za proizvodnjo konoplje, ki omogočajo pridelek v zaprtih prostorih do 700 g na m2, s stopnjo vrednosti 20% aktivne substance Tetrahidrokanabinola (THC). Prodajali so sisteme za osvetljavo rastlin, sisteme za prezračevanje, rastlinjake za vzgojo konoplje, specialno zemljo, gnojila in druge preparate prednostno namenjene za  vzgojo rastlin v nadzorovanem okolju, ki omogoča več žetev pridelka letno, večjo vsebnost (THC)  in s tem več zaslužka. Tako organizatorji prodaje kot tudi kupci opreme in snovi, so na različnih lokacijah v stanovanjskih hišah in gospodarskih poslopjih vzgajali  in pridelovali konopljo ter skrbeli za nadaljnjo prodajo.

Pri hišnih preiskavah na območju Slovenije so policisti in kriminalisti odkrili in zasegli:

•             21 prostorov opremljenih za gojenje in pridelavo prepovedane droge konoplja,

•             35 kompletov za gojenje gob z aktivno substanco psilocibin, ki je na seznamu prepovedanih drog,

•             okoli 1000 sadik konoplje v različnih fazah zorenja,

•             okoli 10 kg posušenih cvetov prepovedane droge rastlina konoplja,

•             večje število paketov s prepovedano drogo, namenjenih nadaljnji prodaji,

•             več opreme  za gojenje konoplje, 

•             avtomatsko orožje in naboje ter

•             pripomočke za preprodajo droge (tehtnice, aparate za vakuumsko pakiranje in podobno)

Pomurski kriminalisti v dveh mesecih obravnavali kar 16 kaznivih dejanj

Na podlagi ugotovitev celjskih kriminalistov, da promet s prepovedanimi drogami sega do Pomurja, so pomurski policisti in kriminalisti začeli z aktivnostmi in po dveh mesecih preiskave obravnavali 16 kaznivih dejanj. Pomurski kriminalisti in policisti so ugotovili, da je  šest oseb, starih od 20 do 33 let, v prostorih prirejenih za umetno gojenje konoplje neupravičeno proizvajalo in pridobivalo konopljo.  V sredo, so v štirih hišnih preiskavah pri osumljenih našli 180 sadik prepovedane konoplje  in 1 kg suhe konoplje. Dvema osumljencema so zasegli dva montažna prirejena prostora za umetno gojenje konoplje z vsemi pripomočki, kot so električne dušilke, električni časovniki, led žarnice, visokotlačne natrijeve svetilke, dušilci ropota, filtri zraka,  merilci vlažnosti in temperature ter tehnični pripomočki za vzgojo rastlin. Tri osumljene so kriminalisti privedli k preiskovalni sodnici, ki jim je  že odredila pripor. Dva izmed šestih  osumljenih sta v času izvrševanja kaznivih dejanj prestajala pogojno kazen zaradi istovrstnega kaznivega dejanja.

Združba, ki je imela hierarhično dodeljene vloge, bi s pridelavo konoplje in prodajo na veliko, v enem letu  zaslužila okrog 150 tisoč €.

Med preiskavo so kriminalisti sodelovali tudi s kriminalistično policijo Republike Hrvaške, saj so ugotovili, da so osumljeni sodelovali tudi z  osebami na območju Hrvaške. V hišni preiskavi na območju Hrvaške so prav tako  našli  prirejen prostor z opremo za gojenje konoplje ter zasegli večjo količino konoplje pripravljene za prodajo, nekaj sadik konoplje  in nekaj kosov orožja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2014 ob 15:58 raso gost

      samo rokaj

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2014 ob 18:04 - gost

      ma da ste .... rajši preiskujte tajkune in jim zasežite premoženje, za katerega ne morejo dokazati izvora. bo več haska.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.04.2014 ob 20:39 muki gost

      vaj kelko so ji nej poglednole-ka pa Selanske Ljubljančan pa ošterjaš pre potoke..........??????????????????

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.04.2014 ob 6:26 MIŠ gost

      Hm, očitno, kot razumem uredništvo, so pri preiskavi kriminalisti uporabili: "prikrite preiskovalne ukrepe", katere so uporabili, da: "ugotovili so, da so glavni akterji kriminalne združbe preko spletne prodajalne organizirali mrežo kupcev oziroma odjemalcev iz območja Slovenije in Hrvaške ter jim prodajali opremo, snovi ter pripomočke za nelegalno proizvodnjo prepovedane droge konoplje"!? Kaj pa varstvo potrošnikov, varovanje osebnih podatkov in zaščita potrošnikov? A so si iz baze kupcev naredili selekcijo, kdo je kupil semena in kdo pripomočke za gojenje rastlin? Se pravi, da so vsi kupci te trgovine v prikriti preiskavi, tudi če si je kdo kupil sistem za zunanji rastlinjak? Trgovec je našel prodajno nišo za zakonito tržno blago, katerega so nekateri kupci pač zlorabili. Kupim nož in sem v sistemu potencialnih nasilnežev?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.04.2014 ob 9:24 lauraas gost

      Evo koliko skunka in laboratorijev in nekaterihašišarski zanesenjaki bi radi to legalizirali.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.04.2014 ob 10:27 smrkci gost

      Tole je posel današnjega časa,ali v ta posel so naj bolj vpleteni;politiki,sodniki,odvetniki,nekateri zdravniki,s.p,policisti itd...,ker se navadni smrtnik s tem niti ne zna ukvarjat kaj šele prodajat.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.04.2014 ob 7:19 ROTUNDA gost

      gost muki , lahko točneje lociraš oštirjaša ? Če misliva isto , tam menda že dolgo nekaj smrdi .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.04.2014 ob 9:12 gost gost

      si predstavljate kelko ddv-ja pa ostalih davkov je v toj robi, če bi bila legalizejrana? marihuana de se zaradi tej policijske akcije še dale proizvajala, prodajala pa kadila in namesto ka bi naši glupi politiki to stvar legalizejrali in pobrali davke rajši kredite gemlejo pa nan državljanon zdigavlejo davke. ne razmin kak je lejko marihuana v enih državah dovoljena v drugih pa prepovedana. kak da nebi šlo za isto stvar. ali prinas, dokler do politiki tak glupi kak @lauraas in dokeč do lobiji tak močni kak so de se pač policija ukvarjala s travo namesto ka bi se z rednin kriminalon.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.04.2014 ob 10:07 muki gost

      rotunda-isto mijslevva,ja,ja-vej pa nika njin nebesko dobro ide.Smrdij pa že preveč dugo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.04.2014 ob 16:45 lauraas gost

      Potem pa tudi koko in heroin naj legalizirajo, saj je samo droga in poberejo še več davkov, kaj praviš "gost"?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.04.2014 ob 19:17 gost gost

      @lauraas, san ti že 100x pravo ka maš IQ sobne temperature. kokain in heroin sta derivata (keriva se med drugin redno uporabljata v medicini), za razliko od marihuane kera je naravna in prepovedana samo zaradi zabitih nerazgledanih ljudi med kere spadaš tudi ti lauraas. če ze pobirajo davke od alkohola in nikotina, ne ven zakoj nebi še od marihuane. tebi je verjetno bole pri srci ka tej pejnezi izginejo v kriminalnon podzemlji kak pa ka bi končali v proračuni. redna bebčika si tij lauraas, REDNA!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.04.2014 ob 20:45 vinko megla gost

      Ja resan @gost@lauraas@ trbelo bi vama pamet legalizejrati takše somarije mate čas še kometerati kmeta.Rejsan če san jez precednik države bi vuva meni kunckala že zdavo v zatvori znata pa niki boug si nebi vupau tou premišlavati od tej drog ketje kmetavzarski.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.04.2014 ob 21:23 zagor gost

      EJ VINKO TIJ BOBRAŠ STARI ZALJANI KA SE PA TIJ ELI RAZMIŠ V SAVREMENI ŽIVOT...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.04.2014 ob 7:31 gost gost

      @vinko megla, to je nej špricer tak ka ne bluzi pa se ne delaj pametnoga. rajši se drži tan pijače pa gestija ka v drugo se itak ne razmiš lolek zarukani. če bi tij biu predsednik države bi verjetno država prvi den samomor napravila.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.04.2014 ob 8:42 vinko megla gost

      zagor@gost@ vova sta pa rejsan kmeta dugo vama nejde po tej glavaj pijača pa što vaj je za tou pijtau ka vuva pijeta seljaka.Za volo takšij kmetov pa vrak jemle državo ka delate po svojij norij glavaj če bi pa vujva dva napravila samomor pa itak se nebi nikaj nindri poznalo ka sta tak kmeta ka nikaj ne razmita.Te ka pa tou majo posajeno pa kadijo te bi pa trbelo djasti z žlico predore kopat pa nej pijačo pa jesti jin dati ta znata zdaj kmeta.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      21.04.2014 ob 13:57 lauraas gost

      Od kod davki, saj pa travo bodo VSI doma sadili in jo lepo skadili, nekaj bodo pa na črno prodali. In kje bo zdaj tu država kasirala davke?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      21.04.2014 ob 14:08 gost gost

      @lauraas, iz posta v post samo potrjuješ ka si zabita do amena. najprlej se pozanimli ka pomejni legalizacija pa kak majo tou v bole normalnih država kak je slovenija rešeno pa se te dale glupejraj. @vinko megla, tebi je lekar stric tudi oča ka si takšen lelok zarukani.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. secufin
      29.04.2014 ob 11:16 secufin

      Bla, bla, bla.... Nema soboška policija nikšoga čednejšoga dela?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.