https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Zmago Jelinčič: »V Pomurju imate veliko stvari, zaradi katerih bi Evropa drla sem«

Murska Sobota, 24.04.2014 ob 7:00  

Pred dnevi ste na našem portalu v intervjuju z Zmagom Jelinčičem izvedeli, kakšno je njegovo mnenje o trenutnih aktualnih slovenskih predstavnikih v Evropskem parlamentu in kaj meni o sedanji slovenski vladi. V drugem delu pogovora pa nam je prvak Slovenske nacionalne stranke zaupal svoje ideje, kako bi lahko Pomurci iz svojih znamenitosti marsikaj iztržili. Pravi, da nam manjka le domišljije.   


V kateri smeri vidite razvoj oziroma možnosti za razvoj Pomurja?

Za Pomurje je naša stranka v preteklosti imela dobro rešitev. To je bil letalski muzej, zaradi katerega sem sam še danes na sodišču. Pred dnevi smo imeli spet razpravo, ker hočejo nekdanjemu ministru Pogačniku na glavo obesiti podkupovanje, za kar pa ne jaz ne on, prav tako pa niti oni ne vedo točno, kaj hočejo. Takrat je bil namen, da se njega umakne iz politike zaradi afere z bulmastifi, prav tako pa so želeli umakniti mene zaradi dolgega jezika. Zato so tudi iznašli, da naj bi midva podkupovala ne vem koga vse.

Takrat je Zahodnoevropska unija privolila, da bi bil muzej tukaj v Pomurju, vlada je v proračunu že podpisala postavko, vendar se je takrat zapletlo: Kresalova je bila notranja ministrica, prišlo je do aretacije ministra, prišlo je do desanta na Državni zbor, ko so se policaji sprehajali po parlamentu, in to se sedaj kar vleče. Takrat je že bila pripravljena tudi finančna konstrukcija. Da se zgradi ta muzej, je bilo pripravljenih 400 milijonov iz tujine. Zaposloval bi okoli 400 ljudi, okoli 2000 ljudi pa bi bilo posredono vezanih na ta muzej, vendar je zadeva padlo v vodo in tega muzeja zdaj v Sloveniji ne bo.

Ni več tistih investitorjev, ki so bili takrat pripravljeni, vložiti sredstva. Naša vlada je to vse uničila: namesto da bi vzdrževali kontakte s temi investitorji, sedaj nimamo nobenih možnih investitorjev več.

Kakšno rešitev za izhod iz krize v deželi ob Muri pa vidite danes?

Danes je rešitev na tem koncu Slovenije turizem. Turizem, a ne na tak način, kot ga delajo zdaj ti idioti, ki jim je najbolj pomembno, da si delijo denar in hodijo po raznih sejmih. Ko obiščeš kak sejem v tujini, ti naši predstavniki delijo le neke prospekte. Če hočeš koga kaj vprašat, pa noben nič ne ve. Mnogi niti jezika ne znajo: gredo v Nemčijo, govorijo pa le slabo angleško. Na tem področju bi mogli nekaj narediti. Drugo leto je v Milanu velika razstava ekspo in vprašanje je, ali bo Slovenija sploh šla na ta sejem. Zato, ker se jim ne zdi vredno, da bi šli tja.

Na tem koncu imate toliko stvari za pokazat, stvari zaradi katerih bi Slovenija in celo Evropa drla sem. Evropa išče destinacije znotraj Evrope, saj se Egipt in Azija odmikata, predvsem zaradi terorizma, financ, strahu, mi pa ne znamo tega izkoristiti. Zakaj ne? Ker imamo na vladi kopico ignorantov, ki ničesar ne vedo.

Kakšne konkretne rešitve predlagate za turizem v Pomurju?

V prvi vrsti je treba zamenjati 60 procentov zaposlenih na ministrstvu za gospodarstvo. 40 procentov jih je itak preveč, ostale pa je treba zamenjati. Teh 40 procentov naj gre na cesto, če so tako sposobni, kot menijo, da so, naj odprejo s.p. in delajo. Nato je treba narediti koncept turizma, takega brez velikih hotelov in zabaviščnih parkov. Tudi brez odpiranja novih industrijskih con, ki prazne stojijo. Ljudem je treba pomagati in narediti tisto, kar se zdaj išče. To je domači turizem. Treba se je malo zgledovati po Avstriji in Italiji. Če pogledate v Avstrijo, na Weinstrasse vsaka hiša nekaj prodaja: vino, hrano in podobno. Pri nas je to prepovedano. Prvič uleti davčni inšpektor, ki te začne zajebavat, potem pride delovni inšpektor, ki pravi, da moraš imeti ob 7h zjutraj še zaprto, potem pa pride sanitarni inšpektor: »Kako pa ti mleko prodajaš? Nimaš pakirano v posebni embalaži s posebno nalepko?…« Skratka v Slovenija gremo od osamosvojitve samo še navzdol. Danes lahko rečemo, da je Slovenija država idiotov.

Ali vi vidite način, kako zadeve v Sloveniji bistveno  spremeniti?

Absolutno. Pa še nekaj: v parlamentu bi morali uvesti inteligenčni test, da tisti, ki ne doseže neke stopnje, nima kaj delati tam notri. Potem bi bilo drugače.

Drugače pa, poglejte na primer grad na Goričkem. Vsaka soba, ki jo imajo v gradu, bi morala imeti nekaj posebnega. Samo spomniti se je treba nečesa. Rabimo zgodbice. Zgodbice o tem, kaj se je tam dogajalo, saj se danes to prodaja. Ob tem pa je treba narediti neko posebnost. Recimo: sigurno je tam kakšna zelo stara tepka. Pa se samo reče, da je to tepko posadil tale in tale, da šnops iz tega pomaga za to in za ono. Zmisliti si je treba neko zgodbico…  na primer, da so tam v tistem gričevju neki palčki, ki jih ni nikjer drugje. Ti palčki iz regrata delajo vino. To vino iz regratovih cvetov morajo nato prepihnit z regratovimi lučkami... To je tisto, kar je ta pravo.  

V vsaki sobi bi mogli meti enega čudnega palčka. Nekemu slikarju bi rekli, da nariše palčke, potem pa se enkrat usedemo, zapijemo in damo palčkom imena (smeh). Povsod se da najti in narediti zgodbo. Evropska sredstva so, mi pa jih ne znamo počrpat. Tudi grad v Murski Soboti bi mogli zapolniti.

Naši gospodje in gospe pa sedijo v parlamentu in ne naredijo nič. Ni ideje, ni ničesar, so le kruhoborci, nič drugega. Hitler je v knjigi Mein Kamp opisal primer slovenskega parlamenta in vlade. Točno tako, kot je on napisal, je stanje danes pri nas. Na tem mestu bi mi morali biti pred 100 leti, ne pa da smo danes na tem mestu.

Kako dolgo pa ocenjujete, da bo še takšno stanje, če slučajno vladajoča stranka obstane, namreč  da ne pride do revolucije?

Pri Slovencih bo to trajalo še zelo dolgo, saj smo zelo ponižen narod. Vedno rečemo, samo da ne bo še slabše, dajmo še malo stisnit, še malo potrpet. Pri nas se gre na cesto takrat, ko kdo komu kaj plača. Ko so Janšo metali, pa ne da sem jaz njegov oboževalec ali karkoli, so ljudem plačali: jim dali pijačo, sendvič in še nekaj za v žep. Danes je stanje v državi bistveno slabše, pa poglejte: je kdo danes na cesti? Na vrhu so vsi povezani, težko je tako kar koli spremeniti.

 

Preberite še prvi del intervjuja:

Zmago Jelinčič: »V Evropi se da marsikaj narediti, vendar le če ne kimaš velikim gospodom«

    Fotogalerija