https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pahor in Nussdorferjeva v M. Soboti zagugala gugalnico za gibalno ovirane otroke

Murska Sobota, 22.04.2014 ob 10:00  

V prostorih Mladinsko informativnega in kulturnega centra Murska Sobota so predstavili projekt Nasmeh z gugalnice, ki je namenjen gibalno oviranim otrokom. Spregovorili so Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije, Anton Štihec, župan Mestne občine Murska Sobota, Aleksandra Pinterič, direktorica Zavoda Vista Murska Sobota in Krešo Gotovac, predstavnik spletnega portala ringaraja.net. Sledila je manjša delovna akcija ob prisotnosti častnega pokrovitelja projekta Boruta Pahorja, predsednika Republike Slovenije, nato pa še otvoritev gugalnice za gibalno ovirane otroke.


Prva certificirana gugalnica v Sloveniji za invalidne osebe

Zavod Vista Murska Sobota je novembra in decembra 2013 izvedel akcijo z naslovom Hanina in moja božična želja. Namen akcije je bil spodbujanje nematerialnih vrednot med otroki in spodbujanje sočutja do drugih. V akciji je sodelovalo preko 4000 otrok iz vse Slovenije. Cilj akcije Hanina in moja božična želja je bilo zbrati sredstva za nabavo prve gugalnice za gibalno ovirane otroke. S prodajno razstavo otroških del in deleža od vsake prodane slikanice so zbrali 1.200 evrov.

 

"Gugalnica je izdelek slovenskega podjetja in je certificirana pri Biotehnični fakulteti v Ljubljani skladno s standardi. Namenjena je osebam s posebnimi potrebami, ki jo lahko uporabljajo izključno v navzočnosti druge osebe. Je prva certificirana gugalnica v Sloveniji za invalidne osebe, vsebuje logotip za invalide, informacijsko tablo z navodili za varno uporabo, njena maksimalna nosilnost pa je 150 kg," je pojasnila Pinteričeva.

V vsaki občini bi morala biti vsaj ena taka gugalnica

Akcijo je podprla tudi Nussdorferjeva, ki je v knjigo Hanina božična želja napisala spremno besedo ter se konec novembra 2013 udeležila dogodka ob izzidu slikanice. "Že od malih nog je potrebno otroke učiti o strpnosti do drugačnosti. Prepozno je namreč, če se začnemo z invalidnimi otroci ukvarjati, ko smo že odrasli. Kot varuhinja človekovih pravic skrbim za vse, ki so drugačni, a vendarle vidni. V vsaki občini bi morala biti vsaj ena taka gugalnica. Zato z veseljem podpiram ta projekt in se že veselim naslednjih gugalnic. Ponosna sem, da bodo v Murski Soboti otroci dobili igralo, ki si ga zaslužijo, ki ga potrebujejo in ki jim ga kot družba moramo dati," je v svojem nagovoru povedala Nussdorferjeva.

 

V okviru fotonatečaja želijo zbrati vsaj 1000 nasmehov z gugalnice

Po besedah Gotovaca so na ringaraja.net pripravili posebno akcijo ozaveščanja o tem projektu. Pripravili so fotonatečaj, kjer se bodo državljanke in državljani fotografirali na gugalnicah z nasmehom in nato te fotografije objavili na posebni aplikaciji na spletu. Fotonatečaj bo potekal od 26. maja do 13. junija 2014. Zbrati si želijo vsaj 1000 različnih nasmehov, da bi lahko na koncu s pomočjo pokroviteljev postavili novo gugalnico.

Projekt podpira tudi Mestna občina Murska Sobota

Po mnenju Štihca bodo lahko na ta način uresničili željo marsikateremu otroku s posebnimi potrebami. Prepričan je, da je postavitev take gugalnice dober primer, ki ga je potrebno podpirati, replicirati in izvesti v čim večjem številu. V Mestni občini Murska Sobota so se odločili, da bodo nabavili 200 slikanic z naslovom Hanina božična želja. Ne samo, da bodo na ta način pomagali Zavodu Vista, slikanice bodo namreč podarili tudi otrokom, ki bodo letos šli v prvi razred osnovne šole. S pomočjo te slikanice bodo otroci spoznali, da so med njimi tudi taki otroci, ki so gibalno ovirani.

 

Slovesne otvoritve gugalnice se je udeležil tudi predsednik Pahor 

Slovesna otvoritev prve gugalnice za gibalno ovirane otroke je potekala na otroškem igrišču ob Soboškem gradu v Murski Soboti. Otvoritve se je udeležil tudi Pahor, ki je častni pokrovitelj projekta Nasmeh z gugalnice. Pred svečano otvoritvijo je predsednik sodeloval pri manjši delovni akciji, na kateri so podporniki akcije na otroškem igrišču simbolno posadili drevesa.

Po besedah Pahorja sta lani novembra prišli v urad predsednika dve vzgojiteljici ter predstavili zgodbo Hanina božična želja. "To je bilo takrat dovolj, da smo šli z velikim zagonom naprej in morda danes odprli verigo podobnih dogodkov po Sloveniji, ki bodo dali vedeti ljudem, da nihče ne bo ostal sam oz. zadaj, niti otroci s posebnimi potrebami, saj je njihov nasmeh enako dragocen kot nasmeh vseh drugih otrok. Vsi razmišljamo o tem, kaj lahko naredimo, da bo jutrišnji dan boljši. Prav ta atmosfera, ki se prebija naprej, vzbuja eno trdno vero v to, da gremo v boljši čas. So dobre zgodbe, so uspehi in ti bodo enkrat prevladali," je na slovesni otvoritvi gugalnice spregovoril Pahor.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.04.2014 ob 11:11 opa gost

      Zanima me kelko je vlada in poslanka kera se prišla(očitno samo slikat) prispevali za to gugalnico ???

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.04.2014 ob 11:16 to je tak gost

      Žalostno ka se ena poslanka ven meče na takšnih otvoritvah,za kero je nej čista nika prispevala.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.04.2014 ob 11:38 mobitel gost

      Opečka bi se lejko odpovejdala svojomi nouvomi telefoni na račun davkoplačevalcov v korist takšnih gugalnic za tou bougo deco. Pa tisto naročnino pa impulze ka joj tudi davkoplačevalci plačujemo bi tudi lejko dala za tou deco. Kak se ma sploj obraz tan pouleg nastavljati če je pa nej nika napravila za tou gugalnico.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.04.2014 ob 11:46 Chicholina gost

      Neverjeten rompompom. Če bi sešteli vse ure, jih ovrednotili, bi lahko izdelali 5 gugalnic. :)))

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.04.2014 ob 12:19 zanimivo gost

      1. Tale gugalnica je stala 3.500 EUR !?! ključavničar je komentiral, da bi podobno lahko naredil za največ 500 EUR; 2. Spominja me na igrala pri staron vrtci iz 60-tih let (okroglo železo, pobarvano na pijsano). 3. Danes se igrala delajo iz lesa 4. Na podu bi morala biti protidrsna površina 5. Stebri so zbetonirani v zemljo tako, da je okrog stebra (tisto, kar gleda ven) zemlja namesto beton. Zaradi tega bo življenjska doba igrala tam do 10 let. Takrat bo namreč železo, ki je v zemlji razpadlo oz. prerjavelo;

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.04.2014 ob 12:47 !!! gost

      gost - zanimivo zakoj si pa te ti nej projektero to gugalnico,če tak vse znaš ???Vsi ste isti,kak se neka napravi tak včasi doj zašinfate pa pišete kak bi moglo biti.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.04.2014 ob 13:12 Žalost gost

      Takšen rompompom za eno bogo gugalnico. Naj kako firmo odprejo z zaposlitvijo vsaj 500 delavci, ka do naša deca mela kruh, pa potem naj pridejo na otvoritev.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.04.2014 ob 17:59 Žalostno gost

      Jasmina Opec, po protokole nej bila povabljena na otvoritev te gugalnice in kasneje sajenje drejv (vem iz zanesljivih virov). Na svoje facebook strane pa objavlala slike kak je ona skuper sadila drejve z Boruton Pahoron. Samo z njin, druge sploj nej omenila xD hahahaha Niti centa je nej dala cuj k gugalnici, niti kaj pomagala drugače. Baje ka se je samo rivala med Pahora, Štiheca in Nussdorferovo za slike. Še celo tak daleč je šla ka je lopato v roke jemala xD....Mislen, obupno. Upan samo ka nede kandidejrala za županjo konec leta. Bruke si valda nede delala. Tistih 10%... Brezveze.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.04.2014 ob 18:36 opa gost

      Tudi ges san čul podobno zgodbo od ene tan prisotne.Kak jo je nej sram?ha ha keroga poslanca pa je kaj sram ?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.04.2014 ob 18:40 opaopa gost

      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203065038721965&set=pb.1085586096.-2207520000.1398184170.&type=3&theater ha ha kak se hvali a neje za to gugalnico napravila čista nika,teko ka se tan slikala,žalostno od ene poslanke.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.