https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Dan hrvaške kulture v Lendavi

Lendava, 27.04.2014 ob 11:30  

V soboto je v Lendavi potekal že 7. Dan hrvaške kulture, ki ga organizira Hrvaško kulturno društvo Pomurje. Dopoldne je potekala gledališka predstava za otroke, popoldne pa predstavitev Lepoglavske čipke ter koncert folklornega ansambla KUD Ježek iz Beretinec, saj so tokrat predstavljali kulturno ustvarjalnost območja Varaždina. Dogodka se je udeležila tudi veleposlanica Hrvaške v Sloveniji, Vesna Terzić.


Vsako leto na dnevu hrvaške kulture predstavijo drugo hrvaško območje, oz. določen kraj. Letos je to bil Varaždin s svojo okolico. Kot pravi predsednik društva Đanino Kutnjak pa želijo s takimi dogodki približati njihovo kulturo in obogatiti dogajanje v Lendavi in dodaja, da se iz takšnih prireditev potem porodi medsebojno sodelovanje na gospodarskem in ostalih področjih med občino Lendava in gostujočimi občinami iz Hrvaške, saj kultura naredi prvi korak in potem se to nadaljuje na področju gospodarstva, turizma.

Obiskovalci navdušeni nad znamenito Lepoglavsko čipko

V preddverju kulturnega doma je na stojnicah potekala turistična predstavitev območja Varaždina ter tudi Hrvaške širše. V istem prostoru pa so tudi predstavili izdelovanje Lepoglavske čipke, ki je na Hrvaškem tako znana kot pri nas Idrijska. Lepoglavska čipka izvira iz mesta  Lepoglave in ima oznako Izvirno hrvaško. Nahaja se na UNESCO-vem seznamu nematerialne kulturne dediščine. Lepoglavska čipka, v beli ali bež barvi, prikazuje motive iz flore in faune ter baročne in geometrijske motive. Vsako jesen poteka v Lepoglavu mednarodni festival čipke.

Sledil je koncert folklornega ansambla KUD Ježek iz Beretinec, ki je obogatil kulturni program z nastopom njihovih treh sekcij: tamburaška skupina, folklorna skupina ter ženska vokalna skupina.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.05.2014 ob 11:18 JOSIP i IVANA gost

      DRAGA ŽENA . PIŠEM TI OD VE DO VE ! KARUZE GA JE ŠE , KARAMPIRA GA JE NE !JOJ DRAGI MUŽ::: PARE ŠALJI DOMA TE NETRE , SUSED ME JEBE !!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.