https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Odkritje table Muzej holokavsta ob 70. obletnici deportacije Judov iz Lendave

Sinagoga Lendava, 26.04.2014 ob 11:30  

Letos se v Lendavi spominjajo 70-letnice deportacije lendavskih Judov v taborišča smrti. Tako so v petek potekale prireditve v spomin na lendavske žrtve holokavsta. Ob tem pa sta na pročelju Sinagoge župan Anton Balažek in dr. Albert Halasz odkrila tablo Muzej holokavsta. Sicer pa tudi v prihodnje želi občina graditi turistično ponudbo na zgodbi meščanstva Lendave, katerega središče je dolgo časa tvorila prav judovska skupnost in ki je predstavljala zlato dobo meščanstva.

Dopoldne je najprej potekala spominska slovesnost na judovskem pokopališču v Dolgi vasi, zatem pa odkritje table Muzej holokavsta na pročelju Sinagoge Lendava.V Sinagogi Lendava, ki je poleg mariborske edina v Sloveniji, pa je bil na ta dan tudi možen ogled izbora knjig na temo holokavsta iz zbirke Knjižnice Lendava in ogled filmov z judovsko tematiko.

Sicer je v galerijskih prostorih Sinagoge na ogled stalna muzejska postavitev Židovstvo Prekmurja, v pritličnem delu pa je na ogled stalna postavitev serije 52 grafik »Ognjeni zvitki« izraelskega umetnika Dana Reisingerja, ki je le-te podaril Občini Lendava. Ravno v teh dneh, pa so muzejsko zbirko dopolnili z nekaj novimi predmeti, ki bodo v prihodnje bogatili stalno razstavo.

Lendavsko sinagogo so pričeli graditi v letu 1866 in je kot sakralni objekt delovala do leta 1944, ko so po izgonu židov verske obrede opustili. Po desetletjih degradacije je bila v 90. letih 20. stoletja sinagoga prenovljena in danes služi kot razstavni ter prireditveni prostor.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.