https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Boris Pahor v Ljutomeru: Slovenci smo velik narod

Ljutomer, 22.04.2014 ob 7:30  

Največje prleško mesto, Ljutomer je obiskal veliki pisatelj in domoljub, Boris Pahor.

 

Boris Pahor je, kmalu po uradnem obisku pri županji mag. Olgi Karbovi, obiskal tudi ljutomersko gimnazijo Franca Miklošiča. Na vprašanja, ki sta mu jih zastavili dijakinji Petra Slavinec in Nina Mladenovič, je stoletnik odgovarjal premišljeno in natančno ter v polni učilnici delil svoje izkušnje  z dijaki in ostalimi poslušalci.  V prvem vprašanju je bilo izpostavljeno leto 2014, ki je označeno kot  Kocbekovo leto, v katerem mineva že 80 let od izida pesniške zbirke Zemlja. Dijakinji Petro in Nino je zanimalo kakšni so bili začetki Borisa Pahorja.

Vpliv Edvarda Kocbeka

Boris Pahor je pripovedoval o obdobju, ko je bil v vojski in je prejel zbirko pesmi Zemlja. Takrat so se stvari zapletle, ker je Kocbek napadel špansko cerkev, ki je delovala pod vodstvom nacističnega generala Francisca Franca. Kot je Pahor povedal, se je takrat zaradi tega zgodila kulturna revolucija. Kmalu za tem je Boris Pahor potoval v Libijo, od koder si je s Kocbekom dopisoval. Osebno ga je spoznal šele po vojski, ko se je vrnil v Francijo. Vendar pa je bil Kocbek pogosto tarča nasprotnikov. Ob tem vprašanju se je Boris Pahor s pripovedjo vrnil v težavna obdobja. Opisal je resnično težko obdobje, ko se je vrnil iz taborišča. Po krajših pripetljajih pri potovanju tako peš kot z vlakom do Pariza, se je vrnil v domovino, kjer se je ponovno posvetil študiju. Vendar ni dolgo miroval in prav v tem obdobju se je ponovno povezal s Kocbekovo Zemljo. V primerjavi med italijansko in francosko univerzo je bil naklonjen zahodnemu delu Evrope, v katerem se je sam izobraževal. Pogosto navaja evropsko delovanje v primerjavi s komunističnim, za katerega navaja, da nikakor ni komunizem izraz za partizanstvo. Prav zaradi politične ureditve Evrope se Boris Pahor znajde v neprijetni situaciji, ko je moral objavljati najdene informacije pisane proti Kocbeku. Ta dejanja so postavila Pahorja na politični seznam kot predstavnika zahodnjaške pokvarjene družbe.   

Pisateljeva mladost

V nadaljevanju je dijake zanimala Pahorjeva mladost v Trstu. Takoj po zastavljenem vprašanju omeni pisatelj, da ima slabe spomine na takratno fašistično ureditev. Uničevalo se je vse, kar je izkazovalo slovensko identiteto. Prepovedano je bilo vse slovensko. Tudi društva in slovenski priimki, ki so jih spreminjali v italijanske.  Z velikim negodovanjem je pripovedoval o takratni prisili, ki jo je vršila Italija na Slovence in slovensko ozemlje. Po prisili Italije je bil kmalu organiziran antifašizem, vendar kot Pahor navaja, je imela Italija veliko podporo vojaško močne Nemčije. Do leta 1943 so Italijani krojili življenje Slovencev. Po padcu Italije v letu 1943 je Nemčija nadaljevala agresijo nad Slovenci. V pogovoru se pisatelj dotakne današnjega časa, ko se literatura prevaja v veliko jezikov in je danes možna izbira.  

Ni več zapostavljenosti narodov in tako se berejo slovenske literature tudi v tujini. Pahor je omenil, da je Cankar skoraj v celoti preveden v nemški jezik. Podobno navede pomembnost Srečka Kosovela, čigar dela so tudi prevedena. V nadaljevanju je navedel pomembno dejstvo, v katerem spodbuja in potrjuje pomembnost slovenskega deleža v svetovni kulturi.

»Kaj bomo mi, ki smo majhni? To je bedarija, oprostite. Ni odvisno koliko milijonov ima neki narod. Ircev ni veliko, ampak imajo James Joyca in veliko drugih svetovno znanih pisateljev. Moj edini nasvet in edino pričakovanje od slovenske mladine je rešiti slovenski jezik in državo v enotnosti in ponosu. Ne se klanjati ne levo in ne desno.«

Boris Pahor zaključi pogovor z opisom ljubezni, za katero pravi, da jo moramo deliti. Kot sam navaja, je potrebno pokazati ljubezen tudi sovražniku. Človek je human.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.04.2014 ob 9:40 smrkci gost

      Slovenski narod je med sabo največji sovražnik eden proti drugemu,naj več je hamičije in sovraštva itd....

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.04.2014 ob 10:14 gost gost

      Boris Pahor je velik človek. Vsa čast temu gospodu. Mislim, da se mi niti ne zavedamo kako velikega človeka imamo kot je Boris Pahor. Samo želimo si lahko, da bi lahko imeli več takih človekov. Velika škoda je edino, da smo mi slovenski narod popolnoma drugačni kot pa nas on opisuje. Ne vem, če kje v Evropi obstaja tako razklan in med sabo skregan narod kot smo mi Slovenci. Žalostno.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.04.2014 ob 11:58 ver gost

      Iskrene čestitke gimnaziji, vsem dijakom, iskrene čestitke gospodu Borisu Pahorju, hčerka je bila nad njim navdušena, gospod je res veliki človek, mislec, tudi mi vsi Slovenci bi ga morali imeti za vzgled, več človečnosti naj bo med nami, žalostno, da nam to tako jasno pove jubilant iz Trsta, vzamimo v roke kakšno njegovo knjigo ...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.04.2014 ob 15:06 ljutomerčan gost

      Te Pahor zelo meša meglo in dela razprtije .Ampak ovce mu sledijo in podpirajo a ne znajo kaj .Če bi bija takši domoljub ne bi živel celo življenje v Trsti

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.04.2014 ob 15:15 neverjetno gost

      Ljutomerčan, ti pa moreš biti en nerazgledanec, ka takšne kvasiš po forumi, idi rejši na friški luft.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.04.2014 ob 16:43 Janez gost

      Boris Pahor je moralna avtoriteta, borec proti vsem totalitarizmom, nacizmu, fašizmu in komunizmu, dobitnik najvišjih državnih odlikovanj. Zakaj je živel tudi v Trstu? Ker ni hotel, da bi se mu dogajalo to kar se je Kocbeku.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.04.2014 ob 11:26 MATEJ gost

      Tako mimogrede, gospod Boris Pahor je rojen v Trstu, nisem sicer minister, vem pa, da je tam del slovenstva. Je pa veliki mislec "najbolj in" med mladimi gimnazijci, iskrene čestitke, res iskrene in še na mnoga leta!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.04.2014 ob 22:20 andi gost

      Iskrene čestitke, še imamo Slovenci korenine, kot pravi gospod Boris - Slovenci smo korenine, ne glede, kaj z nami dela oblast, čestitke jubilantu, je pravi mladenič med gimnazijci.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.04.2014 ob 19:51 dražnica gost

      Gospod Boris Pahor, Tržan, veliki Slovenec, ki ostaja veliki človek kljub vsej slovenski nevoščljivosti in egoizmu, čudoviti mladi z gospodom Pahorjem, hvala vam za pogum in drznost, da ste ga povabili, čestitke, gospod Pahor, Še Na Mnoga Leta!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.04.2014 ob 20:00 Dragan gost

      Čestitke gospodu Pahorju, samo zakaj na te izbrane, res prvovrstne, prireditve, ki presegajo našo majhnost, hodijo v glavnem politiki, kakšne karte imajo, krasne misli mladih in gospoda Pahorja, vsa čast za njegovih 100 let,Upamo, da ga bomo lahko na veliko videli in slišali v živo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.04.2014 ob 20:08 Smučnica gost

      Super, čestitke gospodu Pahorju in vsem, ki ga imajo možnost videti v živo, sedaj se naš večno čili gospod Pahor lahko samo križa nad našo politiko, uživajte ob 1. maju.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      30.04.2014 ob 21:06 Pomurka gost

      Res je prava korenina ta naš veliki Slovenec, me je zanimalo, sem kar vzela v roke njegove misli, iskrene čestitke vsem!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      04.05.2014 ob 0:30 Prlek gost

      Da, tudi mi nismo od muh, vsa čast gostu, da se je slikal z lepimi mladenkami ne samo s politiki, na zdravje, moje spoštovanje gospod Pahor!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.05.2014 ob 0:44 andrej gost

      Gimnazija je itak znana po izvrstnih literarnih večerih in po izjemnih gostih, Boris Pahor je že eden takih - iskrene čestitke VSEM, organizatorjem in gospodu Pahorju, upam, da bomo Slovenci nazdravili še večim stoletnikom.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      15.05.2014 ob 19:19 Črvek gost

      Legenda, nimaš kaj, čestitke!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      21.05.2014 ob 8:47 Jurček gost

      Legenda, po dugem času pa en pameten obisk v občini, čestitke!!!! Pa še lepe dekline.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      22.05.2014 ob 20:51 Štajerc gost

      Bravo Jurček, končno eden pameten obisk v občini, s tvojim komentarom se strinjam, čestitke takšni korenini kot je gospod Boris Pahor!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.