https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Visitor center v Murski Soboti odprl svoja vrata

Murska Sobota, 23.04.2014 ob 7:00  

Ob svetovnem dnevu Zemlje so v Turističnem centru Fazanerija v Murski Soboti slovesno odprli Visitor center, učilnico na prostem, kjer je na zanimiv, interaktiven in izobraževalen način predstavljena pot do energijsko zelenega mesta. Po svečani otvoritvi so o centru za obiskovalce spregovorili Anton Štihec, župan Mestne občine Murska Sobota, Bojan Petrijan, direktor mestne uprave Murska Sobota, Vojko Strahovnik, direktor podjetja Argos in Miki Muster, častni občan Mestne občine Murska Sobota, ki je poleg Antona Buzetija prispeval svoje ilustracije za omenjeni center.


V Visitor centru Murska Sobota bodo lahko obiskovalci spoznavali obnovljive vire energije na primeru geotermalne energije in si ogledali razstavo ter film, katerega glavno sporočilo se glasi: Mestna občina Murska Sobota bo z izrabo geotermalne energije postala zelena občina.

 

Poslanstvo Visitor centra Murska Sobota

Namen Visitor centra je obiskovalce seznaniti z geološko zgradbo Zemlje, delovanjem planeta in razvojem življenja na njem; z geološko zgodovino in zgradbo ter geološkimi posebnostmi današnjega območja Mestne občine Murska Sobota; z vrstami energije, pri čemer se lahko podrobneje seznanijo z nastankom geotermalne energije, njenim izkoriščanjem in uporabo; z raziskavami in potekom vrtalnih del za izkoriščanje geotermalne energije; z različnimi načini uporabe geotermalne energije v vsakdanjem življenju; s prihodnostjo uporabe geotermalne energije in s predstavitvijo Mestne občine Murska Sobota kot primerom zelene in energijsko samooskrbne občine.

Investicija vredna 3,2 milijona evrov

Kot je povedal Štihec, je Visitor center zadnji del prve faze projekta Turističnega centra Fazanerija. V sklopu projekta so izvedli investicijo v višini 3,2 milijona evrov, od katerih so dobili 2,2 milijona evrov nepovratnih sredstev iz strani Evrope. "Preko tega projekta smo izvrtali dve novi vrtini, eno v bližini Černelavec, drugo pa zraven Visitor centra. Obnovili smo tudi obstoječo vrtino v Murski Soboti in celotni toplovod iz te vrtine, ki ga koristimo že približno 30 let. Želimo si, da bi Murska Sobota postala čimbolj energetsko samooskrbna občina," je mnenja Štihec.

 

Muster je v svojem nagovoru pojasnil, da je želel narediti nekaj koristnega za svoje mesto, da bi naši zanamci lahko tudi kaj imeli od tega napredka, ki ga predstavljajo vrtine. Z risbami je namreč želel prikazati, kako in kaj se dogaja na tisoče metrov pod nami.

Celoten program v objektu še posebej zanimiv za šole

"V tem kompleksu je sodelovala široka skupina strokovnjakov. Ko smo umeščali ta projekt v kompleks smo želeli, da so zajete vse ciljne skupine, od najmlajših pa vse do najstarejših. Strokovna ekipa je celoten program pripravila tako, da je še posebej zanimiv za šole. Izbrali smo tudi odličnega izvajalca, ki je idejno zasnovo postavil v izdelek, ne samo na način, da ga beremo, ampak da ga tudi živimo in se ga dotaknemo. Prepričan sem, da bo ta objekt preko Turističnega informacijskega centra pravilno tržen. Ves ta nov potencial predstavlja tudi novo pot Murske Sobote k povečanju števila obiskovalcev v naši občini," je prepričan Petrijan.

Pred slovesno otvoritvijo je potekal še krajši kulturni program, v katerem so nastopili otroci iz vrtca Ringa Raja iz Murska Sobota in učenke Osnovne šole II iz Murska Sobota.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.04.2014 ob 8:44 gost gost

      Nikjer ne vidim stojal za kolesa, če je že (ali bo) Sobota zeleno mesto. Za "švelere" sem napisal že na sobotainfo. Čisto zgrešeno. Pozorno oko, prepričan sem, da ne samo moje, je opazilo tudi zanimivost za odrom. Bakreni žlebovi in obrobe!!! Cena barvnih kovin pa raste. Pa višina objekta ni velika. Kako dolgo bodo žlebovi zdržali na svojem mestu?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.04.2014 ob 12:13 šimfaroš gost

      gost, tipičen šimfaroš si. Iskati dlake v jajcu, to je glavni hobby neštrnih. Rejsan je kultura mnogih prekmurcof na psu. Če se kaj napravi, je nej dobro. Eni bi to kao boukše napravili. Če se nika ne napravi, pa šimfanje. Ge ste vsi tej znalci gda so volitve, ka vam damo šanso ka se izkažete. Verjetno v gostilni za šankom modrüvlete kak sigdar... Ne ven ka van enim davle kompetence ka lejko strokovno ocenjüvlete vse. Samo lastni ego nede zadosta. Me praf zanimle kakšno izobrazbo mate, ka ste eni takšni vseznalci. Ne ven zakoj je Prekmurje tak zaostalo poleg telko "čednih" na forumih. Na Pomurec.com nega ene same teme, ge se nebi na velko šimfalo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.04.2014 ob 15:17 Gost gost

      Šimfaroš;Stojala za kolesa bi bila v smislu zelene Sobote, če je že guč o energijskom zelenom mestu. Glede "švelerof" . Zvedo san, ka so švelere postavlali in grede urejali učenci in učitelji Kmetijske šole iz Rakičana. Sram me je, ker sem hodil na to "šalatarsko" šolo in ti so sedaj gredice ogradili s to nesnago. Ko me bo naslednjič kdo vprašal kam sem hodil v šolo, mu povem, da na neko brezvezno inštitucijo, kjer govorijo eno, delajo pa drugo. Glede bakrenih žlebov pa; bomo videli kaj bo prinesel čas. Glede tvojega komentarja pa; nekaj na splošno, brez neke vsebine, očitno se na nič ne razmiš, ker tudi pohvalo nejsi nič

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.04.2014 ob 18:39 pacifist gost

      Pa ka je vojska tu delala? Te bivake so postavili?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.