https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Krajevna skupnost: »Do odškodnine CEROP-a smo upravičeni izključno vaščani Puconcev«

Puconci, 24.04.2014 ob 12:00  

Krajevna skupnost Puconci čaka na odločitev občinskega sveta, ki bo odločal o njihovi morebitni ukinitvi. Krajani Puconcev se bojijo, da bodo ob tem ostali brez odškodnine, ki jo dobijo od Centra za ravnanje z odpadki.

 

Kot nam je pojasnil predsednik krajevne skupnosti (KS) Štefan Sočič, ukinitev KS pomeni to, da v danem trenutku KS ne bo mogla do svojih sredstev. Kot je pojasnil, se to že zdaj dogaja s sredstvi od stavbnega zemljišča:  »KS Puconci ima na svojem računu saldo na dan 31.12.2013 cca. 162.000,00 evrov. Do teh sredstev KS ne more, ker jih praktično na računu ni in ker o rabi teh sredstev odloča župan. In če pride do reorganizacije KS, se bo zgodilo isto z ostalimi prihodki: od odškodnine za nevarne odpadke, od najemnine za poslovne prostore in od prispevkov za pokopališča in mrliške vežice.«

Vaščani proti spremembam

V statutu občine naj bi po besedah Sočiča pisalo, da se za ukinitev, ustanovitev ali spremembo območja KS, mora sklicati referendum ali se o spremembi odločijo vaščani na zboru občanov. »Pucončani so se na zboru občanov izrekli negativno na spremembe in  zahtevajo samostojno KS Puconci kot pravno osebo z matično in davčno številko in s svojim transakcijskim računom,« pravi Sočič.

Iz občine se zbora občanov ni udeležil nihče, čeprav so bili vabljeni, nam je pojasnil Sočič. Vaščani, ki si po besedah predsednika krajevne skupnosti želijo, da se le-ta ohrani, od vodstva KS Puconci zahtevajo, da se poišče pravna pomoč, da se da v presojo ustavnemu sodišču, če se v tem ne uspe, pa zahtevajo državno nepokorščino in na koncu tudi zaprtje dovoza odpadkov na odlagališču CERO.

Sočič: Do odškodninskih sredstev smo upravičeni izključno vaščani Puconcev

»Enotni smo znotraj KS Puconci, podpirata nas oba svetnika Občinskega sveta in, lahko rečem, tudi vsi vaščani vasi Puconci. Smetišče je v Puconcih in s tem so nam uničili podtalnico, razvrednotili okolje, pripeljali v vas neznosen smrad, povečali tovorni promet v vasi, ki pripelje ali odpelje iz CEROP-a. Zato menim, da smo do teh sredstev upravičeni samo in izključno vaščani Puconcev,« upravičenost sredstev pojasnjuje Sočič.

Od CEROP-a lani 72 tisočakov

»KS Puconci dobi od CEROP-a sredstva na podlagi odloženih odpadkov, ki ne gredo v reciklažo. To se pravi, tisto, kar je najhujše, mogoče najnevarnejše, ostane v Puconcih. Sredstva , ki jih dobimo na račun odškodnine, bi lahko rekel, da niso zadostna, če primerjamo s tem, kaj smo vse s tem v Puconce pripeljali,« pravi in pojasnjuje, da je odškodnina, ki so jo prejeli, lani znašala 72.000 evrov. Z vodstvom CEROP-a in z županom so se sicer pogovarjali, da bi odškodnina za KS Puconci morala znašati okoli 100,000 evrov, a pri dosegu te vsote odškodnine niso bili uspešni: »V tej naši nameri nas je podprl edino nadzorni odbor KS Puconci.«

Bojazen, da bodo sredstva porabljena po celotni občini

Sredstva, ki jih krajevna skupnost namenja za urejanje javnih površin, izgradnjo infrastrukture v vasi, javne poti, modernizacijo ulične razsvetljave, za odvodnjavanje kmetijskih zemljišč, za športna društva v vasi, za dobrodelne namene, za OŠ Puconci in drugo, bi ob morebitni reorganizaciji dobila občina, nam je pojasnil Sočič: »Ta sredstva se bodo lahko rabila samo po dogovoru z gospodom županom. To se pravi, da bi s temi sredstvi bilo isto kot s sredstvi od stavbnega zemljišča – porabila bi se po celi občini. Upam, da Pucončani več ne bomo naivni in bomo naredili vse, da ta sredstva ostanejo še naprej last KS Puconci in KS Vaneča.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2014 ob 15:29 občan gost

      Podpiram vaščane Puconcev, da odškodnina ostane samo njim. Glede KS pa če želijo so naj samostojna ostale pa se naj ukinejo oziroma naj se vsaka KS v občini Puconci sama odloči o svoji usodi. Sigurno bi se poleg Puconcev in Vaneča našla kaka vas ki bi nadalje želela ostati samostojna. Nam v vasi Brezovci vse super laufa in sem tudi proti ukinitvi KS Brezovci.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.04.2014 ob 16:13 pucončarec gost

      Naj se županje pa š ašen svetnik nika po tej evraj ne škrablejo, ka je tou naše, če pa be že rad pa naj smetišče v Bodonce odsele pa de lejko kasejro. Kak znamo v Pečarovcaj pa občena neka renovejra ka ne be ger pa tau gratala druga Španovija.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.04.2014 ob 17:08 joško gost

      Mata čista prav, ka do se druge po tej pejnazaj slinile. Kak san čuj gučate najbole rovare Rituper s pečorovec ge se postavla kak je bila stara šoula, ka be rad mel dvorano za zgrebaša. Samo so oder postavele pa že nega pejnaz zata be rad mel evre od Puconec pa Vaneča.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.04.2014 ob 17:17 Zgrebaš gost

      Se strinjan z g.Sočičom. Verjetno bodonski gasilci več nemajo penez pa zaj ščejo meti tej od smetišča. Malo tudi poglente v koledar prireditev v občini Puconci. Vej pa saki drujgi viken je nekši *rek v tej Pečarovcaj. Tej Rituper si tak ščej naberate županske glasove. Vej pa so še tudi druge vasi v občini. Ka resno mislijo ka eni lejko delajo vse ka ščejo....... Dugo tej svet nede tak laufo.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.04.2014 ob 19:52 SOBOČANEC gost

      Kak kole ka san s Sobote podperan vaščane Puconec, ka naj dobijo ka njen pripada. Kak san prešto ffsi samo vidijo pejnaze nišče od ostalih razen Pucončarcov pa Vanečarcov pa občutijo še smrad pa vse ka smetišče za sebof potegne, ka o podganaj ne gučimo in nevarnost požara. Zatau podperan, ka naj tou ostanje njin. Drage vaščane Puconec in Vaneča če de bitka van priden pomagat.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.04.2014 ob 21:14 gorčanec gost

      Kak navaja Zgrebaš je rejasan sakše druge vikend nekaj v Pečarovcaj vse lepo in prav to de pike. Potem pa se pojavijo apetiti po več projektih ki jih pa vas sama (Pečarovci) ne zmore in potem iščejo druge poti. Glede obnove stare šole v Pečarovcaj nisem proti ampak obnova je naj financirana v takšni meri koliko lahko občina zmore in ne prek svojih zmožnosti in potem bomo spet imeli kot v Moščancih "spomenik" Marti Španovije u de pa spomenih Rituperi "dvorana-šola". Vse to mora potem nekdo vzdrrževati. Zato je potrebno prej narediti računico če se sploh to splača investirati, na pa da potem denar cecajo iz drugih vasnic.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.04.2014 ob 22:24 slo gost

      absolutno jih podpiram, samo če ter ko bodo dravske elektrarne podkupile dovolj oblastniko/medijev in bo prišlo do izgradnje hidroelektrarn, so in morajo biti do odškodnine upravičeni (najmanj 50% cenejša energija za vsako gospodinjstvo) tudi samo vaščani dotične obmurske vasi zaradi degradacije življenjskega okolja v katerem bodo še naprej omejeno živeli. za vsak poseg v življenjsko okolje pripada ljudem odškodnina.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.04.2014 ob 8:22 žkg gost

      sem slišal da določene familije v puconcih zaradi smetišča dobivajo odškodnine...ve kdo kaj o tem?

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.04.2014 ob 8:51 ???? gost

      Ne telovadite te pejneze more dobiti MOMS za koj Puconci ??????????????

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.04.2014 ob 9:09 TNT gost

      Rajši san brez odškodnine kot pa smrad na dvorišči. Tudi čistilna naprava pa bioelektrarne smrdijo pa san še nej čul, da bi štoj dobo zaradi njih odškodnino. Po mojem so do odškodnine upravičeni delavci ki v tem CEROP u delajo nej pa vaščani.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.04.2014 ob 10:10 gost-domačin gost

      Menim, da ima predsednik KS Puconci prav, če se postavi za svoje vaščane. Ga podpiramo

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.04.2014 ob 13:09 gost domačin gost

      Prosin, vas ka čedno razmislite , ka ščejo na občini ,SVETNIKI, nan ščejo uveljaviti na podlagi večinskega, odvzem vseh pravic do samostojnega odločanja v vesi Puconci . Če si nej KS kak pravna oseba si drugo nej kak navaden občan šteri tuli vnebo pa njemi nič ne pomaga. 25.04.2014 ob 13,00

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      26.04.2014 ob 17:27 VANČ gost

      v ton ceroje so napravili veliko novih delovnih mest...mislim ka je to več vredno kak pejnezi za KS. Če komi potem smrdij ten ka tan delajo pa san za tou ka dobijo tou coj k plači.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.07.2014 ob 12:43 gost

      KAR SANJAJTE O ODŠKODNINI. NIKA NEDE !!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.